Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

citroen zx (1994r) - Brak ładowania citroen zx (1994r)

barry1982 07 Sep 2013 18:30 1740 5
    barry1982
    Level 9  
    Witam!
    Mam taki problem z moją cytrynką 1,4i 1994r mianowicie chodzi o to że świeci mi się kontrolka od ładowania akumulatora a gdy dodaję gazu kontrolka znika a po 2 dniach samochodu nie da się odpalić. Gdy udało mi się go odpalić poprzez kable to nadal działo się to samo.
    Z góry dziękuje za pomoc
    elemen_th
    Level 29  
    Alternator - szczotki, regulator, komutator. Oddaj do regeneracji.
    pipałosia
    Level 27  
    Przy jakich odrotach gaśnie?. Sprawdziłeś, napięcie akumulatora ,masz czym ? umisz to zrobić . Może być regulator, może być alternator a w nim coś. Trzeba to sprawdzić , wyjąć pomierzyć, dać jakieś dane a tak to można pisać. Na stół pobierczy i się wyjaśni. Skororo kontrolka gaśnie po przygazowaniu to coś tam ładuje zanczy się czyli raczej regulator ok. ,ale to wszystko można wsprawdzić posiadając miernik , nawet najtańszy.
    barry1982
    Level 9  
    nie mam sprzętu do tego.Nie posiadam w nim obrotomierza ale strzelam tak że koło 1,5 tysiąca. A jeżeli chodzi o resztę to mnie tylko interesuje czy lepiej kupić nowy alternator czy raczej oddać do regeneracji
    kybernetes
    Level 39  
    barry1982 wrote:
    A jeżeli chodzi o resztę to mnie tylko interesuje czy lepiej kupić nowy alternator czy raczej oddać do regeneracji

To przecież zależy od tego co tam jest uszkodzone.
    dawidekaa
    Level 9  
    Witam, mam podobny problem ze swoim Citroenem, rocznik 1992. Po wymianie alternatora kontrolka ładowania świeci tylko przy pracującym silniku,a na zapłonie nie świeci, czyli zupełnie na odwrót. Co może być przyczyną tejże usterki? Proszę również o pomoc, pozdrawiam.