Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Buczenie subwoofera i nie działający głośnik przedni - Logitech x530

31 Sie 2013 14:53 2253 5
  • Poziom 9  
    Witam.

    Mam problem z głośnikami X530. Buczenie występuje już od jakiś 2 lat może a posiadam je z 4lata. Ostatnio być może w zeszłym tygodniu przestał działać głośnik lewy przedni. Co zrobić, aby wyeliminować to? Co tu jest przyczyną? Jak będzie coś do wymiany to nie ma sprawy posiadam stację lutowniczą i lutowałem nie raz.

    Rozkręciłem je trochę i zajrzałem z lekka na elektronikę w środku i na pierwszy rzut okiem nie wydaje mi się nic uszkodzone, główne patrzyłem na kondensatory.
  • Poziom 11  
    Jeśli chodzi o niedziałający głośnik, to ja bym sprawdził miernikiem jego oporność. Może po prostu spalił się jeden z głośniczków, które są połączone szeregowo.
  • Poziom 9  
    Głośnik jest sprawny zapomniałem dodać w pierwszym poście, że podlączyłem go pod inne wyjście w subwooferze i działa. Wychodzi na to, że elektronika w subowooferze ulega uszkodzeniu i chciałbym temu jakoś zapobiec jeśli można.
  • Poziom 11  
    Uszkodzeniu mogła ulec końcówka mocy TDA7377. Sprawdź czy na nóżce TDA, do której podpięty jest głośnik, występuje jakiekolwiek napięcie względem masy (nóżka 8 i 9). To samo sprawdź dla odpowiedniej nóżki wejściowej. Jeśli na wejściu jest napięcie, a na wyjściu nie ma, to końcówka mocy jest uszkodzona.

    Poniżej odnośnik do karty katalogowej TDA7377.
    http://www.e-ele.net/DataSheet/TDA7377.pdf
  • Poziom 9  
    Żeby to sprawdzić musiałbym wyciągnąć elektronikę a żeby to zrobić to trzeba by odciąć kilka kabli bo tego subwoofera nie da się tak po prostu rozkręcić. A poza tym to wszystko jest zalane klejem na ciepło.

    https://obrazki.elektroda.pl/8164699100_1318017457.jpg

    Tu jest pokazane jak ktoś to rozbierał.
  • Poziom 11  
    I jak, próbowałeś sprawdzić?