Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zelmer/Sirius 1600 - wymiana zwijacza przewodu

ukiakalukasz 05 Sep 2013 19:07 11613 5
    ukiakalukasz
    Level 10  
    Witam mam problem z odkurzaczem sirius 1600.0.K04H Q mianowicie odkurzacz przestał się uruchamiać.Po rozkręceniu okazało się iż jeden kabelek (brązowy) jest urwany od obsady pierścienia.Czy to możliwe ze ten oderwany kabelek powoduje brak mozaikowaci uruchomienia odkurzacza ?

Zastanawiam się nad wymiana rozebrałem cały zwijacz ale okazało się ze przez przypadek rozwinęła się sprężyna i nie da się jej ponownie nawinąć bo wystająca blaszka spada z trzpienia ...

Nowe części ,sprężyna i obsada pierścieni to koszt jakieś 18zł pytanie czy da się te sprężynę zamontować bez problemu ,bo czytałem ze osoby robiące to pierwszy raz miały z tym problem.W instrukcje serwisowej do modelu sirius 1600 jest informacja ze sprężyna ma numer 269.0035 natomiast na samej części jest numer 269.0003 ale pod tym numer google nic nie znajduje.

Ostanie moje pytanie tyczy się całego zwijacza czy kupuje się go całego z wszystkimi elementami takim jak obsad pierścieni,sprężyny,wtyczka doi kontaktu itd ?. Symbol tego zwijacza z instrukcji serwisowej to 269.0050.Rozumiem ze wystarczy ten zwijacz umieścić w obudowie i podpiąć dwa kabelki nie trzeba bawić się z nawijaniem sprężyny itd ?
  • Helpful post
    stanislaw1954
    Level 43  
    Jeśli kupno nowego zwijacza wydaje się Ci za drogie,a nie poradzisz sobie ze złożeniem starego, możesz po prostu podpiąć przewód zasilający do odkurzacza i po problemie.
    ukiakalukasz
    Level 10  
    stanislaw1954 wrote:
    Jeśli kupno nowego zwijacza wydaje się Ci za drogie,a nie poradzisz sobie ze złożeniem starego, możesz po prostu podpiąć przewód zasilający do odkurzacza i po problemie.

Pytanie czy to ten przerwany kabelek skutkuje tym ze nie da się go uruchomić czy może spowodowane jest to czymś innym a kabelek to dodatkowa usterka...

Zastanawiam się czy wydać 70 zł na nowy zwijacz czy kupić za 9zł sprężynę i za 8zł obsadę pierścienia i spróbować to zamontować.Z sama obsada nie ma problemu pytanie tylko czy nowa sprężynę będzie się dała łatwo nawinąć bo czytałem ze kilka osób miało tutaj z tym problem.
  • Helpful post
    stanislaw1954
    Level 43  
    ukiakalukasz wrote:
    Pytanie czy to ten przerwany kabelek skutkuje tym ze nie da się go uruchomić
    Pewnie potrafisz ustalić "tor prądowy"-czyli jak jest zasilany silnik odkurzacza.
    ukiakalukasz wrote:
    czy nowa sprężynę będzie się dała łatwo nawinąć bo czytałem ze kilka osób miało tutaj z tym problem.

Pewnie nie jest to zbyt łatwe,czyli zależy od Twoich umiejętności.
    ukiakalukasz
    Level 10  
    stanislaw1954 wrote:
    ukiakalukasz wrote:
    Pytanie czy to ten przerwany kabelek skutkuje tym ze nie da się go uruchomić
    Pewnie potrafisz ustalić "tor prądowy"-czyli jak jest zasilany silnik odkurzacza.
    ukiakalukasz wrote:
    czy nowa sprężynę będzie się dała łatwo nawinąć bo czytałem ze kilka osób miało tutaj z tym problem.

Pewnie nie jest to zbyt łatwe,czyli zależy od Twoich umiejętności.

Znalazłem schemat i faktycznie brązowy kabelek idzie ze zwijacza do przycisku power.Kupie sama obsadę pierścienie i odkurzacz będzie z wyciągniętym kablem na stałe do czasu znalezienia całego zwijacza.Swoja droga ,myślałem ze wytrzyma dłużej kupiłem go w grudniu 2008...

Poprzedni admiral zelmera wytrzymał z 15 lat ?Tyle tylko ze do niego fragment obudowy kosztował prawie 200zł ;)
    ukiakalukasz
    Level 10  
    Dla potomnych

Po wielu niecenzuralnych słowach pod adresem sklepów stacjonarnych z regionu śląska.Tylko na zamówienie na 100% będzie ,i okazywało się ze nie ma,panie tylko cały zwijacz ,części zelmer nie robi,jak części to tylko używane z rozbiórki itp.Zamówiłem obie części w sklepie internetowym,przesyłka kosztowała mnie więcej niż obie części ale co poradzić.Swoja droga nie polecam firmy kurierskiej siódemka paczka nadana w środę dotarła dzisiaj.....

Co do samego montażu to montaż sprężyny jest banalnie prosty .Sprężyna sama zaczepia się na wystający trzpień ,po nawinięciu ręcznie kabla ,obracam szpule kilka razy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i to generalnie wszystko.Kilka osób pisało ze jest z tym problem ,ja mimo obaw i w zasadzie nie mając wyboru(nigdzie nie ma całego zwijacza) zamówiłem części i zmontowałem to w kilka minut,najwięcej czasu zajęło mi wciśniecie nowej obsady na trzpień (trzeba go rozciągnąć jakimś sporym śrubokrętem )odkurzacz działa jak nowy mimo 5 lat na karku ;)