Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz marantz sr4600 cicho gra

core2quad 31 Sie 2013 21:25 1758 7
  • #1 31 Sie 2013 21:25
    core2quad
    Poziom 15  

    Witam. Posiadam Marantz sr4600. Problem polega na tym ze bardzo cicho gra i kiedy krece galka od glosnosci glosniki "strzelaja". Po rozkreceniu i malych ogledzinach zauwazylem ze kiedy puszcze sygnal przez np CD albo TAPE w glosnikach nic nie slychac, dopiero kiedy przelacze na Direct Input to cos slychac. Po wyjeciu plytki z koncowkami Video output ktora sie nagrzewa podczas podglasniania "strzelanie" ustaje ale ciagle jest cicho. Gdzie sie wpiac bezposrednio do wzmacniacza zeby sprawdzic sam wzmacniacz? Moze ktos pomoze? Z gory dzieki za odpowiedzi.

    0 7
  • #2 31 Sie 2013 21:51
    domio33
    Poziom 28  

    Jak kręcisz gałką i słyszysz trzeszczenie to oznacza uszkodzony potencjometr,podmień i sprawdź czy nadal problem występuje.

    0
  • #3 01 Wrz 2013 21:56
    core2quad
    Poziom 15  

    Moja wina.. Zapomnialem ze rozbieralem potencjometr i wyczyscilem go, kolega nieuwaznie czyta, po wyjeciu PCB z wyjsciami VIDEO "trzaski" ustaly wiec problem musi lezec gdzie indziej.

    0
  • #4 01 Wrz 2013 22:01
    domio33
    Poziom 28  

    Sprawdziłeś kondensatory?

    0
  • #5 24 Wrz 2013 20:52
    core2quad
    Poziom 15  

    Tak, kondensatory sprawdzone, biore sie za zbudowanie wlasnego mini wzmacniacza aby doglebnie zrozumiec ich zasade dzialania. Temat mozemy kontynuowac iz problem pozostaje nierozwiazany. ;)

    0
  • #7 25 Wrz 2013 00:11
    core2quad
    Poziom 15  

    Reset juz probowalem, nie posiadam aktualnie sluchawek z grubym wejsciem. Dodam ze "coś" bylo slychac kiedy przelaczylem na tryb direct input czyli AUX, CD, TUNER z nich w ogole nie dociera sygnal.

    0
  • #8 25 Wrz 2013 00:22
    sosarek
    Poziom 43  

    Direct Input z reguły pomija sekcję przedwzmacniacza i przekazuje sygnał bezpośrednio do samego wzmacniacza. Miałem podobny przypadek ze swoim Onkyo TS-DX575, winny był procesor, naprawa do tanich nie należała, sprzęt nie był nigdy otwierany ani grzebany, po prostu nastała pewnego dnia cisza i tyle. Sprawdź sam potencjometr - czy w momencie regulacji (na wyłączonym amplitunerze) masz rezystancję.

    0