Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Whirlpool AWG 336 pralkosuszarka - nie działa, pompa?

ma23kal23 07 Wrz 2013 15:48 1584 2
  • #1 07 Wrz 2013 15:48
    ma23kal23
    Poziom 2  

    Witam.
    Przestała mi działać pralkosuszarka wirlpool AWG-336. Pytanie co może być przyczyną, co ewentualnie sprawdzić.
    Zatrzymała się na programie płukania, w środku jest woda na normalnym poziomie. Przekręcając programator na wirowanie pralka uruchamia się, kręci powoli bębnem, pompa nie odprowadza wody.
    Prąd do pompy dochodzi - rozebrałem pompę i okazało się, że jest nadpalony i urwany drut na zwoju. Połączyłem, zlutowałem na szybko, ale dalej pompa nie chodzi - pewnie do wymiany.
    Ale pytanie mam takie - cały czas jest napięcie w pralce na pompie, na dowolnym programie - czy to jest w porządku?

    0 2
  • #2 07 Wrz 2013 20:01
    peter falk
    Specjalista AGD

    ma23kal23 napisał:
    cały czas jest napięcie w pralce na pompie

    Czym to mierzone? I jak?

    0
  • #3 08 Wrz 2013 10:11
    ma23kal23
    Poziom 2  

    Mierzyłem napięcie miernikiem na wtyczkach dochodzących do pompy - jest 230V. Po włączeniu pralki na program prania (pusta pralka, bez wody), napięcie pojawia się natychmiast na pompie, a pralka nic nie robi żadnego dźwięku, pobierania wody. Na każdym etapie prania (przekręcam programator i patrzę kiedy napięcie zniknie) jest tak samo. Na końcu prania napięcie znika, bęben obróci się ze 2 razy, z powrotem napięcie wraca na pompę i pralka przestaje pracować. Pompa jest uszkodzona to wiem, bo na zewnątrz też nie działa. Zastanawiam się, czy tylko pompa - bo czy napięcie powinno być od razu po włączeniu programu prania gdzie powinna pobierać wodę?

    0