Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mastercook PFD1165 - zwarcie na blokadzie...układ nieżywy

gabares 30 Sie 2013 10:19 2253 10
  • #1 30 Sie 2013 10:19
    gabares
    Poziom 18  

    Witam!
    Problem pewnie znany, ale nie mogę znaleźć odpowiednika. Prysła woda z pojemnika na proszek na kostkę w układzie. Wywaliło triaka od blokady i układ umarł, a po wymianie nadal zero reakcji, i wyświetlacz nie świeci.
    Mastercook PFD1165 - zwarcie na blokadzie...układ nieżywyMastercook PFD1165 - zwarcie na blokadzie...układ nieżywy
    Na kondensatorze 10µF stałe napięcie 320V.

    0 10
  • #2 30 Sie 2013 12:42
    robin161
    Poziom 21  

    Obok triaka są jeszcze rezystory SMD... Jakie napięcie masz na blokadzie?

    0
  • #3 30 Sie 2013 13:34
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    gabares napisał:
    ..wyświetlacz nie świeci

    Podstawowe pytanie w takim przypadku : 5 V jest ?

    0
  • #4 30 Sie 2013 15:13
    gabares
    Poziom 18  

    Podałem mu na pięcie na stabilizatorze 5V i sygnalizuje przeciążenie. Chyba jest jakieś zwarcie w układzie. Po zainstalowaniu do pralki są 3V. W innym takim samym układzie z takim samym uszkodzeniem po odlutowaniu triaka i zadaniu 5V wyświetlacz zabłysnął normalnie.
    Mastercook PFD1165 - zwarcie na blokadzie...układ nieżywy Mastercook PFD1165 - zwarcie na blokadzie...układ nieżywy

    0
  • #5 02 Wrz 2013 09:22
    Loker
    Poziom 38  

    Jaki numer AKO na naklejce? Bo zdjęcie ciut niewyraźne...

    0
  • #6 02 Wrz 2013 10:10
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    gabares napisał:
    zadałem mu na pięcie na stabilizatorze 5 V i sygnalizuje przeciążenie ..chyba jest jakieś zwarcie w układzie ..po zainstalowaniu do pralki są 3 V

    W taki razie pewnie procek dostał i robi zwarcie.
    gabares napisał:
    po wylutowaniu triaka i zadaniu 5 V wyświetlacz zabłysnął normalnie

    Nie możliwe aby triak robił takie przeciążenie..

    0
  • #7 02 Wrz 2013 12:27
    gabares
    Poziom 18  

    Ten który jeszcze się załączył, po zadaniu napięcia, po normalnym podłączeniu dziwnie reaguje... Działa pulsacyj-nie - przekaźnik i wyświetlacz załącza na chwilę i gaśnie i po wyłączeniu z sieci też tak robi przez parę sekund, chyba kondensator się rozładowuje. Czy to może być uszkodzona przetwornica?
    Mastercook PFD1165 - zwarcie na blokadzie...układ nieżywy

    0
  • #8 02 Wrz 2013 12:43
    TONI_2003
    Moderator

    Wszystko jest możliwe jak kolega gabares tak lutuje... :cry:
    Mastercook PFD1165 - zwarcie na blokadzie...układ nieżywy

    0
  • #9 02 Wrz 2013 12:49
    gabares
    Poziom 18  

    no wybacz ale w tym miejscu to takie jest lutowanie fabryczne....wyświetlacza ja nie ruszałem

    0
  • #10 02 Wrz 2013 15:47
    TONI_2003
    Moderator

    Wybaczam... :D

    gabares napisał:
    takie jest lutowanie fabryczne....wyświetlacza ja nie ruszałem

    Zatem podnieś zasilanie procesora (nóżka) i podaj wartość napięcia na wejściu stabilizatora i na jego wyjściu (oznaczenia stabilizatora oraz sprawdź jego tolerancję napięcia wyjściowego). Może to on jest uszkodzony?

    0
  • #11 02 Wrz 2013 20:00
    gabares
    Poziom 18  

    Na zasilaniu procesora jest 100Ω chyba procesor walnięty i w jednym i w drugim, ale dziękuję wszystkim za pomoc. Odlutowałem go i zwarcie znikło...

    0
  Szukaj w 5mln produktów