Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows 8 - Komputer długo ładuje system

gooduploads 06 Wrz 2013 15:42 3309 15
  • #1 06 Wrz 2013 15:42
    gooduploads
    Poziom 6  

    Witam, mam problem. Od kilkunastu dni komputer długo wczytuje system Windows.
    Jako, że dysk WD miał wcześniej bad sectory postanowiłem, że przy okazji zmienie go sobie na SSD. Wybrałem dysk crucial M4 128GB.
    Zainstalowałem windows 8 i po 1. restarcie windowsa (po instalacji, jest info o koniecznym resecie) odrazu system długo się wczytywał. Zaniepokoiłem się, bo na tamtym dysku tak samo było.
    Co może być nie tak?

    Opiszę objaw:
    Włączam komputer -> BIOS -> logo windows 8 i tak przez 50-70sek.
    Dodam, że na tym logo windows dysk śpi, czyli nie pracuje (brak czerwonej diody)
    dopiero gdy pokaże się kółko ładowania dysk pracuje.

    Czasami nie ma kółka tylko odrazu wskakuje pulpit, czasami pokazuje się kółko ładowania, jak trafię.

    Co zrobiłem:
    - Zmiana kabla do dysku
    - Zmiana wejścia dysku (mam 6 wejść)

    Nagranie z włączenia:
    www putlocker com /file/A33A90E6D2DF1D29

    Komputer mam 2 lata.

    0 15
  • #2 06 Wrz 2013 17:09
    safbot1st
    Poziom 43  

    Zanim zajmiemy się robactwem daj screena z HDtune - wykres z testu benchmark oraz S.M.A.R.T.

    Dodano po 42 [sekundy]:

    Potem napisz pełną listę podzespołów z modelem i marką zasilacza.

    0
  • #3 06 Wrz 2013 21:04
    gooduploads
    Poziom 6  

    Windows 8 - Komputer długo ładuje system Windows 8 - Komputer długo ładuje system Windows 8 - Komputer długo ładuje system

    Komputer:
    CPU: AMD Phenom(tm) II X6 1055T Processor 2.80Ghz
    RAM: 4,00 GB
    System: Windows 8 Pro 64bit
    Grafika: ATI Radeon 5770
    Zasilacz: Lc Power LC6550 V2 (550W)


    Proszę poprawić post, edytując prawidłowo wstawić zdjęcie/a/.
    Zgodnie z >>> Instrukcja zamieszczania i edycji obrazków na forum >>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    ANUBIS

    0
  • #4 06 Wrz 2013 21:40
    safbot1st
    Poziom 43  

    Zdaje się, że należało zacząć modernizację od zasilacza:

    gooduploads napisał:
    Lc Power LC6550 V2 (550W)

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    Do wymiany.
    Dysk sprawny.

    0
  • #5 06 Wrz 2013 21:51
    gooduploads
    Poziom 6  

    Dzięki za odpowiedź. Zasilacz wymienę to na pewno, jednak wpierw wybiorę się do przyjaciela i sprawdzę, czy po zmianie będzie taki sam objaw.

    0
  • #6 06 Wrz 2013 22:08
    safbot1st
    Poziom 43  

    gooduploads napisał:
    Zasilacz wymienę to na pewno, jednak wpierw wybiorę się do przyjaciela i sprawdzę, czy po zmianie będzie taki sam objaw.

    Na pewno warto to zrobić. Mi win 8 świrował już tak podobnie jakoś kilka razy - nie przepadam za nim.
    Zanim pójdziesz do kolegi - zajmij się jeszcze robactwem jak wspominałem:
    safbot1st napisał:
    Zanim zajmiemy się robactwem

    Skanuj programami: cureit, adwcleaner i mbam+pełny skan.
    Reset.
    Samo to może pomóc.

    0
  • #7 06 Wrz 2013 22:22
    gooduploads
    Poziom 6  

    Ok, ściągam programy i dam raport.
    Co do robactwa, na prawdę wątpię, że je mam, ponieważ dysk był fabrycznie nowo kupiony.
    Po instalacji windowsa i po 1. resecie (kończący instalację)
    już był taki sam objaw jak na poprzednim dysku.
    Ale dla świętego spokoju warto zrobić scan.

    0
  • #8 06 Wrz 2013 22:27
    safbot1st
    Poziom 43  

    gooduploads napisał:
    Ale dla świętego spokoju warto zrobić scan.

    No, w takich okolicznościach nikłe szanse - za to będziesz miał już programy zainstalowane na przyszłe potyczki z robactwem.
    Jeśli jednak znajdzie choć 1 robala - usuń go i resetuj.
    Tak w ogóle poza tym jest taki program BootVis - pokazuje co i jak długo się ładuje na starcie windy.
    Możesz nim obadać co tak spowalnia start.

    0
  • #9 06 Wrz 2013 22:44
    Dydelmax
    Poziom 35  

    Witam.

    safbot1st napisał:
    Tak w ogóle poza tym jest taki program BootVis - pokazuje co i jak długo się ładuje na starcie windy.

    BootVis jest programem przeznaczonym do używania w systemie Windows XP, dlatego nie wiem, czy używanie go w systemie Windows 8 ma sens.
    Pozdrawiam

    0
  • #10 06 Wrz 2013 23:08
    gooduploads
    Poziom 6  

    Skany
    Windows 8 - Komputer długo ładuje system Windows 8 - Komputer długo ładuje system

    Czyli jakieś paski delta itd. Wszystko usunięte.

    MBAN log

    Cytat:
    Typ skanowania: Pełne skanowanie (C:\|)
    Zaznaczone opcje skanowania: Pamięć | Rozruch | Rejestr | System plików | Heurystyka/Dodatkowe | Heuristyka/Shuriken | PUP | PUM
    Odznaczone opcje skanowania: P2P
    Przeskanowano obiektów: 351289
    Upłynęło: 25 minut(y), 23 sekund(y)

    Wykrytych procesów w pamięci: 0
    (Nie znaleziono zagrożeń)

    Wykrytych modułów w pamięci: 0
    (Nie znaleziono zagrożeń)

    Wykrytych kluczy rejestru: 0
    (Nie znaleziono zagrożeń)

    Wykrytych wartości rejestru: 0
    (Nie znaleziono zagrożeń)

    Wykryte wpisy rejestru systemowego: 0
    (Nie znaleziono zagrożeń)

    wykrytych folderów: 0
    (Nie znaleziono zagrożeń)

    Wykrytych plików: 0
    (Nie znaleziono zagrożeń)

    (zakończone)

    0
  • #11 06 Wrz 2013 23:17
    safbot1st
    Poziom 43  

    Nie było jednak kolorowo ;)

    ADW cleaner zrobiłeś?
    Coś się zmieniło w kwesti powolnego startowania?
    Ten windows, który instalujesz to na pewno w 100% ok wszystko z nim?

    0
  • #12 06 Wrz 2013 23:34
    gooduploads
    Poziom 6  

    ADW też zrobiłem, nic nie wykrył.
    To samo jest ze startem.
    Na pewno jest system OK.

    Dodano po 10 [minuty]:

    Zainstalowałem soluto dla win7,8

    Windows 8 - Komputer długo ładuje system

    Boot trwał 43sec.

    0
  • #13 06 Wrz 2013 23:51
    safbot1st
    Poziom 43  

    Chętnie zobaczyłbym pełny raport.
    Czytam jeszcze raz temat:

    gooduploads napisał:
    Po instalacji windowsa i po 1. resecie (kończący instalację)
    już był taki sam objaw jak na poprzednim dysku.

    gooduploads napisał:
    Od kilkunastu dni komputer długo wczytuje system Windows.

    Czyli od czasu wymiany hdd na ssd jest ten sam problem co z dyskiem talerzowym?
    Czyli nigdy sie nie włączał szybko tylko zawsze wolno - dlatego pytam o płytę instalacyjną z windowsem.
    gooduploads napisał:
    Dodam, że na tym logo windows dysk śpi, czyli nie pracuje (brak czerwonej diody)
    dopiero gdy pokaże się kółko ładowania dysk pracuje.

    Czasami nie ma kółka tylko odrazu wskakuje pulpit, czasami pokazuje się kółko ładowania, jak trafię.

    Też mnie to frustruje w win 8.
    Co ten system robi przez minutę nie używając twardego dysku?
    W biosie wszystko ok ustawione?
    Nie masz czegoś dziwnego w usługach (połowa z tego i tak totalnie niepotrzebna)?

    ps. Właśnie oglądnąłem filmik - no nie jest jakoś strasznie długo ale jak na ssd to dłuuugo.
    Masz jakiś dvd podłączone? - odłącz!

    0
  • #14 06 Wrz 2013 23:59
    gooduploads
    Poziom 6  

    1) Miałem dysk HDD i zainstalowany ten sam Win8. Wszystko było OK do około 25 sierpnia gdy zaczeło się coś sypać. Wbiłem na HDTune i patrzę, że miałem 11 bad sectorów. Sobie pomyślałem czas wymienić dysk, a dłuższe uruchamianie tylko zmotywowało mnie do zakupu.
    Po instalacji win8 na nowym dysku problem nie ustąpił.

    2) System tak jakby nic nie robi. Dysk 0 reakcji, nie mrygnie czerwona dioda pokazująca jakąś pracę.

    3) Biosu nie ruszałem, prócz ustawienia bootowania płytki. Przywróciłem go do domyślnych ustawień, bez zmian

    4) Standardowe usługi, AMD, Avermedia (karta tv) wyłączyłem ale też bez zmian.

    5) DVD odłączę przy najbliższym włączeniu PCta.

    PS
    System powinien się załączać w 5-7 sekund po zniknięciu BIOSu. Te 60 sekund włączania mnie na prawdę wnerwia. Gdyby PC był zapchany na ledwo żyjącym HDD bym zrozumiał. Ale crucial to solidny dysk, widzę jego prędkość przy kopiowaniu/instalowaniu programów.
    Wypakowanie filmu z prędkością 170MB/s robi wrażenie. Szkoda, że tego nie widzę przy uruchomieniu systemu.

    0
  • #15 07 Wrz 2013 00:04
    safbot1st
    Poziom 43  

    Jeśli masz jakieś dodatkowe dyski talerzowe - także odłącz.
    Przyznam się, że testowałem na swoim win 8 tweaker o nazwie "Tweak-8" v1.0.
    Użyłem tylko 2 pierwsze funkcje - przyspieszanie otwierania się systemu.
    O dziwo rzeczywiście otworzył się jak burza.
    (przy okazji przypomniałem sobie - usuń wszystko z folderu Prefetch w katalogu Windows)
    Jednak program wykryło mi jako adware (może nieprawidłowo) i go odinstalowałem więc sam nie wiem, czy antywir wykrył szkodliwe procedury w nim, czy prawdziwego wirusa.
    Na dobitkę Tweak-8 zainstalował (tak mi się wydaje) bez pytania deltatoolbary i inne śmiecie.
    Skończyło się na odrobaczaniu. ;)

    Dodano po 4 [minuty]:

    gooduploads napisał:
    Te 60 sekund włączania mnie na prawdę wnerwia. Gdyby PC był zapchany na ledwo żyjącym HDD bym zrozumiał.

    Dzisiaj już nie dam rady, ale jutro zerknę w manual od Twojej płyty głównej.
    Daj model.
    Może po przywróceniu ustawień biosu do default Ci się tak zrobiło?
    Jakiś menedżer RAID tam stoi pod spodem 60sek i nie wiadomo na co czeka (np. na RAID którego nie ma) ;)

    0
  • #16 07 Wrz 2013 00:10
    gooduploads
    Poziom 6  

    ADW log

    Cytat:
    # AdwCleaner v3.002 - Report created 07/09/2013 at 00:06:01
    # Updated 01/09/2013 by Xplode
    # Operating System : Windows 8 Pro (64 bits)
    # Username : UkrytyNick - UkrytyNick
    # Running from : C:\Users\UkrytyNick\Desktop\adwcleaner.exe
    # Option : Clean

    ***** [ Services ] *****


    ***** [ Files / Folders ] *****


    ***** [ Shortcuts ] *****


    ***** [ Registry ] *****


    ***** [ Browsers ] *****

    -\\ Internet Explorer v10.0.9200.16660


    -\\ Google Chrome v29.0.1547.66

    [ File : C:\Users\UkrytyNick\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\preferences ]


    *************************

    AdwCleaner[R0].txt - [849 octets] - [06/09/2013 22:36:05]
    AdwCleaner[R1].txt - [848 octets] - [07/09/2013 00:04:44]
    AdwCleaner[S0].txt - [919 octets] - [06/09/2013 22:37:05]
    AdwCleaner[S1].txt - [770 octets] - [07/09/2013 00:06:01]

    ########## EOF - C:\AdwCleaner\AdwCleaner[S1].txt - [829 octets] ##########


    PS model płyty masz na filmie :]
    Ale dodaje w załącznik zap

    0