Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zakup subwoofera do komputera.

artur04c 05 Sep 2013 12:55 7536 61
    artur04c
    Level 18  
    Witam. Poszukuję jakiegoś porządnego subwoofera do komputera. Myślę, że powinien być aktywny ponieważ, nie mam dobrego wzmacniacza, to znaczy mam starego Technics'a SU-600, ale do mocnych on nie należy i napędza dwie kolumny Tonsil Space 86. Cena subwoofera powinna być rozsądna, ale doskonale wiem, że za jakieś 200-300 złotych nie kupi się nic porządnego. 600 zł myślę, że mogę dać. Zastanawiam się nad STX S-250. Czekam na wasze propozycje i pozdrawiam :)
    User removed account
    Level 1  
    artur04c
    Level 18  
    No właśnie chciałbym uzyskać informacje co kupić, żeby polepszyć bass, a w sklepie byłem i sprzedający zaproponował mi kilka ofert subwooferów, ale w kosmicznych cenach więc zwróciłem się do Was...
    User removed account
    Level 1  
    artur04c
    Level 18  
    Więc jakiś inny może jest dobry? :D bo kiedyś kupiłem "subwoofer" Vk i wiadomo czym to się skończyło. A subwoofer potrzebuje bo soprany i średnie mam super, ale bassu mi brakuje.
    Skylakee
    Level 18  
    Mając taki budżet zainwestowałbym na Twoim miejscu w zestaw 2.1- Logitech Z623.
    Do tego oczywiście porządna karta dźwiękowa.
    Taki zestaw powinien Cię zadowolić.
    artur04c
    Level 18  
    a Logitech Z-2300? Tylko nie wiem po ile stroją bo nie mogę znaleźć ich na allegro :P Chyba, że są jeszcze jakieś inne? :D i jeszcze dylemat czy 2.1 czy może 5.1 albo i inne...
    Skylakee
    Level 18  
    artur04c wrote:
    jeszcze dylemat czy 2.1 czy może 5.1 albo i inne..

To już sam musisz się określić czego chcesz.
    Sam wiesz najlepiej jakie są Twoje potrzeby i do czego będą te głośniki wykorzystywane, więc nie powinieneś mieć problemu z wyborem między 2.1 czy 5.1.
    artur04c
    Level 18  
    Ja przeważnie muzyka i gry, czyli to co sie robi na komputerze, czasami jakiś film. Gdzieś czytałem na forum, że głośniki 2.1 mają lepszy bass niż głośniki 5.1 ale czy to prawda tego nie wiem :)
    User removed account
    Level 1  
    artur04c
    Level 18  
    A jakieś symbole tych głośników z bardzo dobrym dźwiękiem? :) bo jeżeli ma być ten prawdziwy głęboki bass to 600 zł mogę dać :)
    User removed account
    Level 1  
    artur04c
    Level 18  
    Umiem umie, spokojnie :D
    Lukson
    Level 32  
    anmedia wrote:
    Cala reszta to nowe malo znane marki jak Herkules, MS-tech, Edifier.

Mało znany to Ty jesteś i mało się na sprzęcie znasz.

Edifier jest jednym z lepszych jak nie najlepszym producentem sprzętu grającego, który można podpiąć do komputera.

Z906 - chłam za masę pieniędzy.
    Harman/Kardon SoundSticks III, czy JBL Spyro, Creature III - to samo co wyżej. Nadają się co najwyżej do palenia nimi w piecu.

Jak masz takie głupoty wypisywać to lepiej przestań się udzielać w tematach związanych ze sprzętem audio.

Dokupienie subwoofera do sprzętu stereo jest dobrym pomysłem ale... trzeba mieć pojęcie go zestroić z resztą systemu. Subwoofer nie jest urządzeniem plug&play. Trzeba dobrać częstotliwość podziału oraz fazę.
    Dwie opcje, których nie posiadają żadne komputerowe pierdziawki (Creative).
    User removed account
    Level 1  
    Lukson
    Level 32  
    anmedia wrote:
    Chmm, no niezle, a na czym to podpierasz? Na testach? Opiniach? Recenzjach? Czy subiektywnych ocenach klientow, czy swoich. Bo ani jedno ani drugie nie moze wplywac na Twoja indywidalna ocene ze jest lepszym lub najlepszym.

Na testach zagranicznych recenzentów, którzy nie są opłacani przez producentów. W każdym z nich Edifier dostaje znacznie lepsze oceny od konkurencji. Nie pod względem jakości wykonania, bo powszechnie wiadomo że ta czasami kuleje ale pod względem jakości dźwięku.
    I tak, mam okazję porównać te wszystkie zestawy: Z906, Z-5500, S750 (Creative), S550 (Edifier).
    Wszystkie mam u siebie i wiem jak grają. Pierwsze dwa podłączę pod konserwę (aby tylko generowała dźwięk) i nie usłyszy się różnicy bo głośniki tak źle przenoszą (nie)całe pasmo akustyczne.

anmedia wrote:
    ale jakos u konkurencji nie widzialem zeby chocby jeden z zestawow posiadal certyfikat THX - a jednak ogladajac film certyfikowany w THX nawet majac debowe ucho da sie wyczuc roznice. Moze sie myle? A moze malo sie znam? No ale bynajmniej ma w swojej ofercie cos wiecej.

Poczytaj odnośnie wymogów uzyskania certyfikatu THX i potem wrócimy do dyskusji. W skrócie kto da więcej $$$$$$ ten będzie miał ten durny plastikowy znaczek, którym można się podetrzeć.

anmedia wrote:
    Szczerze powiedziawszy juz tym komentarzem dales sie "zblaznic"... brak slow. No chyba ze testujesz glosniki z korektorem na maksa

Jeżeli dla Ciebie głośnik (przetwornik) wielkości nakrętki od najmniejszego koncentratu pomidorowego, który jest zamknięty w plastikowej obudowie - kształtem i wyglądem przypominającym przyrząd służący do uciech cielesnych - gdzie o subwooferze nie wspomnę (SoundSticks) jest wyznacznikiem jakości to nie mamy o czym rozmawiać.
    Korektor? Może Ty używasz takiego przyrządu ale dla mnie takie coś nie istnieje. Słucham tak jak to było nagrane, z enkodowane i niestety przetworzone przez moje głośniki.

anmedia wrote:
    Gdybys przeczytal od poczatku watke moze udalo by ci sie " wyciagnac" z kontekstu interesujace informacje. Ale z pewnoscia "mistrz kierownicy" mial z tym problem. Zwlaszcza ze zostalo zaznaczone iz woofer STX do komputera sie nie nadaje, co nie znaczy ze nie mozna go zastosowac. Post nr 4 i 10

Przeczytałem cały temat. Właśnie w jego kontekście napisałem końcówkę swojej wypowiedzi.
    Według Ciebie subwoofer STX się nie nadaje bo nie jest zaprojektowany przez firmę tworzącą sprzęt audio do PC (tak to można odnieść w kontekście Twojej wypowiedzi). Jesteś w błędzie.
    Prawie KAŻDY subwoofer się nadaje. Trzeba go umieć zestroić. Pisałem o tym ale widzę, że nie zrozumiałeś o co chodzi.

Podsumowując.
    - Subwoofer do zestawu stereo można dokupić ale trzeba go zestroić z resztą systemu AUDIO (nie windowsa),
    - każdy zestaw Edifier'a zagra lepiej od plastiku Logitech'a,
    - znaczek THX to nic nie warty chwyt marketingowy (w odniesieniu do domowego audio), który można uzyskać w bardzo łatwy sposób - wystarczy odpowiednio posmarować sałatą,
    - marki takie jak JBL, Harman-kardon, Bose to przereklamowany... brakuje mi słowa dlatego nie będę może pisał o co mi chodzi, niemniej biega o to, że płacisz za znaczek tak jak w przypadku THX.
    User removed account
    Level 1  
    User removed account
    User removed account  
    artur04c
    Level 18  
    Reasumując wynika z tego, że muszę się zdecydować na jakieś głośniki 2.1 lub 5.1 skoro inne nie będą tak działać jak trzeba.

Prawdopodobnie zakupię LOGITECH Z623 za 420 zł, ale chce otrzymać potwierdzenie, czy aby na pewno będzie dobry bass :D
    artur04c
    Level 18  
    Prawdopodobnie skuszę się na LOGITECH Z623 tylko zastanawia mnie jedno, może dołożyć troszkę więcej i dokonać zakupu czegoś co bedzie powalało bassem, tyle, że cena nie może być kosmiczna i teraz proszę Was o jakieś propozycje czegoś mocniejszego. Głównie chodzi tu o głęboki mocny bass :)
    Lukson
    Level 32  
    Z623 to jeden z najgorszych zestawów grających jakie można obecnie spotkać na rynku. Jakość wykonania, jakość generowanego dźwięku oraz awaryjność jest nie adekwatna do ceny jaką karzą nas aby za nie zapłacić.

Po 5-10 minutach słuchania muzyki z subwoofera wydobywa się przez otwór BR swąd palonej elektroniki.
    Dłuższe ciśnięcie tegoż tworu może doprowadzić do jego uszkodzenia.

Jeżeli chcesz zaprzyjaźnić się z autoryzowanym serwisem, to śmiało kupuj.
    Pamiętaj tylko, że po dwóch latach (koniec gwarancji) od daty zakupu serwis ten zleje Cię ciepłym żółtym płynem albo wyskoczy z kwotą wynoszącą 80% wartości nowego zestawu bo: "części są trudno dostępne"......
    User removed account
    Level 1  
    Lukson
    Level 32  
    anmedia wrote:
    I po niekad maja tu racje, ale zaznacz ze dotyczy to wszystkich producentow sprzetu komputerowego!
    Jako offtopic, dwa zestawy ktore mi pozostaly udalo sie naprawic. O ile uszkodzeniu ulegly diody czy tranzystor w zasilaczu, to gdyby nie to ze dysponowalem starym zasilaczem do PC nie bylbym w stanie tego naprawic - brak czesci i zamiennika. Tania tandeta chinska. Co wiecej bardzo wiele podzespolow nie jest dostepnych na rynku. Dlatego np na zachodzie nie ma serwisow logitecha, a centrala serwisowa jest w irlandii. Gdybym przekalkulowal koszt naprawy + czesci wychodzi okolo 30-40€, nowe glosniki kosztuja okolo 50-60€ (zalezy od sklepu)

Szczerze? Gówno a nie racja.
    Prosty przykład:
    - uszkodzony subwoofer od Z-5500
    Budowa:
    - 7 kości TDA7294
    - dwa regulatory napięcia na +-18V realizowane przez LM7818 i LM7918,
    - kilkadziesiąt rezystorów 10%,
    - kilkadziesiąt kondensatorów Suscon,
    - najdroższy jest panel sterujący a dokładniej soft wykorzystany do zaprogramowania DSP, które ma takie możliwości, że mózg w poprzek staje. Regulacja opóźnienia dla danego głośnika względem akustyki pomieszczenia przy uwzględnieniu temperatury pomieszczenia? Bez problemu. Ale... inżynierowie Logitech'a nie zaaplikowali takowych funkcji bo odstrzelili by sobie stopy na wysokości pośladków.

Reasumując.
    Jeżeli padnie elektronika w subwooferze starego zestawu (Z-2200/2300, Z-680/5400/5500), to da się go tanio odratować.
    Co innego z panelem czy też nowymi konstrukcjami. Jest to albo nie opłacalne albo nie naprawialne (Z906).
    User removed account
    Level 1  
    artur04c
    Level 18  
    Więc jeżeli nie LOGITECH Z623 to co kupić?
    artur04c
    Level 18  
    Ponawiam temat :D
    Jak na razie nic nie znalazłem, wszystko to co tanie jest za słabe, Logitech Z623 mówicie, że jest beznadziejny, a żeby kupić coś porządnego to trzeba wydać około tysiąc złotych albo i więcej. Nie wspominałem o tym, że mam "subwoofer" VK 7820 i może coś z niego by się zrobiło? Głośnik zmienić? Wzmacniacz? :D może buda się do czegoś nada? albo znajdzie się jakiś dobry subwoofer. Max 700 zł na dobry subwoofer mogę dać, mi głównie chodzi o bass, bo VK niestety tego nie potrafi zrobić dobrze :D
    artur04c
    Level 18  
    Dobrze zrobimy tak. Poszukuję głośników do 1200zł. Niezależnie czy są to głośniki 2.1 czy też 5.1. Najważniejsze aby był porządny, głęboki i prawdziwy bass. Zastanawiam się nad Logitech 5.1 Z906 chyba, że z-5500 są lepsze, bo z parametrów wynika, że bass w z-5500 powinien być lepszy, ale nowych z-5500 nie mogę znaleźć, a używki nie kupię...
    User removed account
    Level 1  
    artur04c
    Level 18  
    Ja mam wzmacniacz Techncs SU-600 (jest stary ale działa :D, mocą też nie powala) i kolumny po regeneracji z oryginalnym Tonsilowskimi głośnikami (kolumna Space 86, w google są brzydkie :D, moje są ładne i nowe) W nich sopran i średnie są super więcej mi do szcześcia nie potrzeba z wyższymi dźwiękami, ale brakuje bassu głębokiego bassu, Więc co proponujecie zakupić? Może da radę coś podpiąć pod ten wzmak?
    User removed account
    Level 1