Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mikrotik i szyfrowanie połączenia

30 Sie 2013 21:32 1161 8
  • Poziom 12  
    Pewnie problem jest trywialny, niemniej nie potrafię sobie z nim poradzić :(
    Skonfigurowałem profil zabezpieczeń, ustawiłem go dla interfejsu. Niestety , wciąż sieć się przedstawia jako otwarta, bez zabezpieczeń, mimo że profil jest aktywny :( Efekt jest taki , że próbując się do niej podłączyć, nie wyskakuje monit o hasło i klient jest oczywiście od razu odrzucany.
    Nie chcę filtrować klientów po MAC , bo często przypadkowe urządzenia mają być logowane do sieci.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Cóż, pokaż jak ten profil skonfigurowałeś i ustawiłeś
  • Poziom 12  
    Tak jak na obrazkach

    Mikrotik i szyfrowanie połączenia Mikrotik i szyfrowanie połączenia
  • Moderator - Sieci, Internet
    Ustaw standard b/g. Jaka to jest płyta i jaka wersja RouterOS ? Jaki model karty WiFi ?
  • Poziom 12  
    Wersja OSa to 3.10. Do płytki nie mam teraz dostępu. Dostępny mam tylko standard B.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Jeśli karta jest tak "wiekowa", może nie obsługiwać WPA (albo wymagać update-u firmware). z wersji 3 ostatnia była 3.30, warto byłoby uaktualnić, jeśli licencja pozwoli to nawet do wyższej wersji.
  • Poziom 43  
    Rozumiem, że potwierdzałeś zawsze zmianę w konfiguracji? Pole podświetlone na niebiesko oznacza niezapisane ustawienie.
    Update do 3.30 zalecany. Potem możesz kolejno 4.17 i 5.24, ale to zależy jaką masz płytę - jeśli RB133, RB112 to zostań raczej przy 3.30
  • Poziom 12  
    Ok, już działa jak ma działać. Faktycznie, wina starej karty. Po włożeniu nowszej problem się rozwiązał :)
    Przy okazji jeszcze jedno pytanie. Wersja mikrotika to 600. Po aktualizacji muszę go na nowo konfigurować czy zachowa bieżące ustawienia ? Aktualizację zrobię z poziomu Winboxa ?
  • Moderator - Sieci, Internet
    Po aktualizacji powinien zachować całą konfigurację, mi się zdarzyło, że co najwyżej poprzestawiało się coś w kolejności interfejsów albo trzeba było wybrać ponownie interfejs, na którym jest uruchomiona dana usługa (oczywiście zalecane jest na wszelki wypadek zrzucenie konfiguracji do pliku i ściągnięcie na komputer). Osobiście zrobiłbym ""płynne" przejście przez kolejne "grube" wersje (3.30->4.17->5.25->6.2?? o ile potrzeba), za każdym razem sprawdzając dostępność upgrade routerboot-a (do wersji 5 nie widać tej opcji w winboxie, z terminala "/system routerboard") oraz stanu licencji (nie pamiętam, czy przypadkiem w pewnym momencie nie trzeba jej też uaktualnić). Aktualizację systemu jak najbardziej można zrobić z poziomu winboxa (po prostu wrzucasz plik z firmware na routerboarda, robisz reset i czekasz na zaktualizowanie).