Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BMW E60 530D - choinka na zegarach

wiśniowy18 03 Sep 2013 23:45 25602 23
Optex
  • #1
    wiśniowy18
    Level 33  
    Witam mam duży problem z moim BMW :D Od jakiegoś czasu borykam się z problemem tzw choinki na zegarach i masy błędów w sterownikach. Jakieś 15 tys km temu trafiłem do specjalisty który stwierdził że wie gdzie leży problem zrobił jakies kodowanie update i od tamtej pory było ok przez pół roku (15.000 km) aż teraz znowu mam to samo. Problem jest taki że podczas jazdy nieraz po 1km nieraz po 200km zapala się cała masa błędów skrzynia automatyczna, wspomaganie, abs, dsc, pompa paliwa. Czasami pomaga zgaszenie wyjecie kluczyka i odpalenie na nowo czasami niestety nie. Dzisiaj w drodze do pracy po przejechaniu 1km wyskoczyly te błedy po 8 godzinach postoju auta po przekreceniu kluczyka znowu to samo :| błędów jest cała masa dotyczą komunikacji w CAN poniżej w załącznikach są błędy odczytane inpą z poszczególnych sterowników. Możecie się śmiać że auto jest po jakiejś powodzi czy coś, ale gwarantuję że nie jest :D Auto z pewnego źródła mam je trochę czasu zrobiłem nim około 100tys km i nigdy nie sprawiało mi takich problemów jak w ostatnim czasie :cry:

    Dodam jeszcze poglądowe filmiki jak to wygląda podczas jazdy



  • Optex
  • #2
    Pritend
    Level 19  
    Miałem kiedyś taki problem w E36. Znalazłem gdzieś na forach internetowych informację że nie styka coś na łączeniu elektrycznym zegarów. Środek jaki zastosowałem to wyjęcie zegarów w celu weryfikacji tej informacji. Nic nie znalazłem. Wkręciłem zegary i do dzisiaj jest spokój. Ale dlaczego tak się działo nie mam pojęcia. Sytuacja identyczna jak w twoim przypadku. Wskazówki latały jak oszalałe i robiła się "choinka" z kontrolek. Dodam że miałem ten problem zimą.
    Pozdrawiam
  • #3
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Pritend wrote:
    Miałem kiedyś taki problem w E36.
    Pritend wrote:
    dlaczego tak się działo nie mam pojęcia.
    No to faktycznie mu pomogłeś.
  • #4
    cursor
    Level 30  
    Coś sieje na linii CAN.
    Pokasuj błędy i odczytaj je jeszcze raz jak zaczną się problemy.

    Albo któryś moduł powoduje problemy(a jest ich trochę na szynie can), albo auto ma wypadkową przeszłość i przy blacharce ktoś źle położył CAN'a albo został uszkodzony przy dzwonie i nie naprawiony
  • Optex
  • #5
    wiśniowy18
    Level 33  
    Błędy które odczytałem i podałem w załącznikach są świeże tzn wykasowałem wszystko pojechałem do pracy i po 1km zaczeło się to przedstawienie na wieczór odczytałem i podałem tutaj. Czy auto ma wypadkową przeszłość tego nie wie nikt, ale nie wygląda na to żeby było składane z dwóch itp jak coś miało to ewentualnie lekkiego, myślę że to nie tu problem bo naprawdę sporo przejechałem tym autem i nie było takich problemów. Zastanawiam się też dlaczego po tym jak zimą zaczeły się te problemy i pewien elektromechanik mi zrobił update sterowników wszystko było ok przez 15 tys km do teraz. Byłł bym wdzięczny gdyby ktoś może mnie naprowadził jak podejść do takiej usterki bo jestem w niemczech i jestem przekonany że ASO mi tego nie naprawi a stracę tam majątek na ich próby i błędy. Tym bardziej że to występuje co jakiś czas, a nie cały czas. Dzisiaj rano wsiadłem droga do pracy przebiegła pieknie auto jechało jak nowe.
  • #6
    cursor
    Level 30  
    Błąd wewnętrzny sterownika silnika mógłby świadczyć o źle przeprowadzonej aktualizacji sterownika. Chyba, że to jest powód


    Podaj vin(ostatnie 7 znaków), albo dokładną datę produkcji.

    Spróbuj rozpinać moduły które wiszą na can. Może któryś sieje.
    Niewykluczałbym sterownika silnika
  • #7
    wiśniowy18
    Level 33  
    Wewnętrzny błąd sterownika był też przed aktualizacją. Po aktualizacji błąd ten zniknął ale na bardzo krótko po paru dniach się znowu pokazał ale nic się nie działo więc nie szukałem problemu na siłe :D numer VIN wysyłam ci na PW bo nie wiem czy można na forum :)
  • #8
    cursor
    Level 30  
    Przed aktualizacją były też problemy. Pytanie czy nie jest to powiązane

    Wg wds na can wisi:
    - DDE
    - SGM
    - AHL(dynamic xenon)
    - AFS(active steering)
    - EKPS(pompa paliwa)
    - EGS(skrzynia)
    - DSC
    - ACC(aktywny tempomat)

    Spróbuj rozpinać moduły i sprawdzić czy błędy powracają

    Dla EKPS w WDS jest informacja o zestawie naprawczym przewodu CAN. Może tu jest jakiś problem? Warto poszukać informacji o tym, może to być jakiś trop
  • #9
    wiśniowy18
    Level 33  
    i to już jest jakiś trop bo w sterowniku swiateł mam od dawna błąd który mówi o tym że AHL nie żyje więc może to ten sterownik robi takie zamieszanie w CAN albo jego wiązka. Postaram się to sprawdzić
  • #10
    wiśniowy18
    Level 33  
    Teraz jestem pewny że tutaj jest winna woda albo wilgoć bo 3 ostatnie dni były słoneczne i nic się nie działo a jeździłem sporo, dzisiaj wróciłem z pracy postawiłem auto i za chwilę zaczeła się ulewa po 2 godzinach chcę jechać na zakupy wkładam kluczyk przekręcam zapłon i niespodzianka w postaci kolorowych lampeczek na desce :D Pytanie czy E60 ma jakieś newralgiczne punkty gdzie lubi dostawać się woda ? albo jak postępujecie w przypadku takiego auta na serwisie ? W momencie gdy występuje ten problem nie mogę się połączyć z żadnym sterownikiem który jest na CANie
  • #11
    wiśniowy18
    Level 33  
    Nie mam już siły do tego auta. Mam ochotę pojechać do Polski na urlop zostawić na parkingu i nie zamykać drzwi :D a tak na serio to ostatnio poprzeglądałem wszystkie wtyczki sterowników, ale wszędzie sucho i czysto profilaktycznie przeczyscilem pędzelkiem namoczonym w kontakt spray, ale nie przeniosło to żadnych skutków. Odłączyłem na stałe ten nie działający AHL ale to też nie to :( Tak sobie myślę może to sam Gateway jest za to odpowiedzialny ?
  • #12
    jokerro
    Level 34  
    A nieodpinałes akumulatora gdzies przypadkiem?Jezeli tak to odezwij sie na pw,poufne info mam dla ciebie bo mialem taki przypadek na warsztacie.
  • #13
    _ADIN_
    Level 9  
    Mieliśmy identyczny przypadek, nie prałeś przypadkiem foteli?? Po wypraniu foteli można mieć problemy z czujnikiem komfortu a co za tym idzie, cała masa błędów.
  • #14
    wiśniowy18
    Level 33  
    _ADIN_ wrote:
    Mieliśmy identyczny przypadek, nie prałeś przypadkiem foteli?? Po wypraniu foteli można mieć problemy z czujnikiem komfortu a co za tym idzie, cała masa błędów.


    Nie nie prałem mam skóry :D Poza tym problem występuje z tego co zauważyłem tak jak pisałem w deszczowe dni.
  • #15
    _ADIN_
    Level 9  
    Polej kolejno wodą maskę, klapę tylną i po kolei każde drzwi, będziesz wiedział gdzie szukać problemu, oblej po kolei każde z kół, może gdzieś tam leży problem. Powodzenia.
  • #17
    diodabg
    Level 30  
    Czyściłeś masy ? Może tam nie ma styku... A w sterownikach jest sucho ?
  • #18
    piwo_1
    Level 12  
    u mnie na sterowniku silnika były zaśniedziałe styki. Lokalizacja - prawa strona, podszybie, pod filtrem.
  • #19
    wiśniowy18
    Level 33  
    Zaglądałem do tej puszki pod filtrem gdzie jest sterownik silnika jest czysto i sucho profilaktycznie porozpinalem wtyczki i przeczysciłem pędzelkiem namoczonym w "kontakcie", zaglądałem do sterowników za schowkiem w kabinie tam tez sucho styki tez profilaktycznie przeczyscilem, pompe ABS tez rozpinałem ale też wszystko ok.
  • #20
    zbynio.r
    Level 1  
    Jeśli problem pojawia się po opadach deszczu to musi być przyczyną wilgoć. Sprawdził bym pod wykładzinami w bagażniku, nadkola tylne w bagażniku, dywaniki w kabinie głównie przy progach (tam są główne wiązki przewodów, złącza elektryczne, bezpieczniki i różne moduły), pod deską rozdzielczą, pod tylną kanapą, słupki, drzwi. Czy nie ubywa płynu w układzie chłodzenia (możliwy wyciek z nagrzewnicy). Wilgoć szkodzi nie tylko w modułach i ich stykach, ale również na kostki połączeniowe znajdujące się w różnych częściach samochodu. Ktoś miał takie problemy po kupieniu samochodu od handlarza który wyczyścił wnętrze kabiny i bagażnika na mokro (wilgoć dostała się do zegarów i powodowała zwarcia ścieżek). Trzeba znaleźć miejsce gdzie jest wilgoć i usunąć źródło tej wilgoci.
  • #21
    wiśniowy18
    Level 33  
    U mnie wydaje się że problem zniknął po tym jak wymieniłem popękany kolektor wydechowy i zepsuty sterownik świec żarowych było to 5 miesięcy temu od tej pory przejechałem około 13 tys km i problem nie wystąpił.
  • #23
    kambil007
    Level 12  
    Mam identyczny problem. Może ktoś pamięta jak został rozwiązany? U mnie choinka po nagrzaniu silnika. Identycznie jak na filmiku.
  • #24
    hakero
    Level 11  
    Zaklucenia na lini can pomiedzy licznikiem a reszta sprawdz czy nie masz wody w bagazniku pod kolem zapasowym w styropianiee moduly siedza po otwieraj je