Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba A200 - Brak obrazu po zwarciu na zasilaczu

dj_why_r 03 Wrz 2013 10:07 1173 2
  • #1 03 Wrz 2013 10:07
    dj_why_r
    Poziom 11  

    Witam wszystkich. Zwracam się do Was z prośba o pomoc w rozwiązaniu problemu. Na wstępie nadmienię że nie jestem serwisantem ale jestem "elektronikiem" bez praktyki.
    Do rzeczy.
    Szwagier zwarł wtyczkę od zasilacza i mrugała dioda od zasilania (szybko). Oddal do serwisu który sprawił że laptop umarł całkiem (nawet dioda nie mrugała już)"serwis" rozłożył ręce i zaproponował wymianę płyty lub zakup lapsa za 50pln jako że szwagier w ciemię bity nie jest zabrał go z powrotem. Dał mi żebym go sprzedał na części ale że nie było nic do stracenia postanowiłem spróbować naprawić. Znalazłem uszkodzony bezpiecznik na płycie po wymianie dioda zaczęła mrugać ponownie. Szukając tu i w innych miejscach doszedłem do uszkodzonego mosfeta PQ11 po wymianie laptop odżył. Włącza się, ładuje, wentylator startuje i chodzi ale obrazu nie wyświetla. Matryca przed zwarciem działała. Nie mam innej żeby podmienić, dzisiaj spróbuje po powrocie z pracy podłączyć pod tv ale może ktoś jest w stanie mnie nakierować gdzie jeszcze co pomierzyć w związku ze zwarciem do którego doprowadzono. Dodam jeszcze że szwagier dał mi kompa bez dysku wiec zachowując się głupio wypiąłem dysk ze swojego lapsa który był uśpiony o czym nawet nie wiedziałem bo nie sprawdziłem no i po wpięciu dysku do toshiby komp właśnie wystartował ale tak jak mowie bez obrazu ale co mnie zaciekawiło po wyjęciu dysku z toshiby i ponownym włożeniu go do mojego kompa komp po prostu wyszedł z uśpienia wyświetlając mi na ekranie przeglądarkę która była otwarta na moim kompie przed wyjęciem dysku z niego. I właśnie wtedy zorientowałem się że wyjąłem dysk z kompa uśpionego a nie wyłączonego. Ale do czego zmierzam. Chodzi o to że toshiba jakby nie zaczęła bootować systemu z mojego dysku. Bo powinna wystartować a windows powinien instalować sterowniki pod toshibe a tego nie zaczął robić. Wiec może coś z biosem?
    Ps. Do moderatora, proszę o nie usuwanie z powodu braku polskich liter. Nie działa mi alt.

    0 2
  • Pomocny post
    #2 03 Wrz 2013 11:21
    miecho18
    Spec od komputerów

    Podaj oznaczenie kodowe płyty.
    Wykonaj reset CMOS. Sprawdź pamięć RAM oraz procesor.
    Następnie podaj napięcia ze wszystkich cewek przetwornic.

    0
  • #3 03 Wrz 2013 17:43
    dj_why_r
    Poziom 11  

    Czy jest sposob by sprawdzic procesor nie uruchaiajac go na innej plycie. Jak wspomnialem nie jestem serwisantem i niemam dojscia do innej plyty poza swoim kompem a to jest inna bajka. Płyta to A200-1CR ISKAE
    Zaraz bede robił reset i sprawdze te cewki

    Ok. Problem rozwiazany wystarczył reset biosu. Matryca ozyła. Dziekuje za sugestie. Problem rozwiazany.:)

    0