Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SterControl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wizualizacja na kilka monitorów

06 Wrz 2013 23:02 3873 22
  • Poziom 9  
    Zastanawiam się ostatnio nad zagadnieniem stworzenia wizualizacji, która obsługiwałaby kilka monitorów (4, może 5) - różne dane na każdej wizualizacji. Dane mają być pobierane z PLC S7-300 z kartą ethernetową. Wizualizacja miałaby wyświetlać jakieś liczby z DB. Dobrze by było, gdyby miała możliwość zapisania jakichś danych do pliku np. csv.

    Pierwszy pomysł, jaki przyszedł mi do głowy to zainstalowanie 4 kompów z WinCC flexible runtime odpalenie wizualizacji i gitara... tylko koszty są duże, bo 4 komputery, 4 licencje itd.

    Zastanawiam się czy jest może jakaś opcja, żeby takie coś zrobić na jednym komputerze z kartą graficzną obsługującą 4 monitory. Jakieś pomysły? Może ktoś z Was spotkał się już kiedyś z takim problemem? Jakie oprogramowanie (które dodatkowo może obsługiwać kilka monitorów) może być alternatywą dla WinCC flex?
  • SterControl
  • Specjalista Automatyk
    Google pytałeś? Przykład.
    Są też dedykowane rozwiązania do systemów z 8 czy 16 monitorami, ale one tanie nie są.

    Windows widzi jeden wielki pulpit, na którym aplikacja wyświetla swoje okno (lub kilka niezależnych okien). Czy WinCC poradzi sobie z tak dużym ekranem? Trzeba sprawdzić. Teoretycznie powinno. Osobny problem to jak wyświetlać stacyjki na odpowiednim monitorze, ale to jest do ogarnięcia.
  • Specjalista Automatyk
    Witam,

    Gdzieś przeczytałem że iFIX wspiera wizualizację na wielu monitorach.

    Pozdrawiam,
  • Poziom 13  
    Rariusz napisał:
    Witam,

    Gdzieś przeczytałem że iFIX wspiera wizualizację na wielu monitorach.

    Pozdrawiam,


    Potwierdzam, miałem do czynienia wizualizacją na dwóch monitorach i na czterech postawioną w systemie iFIX, a podejrzewam, że i więcej się da.
  • Specjalista Automatyk
    Koledzy, na dwóch monitorach to wszystko pójdzie. Pytanie czy nadal będzie działać gdy pulpit/okno programu przekroczy 4k punktów w poziomie.
  • SterControl
  • Poziom 19  
    Witam

    Mam doświadczenie z odpalaniem czegoś takiego na 4 monitorach na WinCC SCADA 6.2 oraz na InTouchu (10-tka). Jeżeli chcemy takie "monstrum" uruchomić na jednym PC-cie, to należy pamiętać o odpowiedniej karcie graficznej.

    Pozdrawiam serdecznie
  • Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedzi.

    Cytat:
    Mam doświadczenie z odpalaniem czegoś takiego na 4 monitorach na WinCC SCADA 6.2


    Do tej pory nie pracowałem z WinCC (SCADA), a tylko z WinCC flexible. Czy w WinCC obsługa kilku monitorów jest standardową opcją, czy trzeba jakoś kombinować? Czy filozofia programowania w WinCC znacząco różni się od WinCC flexible w przypadku nieskomplikowanych projektów?

    PS. jak radzicie sobie z wyskakującymi okienkami innych programów (jakieś aktualizacje itp.), które zasłaniają ekran wizualizacji?
  • Poziom 18  
    Popatrz na Promotic. Zrobisz wizualizację. Do iluś tam zmiennych licencja za darmo. Ja używam jako interfejs przy symulowaniu pracy maszyn.
  • Specjalista Automatyk
    kimonoo napisał:
    jak radzicie sobie z wyskakującymi okienkami innych programów (jakieś aktualizacje itp.), które zasłaniają ekran wizualizacji?

    Wystarczy wyłączyć odciąć stację od Internetu (po co operatorzy mają filmy nocami oglądać :) ), nie istalować zbędnego softu, a w tym niezbędnym wyłączyć aktualizacje i zadbać o nie innym sposobem. Bliska współpraca z lokalnym administratorem pomaga.
  • Poziom 19  
    Witam

    A nie lepiej odpalić to na jednym dużym monitorze, np. jakieś 46 cali. W pracy używam kart graficznych, które obsługują cztery monitory. Polega to na zasadzie jeden program na jednym monitorze. Operator ma wyświetlaną wizualizację Schnaidera, jedną wizualizację w WinCC, na trzecim monitorze okno programu do wyświetlania danych produkcyjnych. Czwarty monitor okno pulpitu Windows. W chwili obecnej nie mam pojęcia czy ta karta graficzna pozwala na otwarcie jednego okna na czterech monitorach. Kolejnym rozwiązaniem jest zastosowanie procesorów graficznych. W firmie w której pracuje zamierzaliśmy wykorzystać DEXONA. Jest to rozwiązanie dość drogie ale ma wiele możliwości. W planach jest zbudowanie na potrzeby sterowni, ściany złożonej z piętnastu monitorów 46 cali.

    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    kimonoo napisał:
    Dzięki za odpowiedzi.

    Cytat:
    Mam doświadczenie z odpalaniem czegoś takiego na 4 monitorach na WinCC SCADA 6.2


    Do tej pory nie pracowałem z WinCC (SCADA), a tylko z WinCC flexible. Czy w WinCC obsługa kilku monitorów jest standardową opcją, czy trzeba jakoś kombinować? Czy filozofia programowania w WinCC znacząco różni się od WinCC flexible w przypadku nieskomplikowanych projektów?

    PS. jak radzicie sobie z wyskakującymi okienkami innych programów (jakieś aktualizacje itp.), które zasłaniają ekran wizualizacji?



    Witam,
    w winCC 7.0 standardowe opcje multimonitorów przedstawia załącznik. Nie wiem czy można to edytować, bo nigdy nie robiłem na kilka monitorów - ale jak znam WinCC to pewnie można wiele.

    Co do różnic między WinCC a WinCC flexible to jest bardzo duża. Pracowałem kiedyś na WinCC flexible - poszło bardzo łatwo i przyjemnie w dwóch językach. Optymistycznie podszedłem do WinCC i niestety kilka razy zjadłem zęby, ważne żeby się nie bać i próbować. W sieci jest wiele materiałów i naprawdę pełne wiedzy forum Siemensa. Jak się trochę wdrożysz to w WinCC można zrobić wszystko ;)
  • Poziom 9  
    Ja osobiście uruchomiłem wiele stacji SCADY dwumonitorowych głównie Citech-a. Oprócz tego jaką grafikę załadujesz musisz pamiętać o ilości zmiennych i sposób ich przetwarzania w systemie. W uruchomionej aplikacji na 1500 pkt pomiarowych, z czego większość była archiwizowana 8 GB RAM-u oraz i7 nie wyglądały już tak fajnie, ale generalnie śmigało.
  • Poziom 9  
    W moim przypadku wizualizacja nie będzie bardzo skomplikowana (kilkanaście zmiennych wyświetlanych + wykorzystanie skryptów do gromadzenia danych i zapisu w plikach tekstowych - niewielka ilość). Największą trudnością (podejrzewam) będzie sprawienie, aby wizualizacja była możliwie bezobsługowa, czyli np. automatyczne włączanie po zaniku zasilania. Chciałbym, aby po włączeniu komputera okna wizualizacji automatycznie pojawiły się na wybranych monitorach, itp.

    Tworzyłem kilka wizualizacji, ale zawsze były one jednomonitorowe, wówczas świetnie sprawdzało się WinCC flexible. Jednak tutaj nie da się tego rozwiązania zastosować, dlatego patrzę w stronę WinCC - SCADA. Ponadto zastosowanie takiego oprogramowania da (z tego co wiem) duże możliwości rozwoju aplikacji.
  • Admin DIY, Automatyka
    Jeżeli masz trochę doświadczenia w programowaniu w C++, ew może być Delphi to jako alternatywę polecam biblioteki do tych języków pod nazwą PRODAVE. Wiadomo, że licencja na C++ też kosztuje, ale jedna może posłużyć do napisania wielu wizualizacji. Biblioteki prodave kosztują o ile pamiętam ok 600zł.

    Polega to na tym, że łączysz S7-300 (lub inny) z komputerem za pomocą ethernetu lub dedykowanego interfejsu (pc <-> plc) a następnie w napisanym przez Ciebie programie poprzez owe zaimplementowane biblioteki odczytujesz dane z DB, timerów, markerów, całych słów itp. tak samo działa w drugą stronę czyli możesz "wysyłać" dane do plc.
    W C++ możesz tak naprawdę zrobić bardzo wiele np. bargrafy, wskaźniki liniowe, wskazówki, przyciski i w zasadzie wszystko czego potrzebujesz. Do tego możesz wykorzystać bazy danych w celu archiwizacji, wykresów, przeglądania zdarzeń itp.

    Fajne zagadnienie, polecam choćby spróbować. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to mógłbym wiele podpowiedzieć w tej materii.
  • Poziom 9  
    Cytat:
    Biblioteki prodave kosztują o ile pamiętam ok 600zł.

    600, ale euro. Szczegół.

    W sumie zaciekawiło mnie to rozwiązanie. Nie jestem ekspertem w c++, ale parę programów stworzyłem. Czy oprócz C++ prodave obsługuje jakieś inne języki, np. c#? Pisałeś już może aplikacje na bazie PRODAVE? Jak się spisują i ile zmiennych są w stanie sprawnie obsłużyć?

    Biblioteka jest potrzebna tylko do tworzenia oprogramowania, czy także musi być na każdym komputerze "klienckim"? Chodzi o to, czy wystarczy kupić jedną licencję i wówczas można tworzyć różne programy i wrzucać je na różne komputery już nie instalując na nich żadnego płatnego oprogramowania (nazwijmy to runtime'owego)?
  • Admin DIY, Automatyka
    kimonoo napisał:
    Pisałeś już może aplikacje na bazie PRODAVE? Jak się spisują i ile zmiennych są w stanie sprawnie obsłużyć?


    Pisałem i bardzo mi się to spodobało jako alternatywa dla komercyjnego SCADA. Ile zmiennych ? W przypadku MPI odświeżanie jest chyba co ok. 0,5sek i im więcej zmiennych do odsłużenia tym to trwa wolniej. Wydaje mi się jednak, że nawet sekundowe obciążenie przy dużej wizualizacji nie jest jakimś utrudnieniem. Nie doczytałem się nigdy o jakimś limicie zmiennych.

    kimonoo napisał:
    600, ale euro. Szczegół.


    W 2009r kupowałem i pamiętam, że ok 150e kosztowało. Jest jakiś darmowy odpowiednik prodave nazywa się LIBNODAVE , ale ja nigdy tego nie testowałem więc nie wypowiem się - wiem tylko, że jest coś takiego.

    kimonoo napisał:
    Biblioteka jest potrzebna tylko do tworzenia oprogramowania, czy także musi być na każdym komputerze "klienckim"?


    W pierwszym poście pisałeś o 4 monitorach, a nie 4 komputerach. Są karty graficzne, które obsługują 4 monitory a nawet 6. Wtedy na tym jednym pececie tworzysz sobie 4 różne aplikacje w C++, każdą uruchamiasz i ustawiasz na oddzielnym monitorze. Wydaje się proste.

    Co do licencji i czy można na wielu komputerach uruchamiać prodave to trzeba poczytać warunki. Powiem tylko, że "te biblioteki" to kilka pliczków, bibliotek c++, żadnych kluczy, dongli ani nic z tych rzeczy także być może można tego używać wielokrotnie ale musisz doczytać.
  • Specjalista Automatyk
    Chcesz w tym napisać porządną wizualizację z historią, wykresami, alarmami itd? Przecież to ponowne wynajdywanie koła. Jak to modyfikować za 5-10-15 lat? W normalnym kraju praca programisty jest zbyt kosztowna żeby coś takiego miało szansę opłacalności. Propozycja kolegi niczym się nie różni od lutowania "sterownika" na ATmega.

    Takie biblioteki są przeznaczone do tworzenia "glue logic" - małych fragmentów kodu łączących różne systemy. LibNoDave jest znana z tego, że niewłaściwa kolejność wywołań funkcji lub niewłaściwe parametry robią ogromne problemy - LibNoDave umożliwia wysłanie każdego żądania do sterownika, ale nie każde ma sens w konkretnym jego stanie.

    bestler napisał:
    Wtedy na tym jednym pececie tworzysz sobie 4 różne aplikacje w C++, każdą uruchamiasz i ustawiasz na oddzielnym monitorze

    Ale w jakim celu? Jedna aplikacja Windows może być wyświetlana na wszystkich monitorach. Trzeba tylko zadbać, żeby ew. okna dialogowe/popup były tworzone z odpowiednimi współrzędnymi, żeby trafiły na właściwy monitor.
  • Admin DIY, Automatyka
    Ja tylko przedstawiłem pewną wg mnie ciekawą możliwość alternatywy wobec standardowych wysoce komercyjnych systemów - ale nie mówię, że to ani najlepsze ani przecież nie darmowe i na pewno ma dużo wad.
    Wyobraź sobie, że są firmy, gdzie takie wizualizacje pracują na maszynach już długo i naprawdę spełniają swoje zadanie. Tworzyli je ludzie, którzy zaczynając swoją przygodę z wizualizacjami używali do tego turbo pascala pod dosem a o WinCC nikt wtedy jeszcze nie słyszał. Dziś wiadomo, są gotowe rozwiązania ale są też wiadome względy takie jak: kasa, kasa, kasa. Dla wprawnego programisty w C++ napisanie takiej aplikacji z wykresami, to 2 - 3 dni + ewentualnie jakieś uaktualnienia. Pierwszy raz jest trudny, ale następne projekty to tylko przeróbka poprzedniego programu. Oczywiście dobrze jest jak by to robiła osoba (lub osoby) pracująca w danej firmie, aby wiedziała za kilka lat w czym rzecz.

    Poza tym zwracam uwagę na korzyści, które płyną z zastosowania C++, jest to platforma do pisania programów, a więc programistę ogranicza tylko wyobraźnia. Widziałem robione w ten sposób wizualizacje serwerowe, obrazujące wydajność w zasadzie całej fabryki z wyszczególnieniem każdej podłączonej do netu maszyny, łącznie z pracą sprężarek, licznikami mediów, czytnikami wejść i wyjść pracowników. Różne poziomy dostępu a więc i różne uprawnienia. Wszystko to zrobione w C++. Koszt całego projektu /dwóch chłopaków tworzyło to kilka miesięcy, łącznie odpowiednim okablowaniem maszyn, wewnętrzna sieć ethernetowa odpowiednie przetworniki itp./ i tak był kilkakrotnie niższy niż kilka ofert firm, które zajmują się tym na co dzień.

    Z drugiej strony bardzo lubię i szanuję SCADA, WinCC, Intouch i inne możliwości. Korzystałem z systemu PROFACE - również ciekawe rozwiązanie. Godne polecenia jest też VISIO i wcale nie są takie drogie.
  • Specjalista Automatyk
    Z tymi dwoma-trzema dniami to trochę przesadziłeś. A raczej więcej niż trochę. Bo rozmawiamy o profesjonalnej pracy, a nie chałupnictwie, prawda? Pomnóż przez 2 i zwiększ jednostkę czasu, wyjdzie ostrożnie półtora osobomiesiąca... Za same wykresy, porównywalne z tym co ma każda SCADA.

    Piszesz dwóch chłopaków i kilka miesięcy... Wprawny programista, nawet w Polsce, kosztuje pracodawcę min. 6000-8000 zł. Dwóch ludzi, 3 miesiące = 50 000 zł. To ma być tanio?
    Ja wiem, że da się znaleźć studenta magika, który za 1500/mc na śmieciowej umowie zrobi jak umie i może nawet będzie to działać, ale ten student za chwilę pójdzie do normalnej pracy za normalną stawkę. Do tych samych firm, które zajmują się tym na codzień za kilkukrotnie wyższą cenę. I kto będzie modyfikował ten tani software bez dokumentacji, projektu i innych takich zbędnych rzeczy?

    Software nie robi się w 15 minut i nie robi się go za darmo przy okazji ciągnięcia kabli. Na normalnym rynku opłaca się pisać coś, co da się wielokrotnie sprzedać, plus jak najmniejsze kawałeczki kodu do realizacji specyficznych wymagań. Wszystko inne opłaca się kupić. W Polsce ten rynek jest jeszcze daleko od normalności, ale jednak zmierza w jej kierunku.
  • Admin DIY, Automatyka
    jestam napisał:
    Z tymi dwoma-trzema dniami to trochę przesadziłeś. A raczej więcej niż trochę. Bo rozmawiamy o profesjonalnej pracy, a nie chałupnictwie, prawda? Pomnóż przez 2 i zwiększ jednostkę czasu, wyjdzie ostrożnie półtora osobomiesiąca... Za same wykresy, porównywalne z tym co ma każda SCADA.


    Najwięcej schodzi się na testach, analizowaniu, co klient chce widzieć, czym sterować. Jeśli ktoś będzie tworzył taki projekt pierwszy raz bez żadnego wsparcia lub choćby wzorca to i rok będzie mu mało.
    Natomiast samo pisanie aplikacji, tworzenie "ekranów", nawet operacje bazodanowe, historia, wykresy to przecież nie wymaga ileś nie wiadomo ile pracy. Jeśli jest jakiś "poprzedni" program to nowy projekt nie zajmie więcej niż kilka dni - zależy oczywiście od człowieka i kultury pracy w danej firmie...

    jestam napisał:
    Piszesz dwóch chłopaków i kilka miesięcy... Wprawny programista, nawet w Polsce, kosztuje pracodawcę min. 6000-8000 zł. Dwóch ludzi, 3 miesiące = 50 000 zł. To ma być tanio?


    Ogólny koszt był dwukrotnie wyższy bo dochodzi sprzęt itp. A rynkowa wartość takiego systemu to minimum kilkaset tysięcy zł.

    jestam napisał:
    Ja wiem, że da się znaleźć studenta magika, który za 1500/mc na śmieciowej umowie zrobi jak umie i może nawet będzie to działać, ale ten student za chwilę pójdzie do normalnej pracy za normalną stawkę.


    Jaki to ma związek z tematem ?

    jestam napisał:
    Software nie robi się w 15 minut i nie robi się go za darmo przy okazji ciągnięcia kabli.


    Nic takiego nie napisałem i proszę nie przypisywać mi takich teorii :)
  • Specjalista Automatyk
    Nie wiem dlaczego ale mój kolega robiąc wizualizację mediów w dużej fabryce która obejmowała około 40 sterowników PLC w wysoce komercyjnym systemie poświęcił na to 8 miesięcy wraz z uruchomieniem (a sprawnie klika).

    No ale są standardy i są standardy.
    Zrobienie czegoś takiego w c++ może jest i możliwe ale nawet nie wyobrażam sobie ile by to zajęło czasu.

    Ze względu na brak standaryzacji, trudność w rozbudowie i ewentualnym serwisowaniu takim domowym rozwiązaniom mówimy stanowcze nie :):).
    Zresztą już widziałem kilka takich wizu, gdzie nikt nie chce tego nawet tknąć żeby to rozbudować bo nikomu się to nie opłaca.
    Więc radze inwestorom pomyśleć o kosztach w dłuższej perspektywie po co inwestować dwa razy lub uzależniać się od wykonawcy.
  • Admin DIY, Automatyka
    Proponuję nie ciągnąć już dalej tego tematu wyższości jednych systemów nad drugimi. Każdy wyraził swoją opinię i myślę, że już wystarczy.
  • Poziom 12  
    To się też na koniec wypowiem...
    Robiłem w życiu kilka wizualizacji - panele micro innovation, profece, siemens. Scada InduSoft czy WinCC i z moich doświadczeń wygląda to tak, że przeważnie inwestor nie ma o tym pojęcia i wyznacznikiem głównym jest cena. Ofertując wizualizację zwracam uwagę na potrzeby i wymagania inwestora, po czym proponuję konkretne najtańsze rozwiązanie oparte na spełniającym wymogi sofcie. Jak pojadę z ceną to nie dostane roboty więc liczenie odbywa się rozsądnie. Osobiście nie czuje C++ (używam gdy muszę) i gdybym miał zrobić coś takiego to godzinówka wyszła by groszowa przez ilość godzin jakie bym na to stracił, ale jeżeli ktoś ma już gotowe "BlackBoxy" i tylko dostosuje je do obiektu to czemu nie ;) a czy to źle uniezależnić od siebie klienta ? powietrzem dzieci nie nakarmimy...