Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

pralka whirlpool AWO/D 3313/P - zbyt niskie napięcie na pompie

etu 31 Sie 2013 17:13 3774 12
  • #1 31 Sie 2013 17:13
    etu
    Poziom 9  

    Pralka whirlpool AWO/D 3313/P nie wypompowuje wody.Sama pompa jest w porządku - sprawdzona. Natomiast napięcie jakie dostaje gdy powinna się załączyć wynosi 110v /zamiast 230/. I wychodzi błąd- pralka staje. Jaka może być przyczyna.

    Dodano po 42 [minuty]:

    na przewodach do pompy bez względu na ustawiony program jest napięcie rzędu 112-113V

    0 12
  • Pomocny post
    #2 31 Sie 2013 18:32
    rychomuch
    Poziom 29  

    Witam.
    Przypuszczam, że triak na module jest uszkodzony.

    0
  • #3 31 Sie 2013 21:11
    etu
    Poziom 9  

    czy jestem w stanie samodzielnie wymienić tego triaka - czy jest to lut maszynowy dwustronny? - czy pozostaje mi tylko zakup i wymiana całego modułu?

    0
  • #4 31 Sie 2013 21:51
    skryn
    Admin grupy AGD

    etu napisał:
    czy jestem w stanie samodzielnie wymienić tego triaka - czy jest to lut maszynowy dwustronny? - czy pozostaje mi tylko zakup i wymiana całego modułu?

    Z Twoją wiedzą najlepiej będzie, jak zawołasz kogoś mądrego do tej maszyny. Tak będzie bezpieczniej. Bo widzisz, z pomocą Forum nie wszystko się da samodzielnie naprawić.

    0
  • #5 31 Sie 2013 22:09
    peter falk
    Specjalista AGD

    etu napisał:
    czy jestem w stanie samodzielnie wymienić tego triaka

    Choć to powierzchniowy montaż, myślę, że dasz sobie radę. Jeśli jednak nie bawiłeś się wcześniej lutowaniem czegoś takiego, to: J.W..

    0
  • #6 14 Wrz 2013 01:24
    etu
    Poziom 9  

    to faktycznie prosty druk - z przelutowaniem nie było problemu. Tyle tylko, że wlutowałem zamiennik i pralka cały czas chciała wypompowywać wode. Znalazłem posty, że musi być oryginalna część - tylko gdzie go dostać?
    W chwili obecnej zrobiłem obejście dla pompy - włączam ją mechanicznie - i pralka chodzi poprawnie /zamiennik wylutowałem/ - tyle, że to kłopotliwe. Może ktoś wie gdzie kupić oryginalny triak?

    0
  • #7 15 Wrz 2013 00:52
    peter falk
    Specjalista AGD

    etu napisał:
    wlutowałem zamiennik i pralka cały czas chciała wypompowywać wode. Znalazłem posty, że musi być oryginalna część

    Jaka była i jaki zamiennik wlutowałeś?

    0
  • #8 15 Wrz 2013 14:00
    etu
    Poziom 9  

    był asc108 65 5007 , a co wlutowałem - to co mi sprzedali w sklepie jako zamiennik /jest niedziela nie będę dziś rozbierał pralki- nadal tkwi w programatorze tylko mu odciąłem bramkę/-

    0
  • #9 24 Wrz 2013 22:48
    etu
    Poziom 9  

    wymieniłem acs108 na Z3M 5107 - i nie pomogło

    0
  • #11 01 Paź 2013 13:07
    etu
    Poziom 9  

    triak zakupiony, ale muszę też wymienić rezystor sterujący bramką - niestety nie jestem w stanie odczytać jego wartości - pomóżcie!

    0
  • Pomocny post
    #12 01 Paź 2013 19:29
    TONI_2003
    Moderator

    etu napisał:
    niestety nie jestem w stanie odczytać jego wartości

    Zatem jest to element SMD o wartości 271 czyli 270Ω i taką wartość masz (do sprawdzenia osobiście) przy każdym innym ACS108-6SN-TR na twej płycie PCB :D
    pralka whirlpool AWO/D 3313/P - zbyt niskie napięcie na pompie

    0
  • #13 04 Paź 2013 00:55
    etu
    Poziom 9  

    po wymianie triaka/ na właściwy!!!/ i rezystora pralka chodzi bez zarzutu - DZIĘKI za trafną diagnozę i pomoc w zdobyciu części. Temat zamykam

    0