Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PoloIII 1998r - Czy w VW POLO III 1998r. można wymienić deskę rozdzielczą na uży

misiek54123 04 Sep 2013 21:11 6543 13
    misiek54123
    Level 9  
    Czy w VW POLO III 1998r. można wymienić deskę rozdzielczą na używaną z innego auta? U mnie nie świeci się dioda prawego kierunkowskazu. Odłączyłem i wyjąłem całość, PO stwierdzeniu, że nic nie poradzę, włożyłem z powrotem. Niestety do poprzedniej usterki zegar czasu, czytnik kilometrów(pokazuje przebieg w milach, nie można wyzerować dziennego przebiegu. Obrotomierz oszukuje. Dlatego moje pytanie. Proszę o poradę i pomoc.
    WoŹnY
    Level 28  
    Myślisz o wymianie tzw. "zegarów"? Czy rzeczywiście całej deski? Jeśli zegary chcesz wymieniać, to z tego co się orientuję problemem, będzie fakt, iż w zegarach zakopany jest IMMObilizer. Po wymianie zegarów, na pewno auto się nie uruchomi, potrzeba będzie pewnie zakodować nowe zegary.
    Zico63
    Level 37  
    WoŹnY wrote:
    to z tego co się orientuję

a jak się nie orientuje, to może nie piszę?
    Paliwo i temperatura po bokach? - to wątpię, by było tam immo; wszak to zegary z Golfa 3, który to wóz miał osobną puszkę immo, za tablicą rozdzielczą.
    Jurek220
    Level 30  
    Jeśli chodzi o wymiane zegara to nie powinno być problemów,immo w tym bolidzie to osobna puszka i w żaden sposób nie powiązane z zegarami.
    Pozdr.
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Uściślijmy - chcesz wymienić całą deskę, czy tylko zegary? I powodu nieświecenia jednej kontrolki? Skoro ty nie poradziłeś, to może ktoś inny sobie poradzi?
    opamp
    User under supervision
    Błażej inni to złodzieje matka nie uczyła!!!.
    A zimne luty zaśnieżane styki czarna magia harrego potera :D
    Pozdro Marcin!
    WoŹnY
    Level 28  
    Zico63 Nie wiem dlaczego się kolego spinasz. Nie napisałem, że to pewnik. Jednak chciałem u siebie w takim polo zegary wymienić i taką info dostałem od elektromechanika i na to zwróciłem uwagę. Jeśli jest inaczej, to już się od Ciebie tego dowiedzieliśmy i CHWAŁA Tobie za to. Ostatnio mam wrażenie, ze na forum pozostali sami dumni w swoich dziedzinach. Kolega pyta o możliwość wymiany, zamiast dostać rzeczową odpowiedź, czyta o zimnych lutach, wątpieniu o IMMO. Dobranoc

Moderated By Błażej:

Zasada jest prosta - nie wiem, nie znam się, nie orientuję się - MILCZĘ, nie zabieram głosu w dyskusji! Nie można podawać niesprawdzonych i niepewnych informacji, by potem ktoś miał sobie wybierać te właściwe w potoku bzdur. Chyba nie o to chodzi, prawda?

misiek54123
    Level 9  
    PoloIII 1998r - Czy w VW POLO III 1998r. można wymienić deskę rozdzielczą na uży PoloIII 1998r - Czy w VW POLO III 1998r. można wymienić deskę rozdzielczą na uży PoloIII 1998r - Czy w VW POLO III 1998r. można wymienić deskę rozdzielczą na uży PoloIII 1998r - Czy w VW POLO III 1998r. można wymienić deskę rozdzielczą na uży PoloIII 1998r - Czy w VW POLO III 1998r. można wymienić deskę rozdzielczą na uży PoloIII 1998r - Czy w VW POLO III 1998r. można wymienić deskę rozdzielczą na uży PoloIII 1998r - Czy w VW POLO III 1998r. można wymienić deskę rozdzielczą na uży Witam. Powiedziano mi też, że zmiana zegarów nie stanowi problemu, trzeba tylko przestawić komputerem przebieg. Znam przebieg mojego aut, gdyż zapisałem. A po mojej ingerencji licznik przestawił się z kilometrów na mile, a czasomierz głupieje dlatego jestem zmuszony go wymienić. Wysyłam zdjęcia mojego zegara i zdjęcia proponowanych mi zegarów.
    Zico63
    Level 37  
    Kolega Błażej - Moderator wszystko wyjaśnił. Dodam tylko, że nie "spinam się" a informuję, co i jak; natomiast słowa "wątpię" użyłem z zamierzoną ironią - powinienem napisać kategorycznie "NIE MA" i nie było by wątpliwości.
    Co do istoty sprawy. Ważny jest indeks prędkości "nowego" i "starego" licznika i by także był "od benzyny".
    Pytałem też jak umieszczone wskaźniki paliwa i "wody", bo wzamiast nowszych, tych co ma Kolega Autor - wkładane są nawet takie z Golfa 4 i tam już immo bywa.
    Nieśmiało poradziłbym też odwiedzić fora Polo czy VW - tam takie przekładki robią na codzień... Mają to w jednym palcu. Znają na wyrywki, po numerze w/g VW, liczniki i w mig podadzą, czy pasuje.
    jarekautomotor
    Level 13  
    kolego sprawdz lepiej czy na pewno nie ma tam immo w zestawie .spróbuj odpalić auto bez zegarów , nie jestem pewien ale w seacie arosa z tego rocznika immo było już w zegarach
    misiek54123
    Level 9  
    Witam ! Na forach VW POLO pisali, że nie ma żadnego problemu z przełożeniem zegarów. A te proponowane mi są wizualnie takie same jak mój padnięty. Szybkościomierz i obrotomierz tak samo wyskalowany, silniki tej samej pojemności, paliwo to samo. Wskaźniki temperatury i paliwa na górze. Trzeba tylko ustawić na komputerze przebieg i żeby był w kilometrach a nie w milach. A ja przejechałem z wymontowanym licznikiem ok.30 kilometrów, silnik odpalił bez problemu. Tylko po ponownym zamontowaniu pokazały się mile a nie kilometry, jak było przed wymontowaniem. I zegar pokazuje dziwny czas, i inne nieprawidłowości jak pisałem wcześniej. Jutro jadę do elektryka, ma komputer z programem do ustawień zegarów. Jaki będzie efekt na pewno napiszę.

Dodano po 6 [minuty]:

Na zdjęciach, które wysłałem pierwsze trzy pokazują mój zegar (te odwrócone o 90 stopni), a pozostałe to te które mi proponują.
    tzok
    Moderator of Cars
    Ten z czerwonymi wskazówkami prawdopodobnie będzie z Seata Ibizy, powinien pasować, tylko będzie podświetlany na czerwono i trzeba dorobić górne mocowania. Dwa z proponowanych mają inaczej wyskalowany obrotomierz. Nie wiem jak w tych zegarach ale te starsze (chyba '94 - '96) to często wkładali z Ibizy do Polo, żeby mieć kontrolkę rezerwy...
    Zico63
    Level 37  
    Zegary z paliwem/"wodą" na górze - jak te o których mowa - miały kontrolkę zawsze.
    Problem był ze starszą wersją zegarów, tych z Golfa 3. Jedne miały (np. wersje USA), inne - nie, Seaty za to prawie zawsze miały.
    misiek54123
    Level 9  
    No, już po kłopocie. Elektryk ,prawdziwy fachowiec, usunął wszystkie wady i usterki . Przez niecałą godzinkę pracy wszystko hula jak trzeba. Obeszło się bez wymiany zegarów. Powiedział podczas rozmowy telefonicznej by zamiast kupować zegary na aukcjach mam przyjechać do niego. I nie żałuję. Pozdrawiam wszystkich.