Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP Presario C700 - Brak sterownika audio

początkujący1 06 Sep 2013 09:36 1779 7
  • #1
    początkujący1
    Level 13  
    Witam
    Proszę o pomoc w znalezieniu sterownika do karty dźwiękowej dla systemu XP. Na stronie producenta tylko sterowniki do Visty.
    Na laptopie przed formatem był XP z działającym dźwiękiem także na pewno jest taka możliwość. Przewaliłem już różne fora i instalowałem kilkanaście wersji sterowników, ale niestety nie pasują. Dla pewności włączyłem Ubuntu z płyty i dźwięk pojawia się bez instalacji żadnych sterowników, zatem elektronika jest sprawna.

    Przed formatem zainstalowana karta dzwiękowa w menedżerze urządzeń widniała jako: Conexant High Definition Smartaudio HD2
    Po formacie jedyne niezainstalowane urządzenie to: Audio Device on High Definition Audio Bus

    Identyfikatory sprzętu:
    HDAUDIO\FUNC_01&VEN_14F1&DEV_5045&SUBSYS_103C30D9&REV_1001
    HDAUDIO\FUNC_01&VEN_14F1&DEV_5045&SUBSYS_103C30D9
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    pietia86
    Level 25  
    Zgodnie z google'm wygląda na to że układ audio to Connexant CX20549. Spróbuj te sterowniki

    Link
  • #3
    początkujący1
    Level 13  
    Również nie pasuje. Rozpoczyna instalacje i po chwili komunikat "Błąd instalacji sterownika: brak urządzenia obsługiwanego przez ten sterownik".

    Przed formatem zgrałem dane i widzę po nich, że ktoś też się pomęczył z instalacją, bo w Moich dokumentach jest kilkanaście plików conexant'a. Wszystkie przejrzałem, ale niestety właściwego nie ma. Trzeba dalej próbować.
  • #4
    pietia86
    Level 25  
    Pamiętam że do XP była jakaś łatka bez której w moim HP'ku też nie była wykrywana karta dźwiękowa (również HD audio). W tej chwili nie pamiętam jej numeru.
  • #5
    początkujący1
    Level 13  
    Też trochę tych łatek poszukam. Może faktycznie czegoś brakuje, chociaż dla XP z SP3 zazwyczaj do audio nic nie potrzeba.

    Znalazłem jedną wersję sterownika Conexant, który w menedżerze urządzeń instaluje urządzenie poprawnie, ale dźwięk w systemie i ikonka audio się nie pojawia.
  • #7
    początkujący1
    Level 13  
    Poprawkę kb888111xpsp3 można zainstalować tylko na XP z SP2. Jeszcze trochę popróbuję ze sterownikami, a potem się pokuszę, żeby zainstalować XP z SP2 i wtedy dać sterowniki. Może akurat się uda.

    Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
  • #8
    początkujący1
    Level 13  
    Niestety instalacja XP z SP2 + łatki magistrali UAA nie poprawiły sytuacji.
    Macie jeszcze jakieś pomysły?