Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ASUS S56CM - z windowsa 8 na windows 7

billy1979 04 Sep 2013 10:23 1596 2
    billy1979
    Level 12  
    Witam wszystkich. Kupiłem kilka miesięcy temu laptopa ASUS S56CM. Posiadał on niestety windows 8 na którym mi nic nie działało. Postanowiłem go zmienić na windows 7.Mam dysk HDD 500GB i SSD 24GB. Znajomy polecił mi abym zainstalował system na dysku SSD. Zainstalowałem ale podczas wrzucania sterowników dysk się zaczął zapychać. Oryginalnie miałem połączony dysk SSD i HDD. Obecnie mam SSD jako C, a HDD jako D. Nie wiem teraz czy jakoś trzeba je połączyć i jak to fachowo zainstalować aby dobrze chodziło. Czy ktoś wie jak to zrobić? Na necie nie znalazłem nic na ten temat.
    diseasekowalski
    Level 35  
    billy1979 wrote:
    Witam wszystkich. Kupiłem kilka miesięcy temu laptopa ASUS S56CM. Posiadał on niestety windows 8 na którym mi nic nie działało.

Jeśli nic nie działało to być może sprzęt jest uszkodzony? Bo jak mogło NIC nie działać??!

Quote:

Postanowiłem go zmienić na windows 7.Mam dysk HDD 500GB i SSD 24GB.

Jaki to konkretnie dysk?
    Był fabrycznie w laptopie?
    Jaka wersja Windows 7? Jaka dystrybucja systemu - OEM? BOX? inny?

Quote:

Znajomy polecił mi abym zainstalował system na dysku SSD. Zainstalowałem ale podczas wrzucania sterowników dysk się zaczął zapychać.

Win7 Home Premium ma w wymaganiach bodajże 16GB (32bit) lub 20GB (64bit) miejsca na HDD.
    Kolega Twierdzi, że sterowniki zajęły mu całą wolną przestrzeń dyskową na SSD podczas instalacji?
    Instaluje je Kolega z SSD czy z HDD?

Quote:

Oryginalnie miałem połączony dysk SSD i HDD. Obecnie mam SSD jako C, a HDD jako D. Nie wiem teraz czy jakoś trzeba je połączyć i jak to fachowo zainstalować aby dobrze chodziło. Czy ktoś wie jak to zrobić? Na necie nie znalazłem nic na ten temat.

Nic Kolega nie znalazł, bo pewnie Kolega nic nie szukał.
    billy1979
    Level 12  
    Witam. Nic nie działało na windowsie 8 ale to już taka lipa ten system i na ten temat jest mnóstwo informacji na necie.
    Udało mi się wrzucić 7-kę ale kolega mi podpowiedział abym wrzucił go na dysk SSD. Niestety to był błąd, bo ten dysk ma być tylko na pliki tymczasowe. Wrzuciłem jeszcze raz windowsa 7 na dysk HDD po wcześniejszym sformatowaniu wszystkich dysków.
    Tak ten dysk SSD był fabrycznie w laptopie.
    Wrzuciłem wszystkie potrzebne sterowniki, ze strony ASUS-a i działa wszystko dużo lepiej niż na 8-ce. Nie wiem jednak czy dysk SSD pełni swoje zadanie. Chyba za prawidłowe działanie tego dysku odpowiada sterownik INTEL STORAGE RAPID.
    Wydaje mi się, że działa prawidłowo, bo po wzbudzeniu kompa Wi-fi od razu się włącza. Jak nie były wrzucone wszystkie sterowniki, to wi-fi się włączało po jakimś czasie (do 10 sekund).