Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Scania 124 420 - brak zasilania na 2 pinie w gniezdzie ABSu

Xsarc 08 Sep 2013 11:37 3729 9
  • #1
    Xsarc
    Level 11  
    Witam, trochę szukałem ale nie znalazłem takiego przypadku jaki dotyczy mnie. Może będziecie w stanie mi pomóc. Otóż nie działał mi ABS w naczepie, po jakimś czasie do firmy dokupiłem drugi zestaw, również scanie. Swoją naczepę oddałem do tamtej, co się okazało ABS działa. Niestety podpinając moją scanie do jakiejkolwiek naczepy nie działa ABS, trochę mnie to zirytowało. W nowszej naczepie jaką zakupiłem był system HALDEX, niestety gniazdo w naczepie było zgnite i wiele pinów ułamanych. Postanowiłem zmienić cały układ na WABCO(ponieważ takowy posiadałem z rozbiórki starej naczepy). Po zmontowaniu całości okazało się że raz ABS żyje, a raz nie. Zaczełem szukać w mojej przeróbce. Po zamianie ciągnigów w naczepie ABS działa prawidłowo. Problem pozostaje wciąż z moją scanią. Na 2 pinie w gniezdzie ABSu brak jest zasilania, reszta pinów działa. W scani zapalają się 2 kontrolki ABS1 oraz ABS1 przekreślony(oczywiście gdy podepnę naczepe). Może mógłby ktoś mi podpowiedzieć gdzie poszukać przyczyny, dodam że rozbierałem gniazdo i oko jest ok, nie ma oznak zużycia czy śniedzi na kablach, stykach. Myślałem by iść po kablu do sterownika, ale zbrakło mi czasu. Przekaźniki również zmieniłem od identyfikacji naczepy, oraz sprawdzałem bezpieczniki. Może moglibyście coś mi doradzić?


    Jeszcze mi się przypomniało o sytuacji iż zaraz po kupnie mojej skakanki podczepiałem naczepe, którą dawałem do prostowania, po niby naprawie ramy były stopione w niej kable własnie od ABSu i ja o tym nie wiedziałem, podpiełem ABS i spaliły mi się wtedy bezpieczniki, może to coś ułatwi, gdybyście mieli jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny mojego problemiku
  • Helpful post
    #2
    MAN Electronics
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Xsarc wrote:
    Przekaźniki również zmieniłem od identyfikacji naczepy, oraz sprawdzałem bezpieczniki. Może moglibyście coś mi doradzić?

    Zobacz czy przy załączonej stacyjce jest napięcie na pinie 6 modułu RP16 (przewód oznaczony TR2 szary) on właśnie zasila pin 2 gniazda ABS-u.
  • #3
    Xsarc
    Level 11  
    Tak mnie kolego zaciekawiłeś że poleciałem sprawdzić od razu. Napięcie jest na TR2, jak się domyślam to mam gdzieś przewód przerwany. Może podpowiesz mi czy te przewody gdzieś się jeszcze łączą pomiędzy stacją pod maską a gniazdem za kabiną? Nie chciałbym co kawałek rozcinać pancerza by znaleźć uszkodzone miejsce ;/
  • #5
    MAN Electronics
    VIP Meritorious for electroda.pl
    szaman108 wrote:
    owy przekażnik to E46 w scanii jest postrzegany jako sterownik czyli ECU dlatego posiada oznaczenie E a nie R
    Zgadza się jest to E46 ale na płycie bezpiecznikowej P2 jest oznaczony jako RP16.
  • #6
    Xsarc
    Level 11  
    Ok dzięki za podpowiedzi, ale pytanie pozostaje czy gdzieś te przewody jeszcze się łączą, bądź wpinają się pod coś, czy lecą bezpośrednio do gniazda? Iść po kablu i szukać rozcięcia bądź coś w tym stylu czy mogę skrócić drogę ?
  • Helpful post
    #7
    szaman108
    Level 31  
    Kolego masz podany schemat jak coś to przewód ten biegnie do złącza C95 pin D2 w załączniku masz podaną lokalizacje bardziej obrazowo chyba się nie da tego pokazać chyba,że stanę przy samochodzie i pokażę ci palcem gdzie się co znajduje ale to wtedy jak ktoś wymyśli jakiś Teleporter rano muszę być w robocie :D
  • #8
    Xsarc
    Level 11  
    Ok, ale ja to już sprawdziłem jak napisał serwisantscani1 :) i tam prąd jest 24V, ale do gniazda nie dochodzi, a moje pytanie brzmiało czy on idzie bezpośrednio z c95 do gniazda za kabiną ?
  • #9
    szaman108
    Level 31  
    Tak dokładnie z C95 leci do C92(wtyka ABS) schemat pokazuje,że po drodze nie ma innych połączeń jak znam życie to masz uwalony przewód pod kabiną na ,,trąbie słonia" bo czy to Scania,Volvo,Daf,Man cz jaki inny diabeł to 80% problemów z elektryką jest właśnie tam nie dotyczy to Ziła,Stara,Zisa,Gaza,Urala :D
  • #10
    Xsarc
    Level 11  
    Dziś trochę czasu i udało się znaleźć uszkodzony przewód. Jak to kolega szaman108 napisał w "trąbie słonia", dokładniej jak zaczyna się metalowa rynienka koło siłownika podnoszenia kabiny. Przewód był przecięty i oczywiście zaśniedziały. Lutowanie, rurki termokurczliwe i złożenie całości. Sprawdzimy na trasie, jak narazie działa poprawnie. Dzięki