Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LCD Samsung LE37A330J1 - Zły obraz

janomo 02 Sep 2013 23:34 4572 2
    janomo
    Level 24  
    Witam.
    TV jak w temacie, matryca AUO T370XW02.
    Objaw trochę trudno opisać - wygląda to trochę jak na TV CRT gdy jest już słaby kineskop. Klient twierdzi że wcześniej obraz był super, z dnia na dzień zrobił się zły - jakby za ciemny. Zauważyłem bardzo ciekawy efekt - jak na obrazie przez dłuższą chwilę ( wystarczy minuta ) jest jakaś jasna treść w jednym miejscu ( np. napisy grafiki OSD ) to widać cień tej jasnej treści bardzo długo - nawet kilka minut. Czy jest możliwe że winowajcą jest matryca?
    Na logice pomierzyłem napięcia - według opisów znalezionych w innych postach są prawidłowe. Układ AS15F jest na tej logice - ale jest zimny - nie próbowałem go podmieniać. Jeśli zostawimy jakieś menu na obrazie na kilka minut - to nawet po wyłączeniu TV całkowicie z prądu na kilkanaście sekund - nie powoduje to "wyczyszczenia" - nadal widać cienie jasnej treści grafiki na ekranie.
    Podniesienie regulacji związanych z jasnością i kontrastem w trybie serwisowym powoduje lekką poprawę jakości wyświetlanego obrazu - ale "to nie jest to" - obraz nadal jest niewłaściwy.
    Może ktoś podpowie czy winowajcą może być matryca przy takich objawach?
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    satgal
    Level 40  
    AUO produkował tcony do swoich matryc i pewnie miał problemy z tymi ic AS15 to robił różne eksperymenty z nimi. Zastosował wersję tego ic z metalową wkładką odprowadzającą lepiej ciepło, lepszy laminat przewodzący temperaturę oraz okładał go termoprzewodnikami. Jak pokazał czas to nie tu był problem te ic nie uszkadzały się od temperatury bo same nie wydzielały nadmiaru ciepła, tak samo się uszkadzały. Co do resetowania treści poprzednich obrazów służy ujemne nap. (VGL) doprowadzane do bocznych drajwerów, może być brak tego nap. lub przerwane połączenie listwa flexa ścieżki po szkle pierwsza flexa od góry z boku szkła.
    janomo
    Level 24  
    Jednak przyczyną okazał się AS15-F pomimo tego że się nie grzał - napięcia też były prawidłowe. Postanowiłem wymienić go "w ciemno". Po wymianie obraz jest OK ( jak na LCDka ).