Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

lancia lybra - naprawa kabla zmieniarki GRUNDIG MCD 36

ratajczak83 01 Sep 2013 22:12 2310 6
    ratajczak83
    Level 2  
    Witam! Otóż jakiś czas temu szlag trafił kabel prowadzący od radia samochodowego (Lancia Lybra) do zmieniarki (Grundig mcd 36). Kabel tak na 1/4 długości ma złącze wtyk/gniazdo typu DIN8 (znajduje sie pod kierwnicą) swego czasu próbowałem podłączyc do tego mp3-kę przejśćiówką mini-jack -> DIN8. Jakośc dźwięku okazała sie słaba więc zrezygnowałem...ale przy okazji uszkodziłem złącze :/ jak taki amator postanowiłem je uciąć (i gniazdo i wtyk) i połączyć wsio na krótko. Zrobiłem skrętkę, ale cały czas mi coś trzeszczy w głośnikach (zakłócenia). Sterowanie z kierownicy jest, wszystko gra, ale te irytujące trzaski... Poczytałem trochę na różnych forach i doszedłem do wniosku, że zakłócenia mogą powstawać w związku z tym, ze kable powinny byc w oryginalnej izolacji puszczone równolegle, natomiast ja połączyłem je po prostu na skrętkę tak, jak mi się stykały, jak starczało zgodnie ze schematem z Elektron.pl dotyczącym tego przewodu (połączyłem masy razem i resztę razem ale bez zachowania oryginalnej izolacji i "geometryczności"). Wie ktoś jak to rozwiązać, żeby grało jak sie należy i żeby BOSE brzmiało jak Bóg przykazał?
    aaadick
    Level 15  
    Czy te kabelki miały jakiś ekran?
    Na początek polutuj kabelki lutownica z cyną i kalafonią. Zabezpiecz miejsce lutowania termokurczkami izolacyjnymi i powinno śmigać. Poprostu trzeba odbudować st
    rukturę przewodu.

Pozdrawiam
    ratajczak83
    Level 2  
    część ma ekran, część nie. tzn. sygnałowe czerwony i biały ma ekran, przewód BUS ma ekran oraz ekran główny całego przewodu stanowiący masę dla całości elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/grunchan.htm
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Skręcaj kabelki dalej. Skręcaj...
    ratajczak83
    Level 2  
    :) no zdążyłem się zorientować, że nie tędy droga. teraz pytanie, czy lepiej nazot wlutować wtyk i gniazdo, czy można to obejść?
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Możesz polutować przewody. Właściwie. Ekranowane należałoby ponownie zaekranować.
    ratajczak83
    Level 2  
    I teraz wyjdzie ze mnie laik -czyli jest różnica między zwykłym skręceniem dwóch przeciętych przewodów a nałożeniem ich na siebie i zlutowaniem, tak? Próbowałem zaekranować masę folia aluminiową która separowałaby masę przewodu od jego żył (oryginalnie masa ekranowana czymś na kształt mocniejszej folii aluminiowej). Dodatkowo ekrany znajdują sie na przewodach sygnalowych i BUS - czy te przewody również powinienem ekranować folią, albo czymś innym (ekranować ekran?:) ) no i własciwie wczoraj przysiadłem i sprawa proawodpodobnie rozbija się o pętlę masy która wnosi brum - podejrzewam, że tu jest ppies pochowany i trza by to zjawisko wyeliminować.