Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Asus Sabertooth X58, Core i7, XFX Radeon HD 6970, OCZ ZX 850W - brak obrazu

nermand 08 Sep 2013 20:38 2286 17
    nermand
    Level 10  
    Witam wszystkich.

Proszę wszystkich o pilną pomoc. Wysłałem komputer paczką z innego miasta i dzisiaj go otrzymałem, nic nie wyglądało zniszczone, ale co się dzeje to :

Po włączeniu do prądu i włączeniu komputera wszystko startuje tylko nie ma piknięcia w biosie jak zwykle, wszystkie diody się palą, tylko nie ma obrazu na monitorze. Jak mogę sprawdzić co się dzieje, czy coś jest popsute?Wiatraki wszystkie się kręcą, mogę wysunąć cd... tylko nic nie startuje. Jedyną dziwną rzeczą jest to, że nie palą się diody na klawiaturze. Moja konfiguracja to :

Asus Sabertooth X58
    Intel Core i7 3.06 + CNPS 10X Extreme
    XFX 6970
    WD1502FAEX
    OCZ ZX 850W
    4x Corsair Dominator 2gb

Proszę o pomoc.
    MartinG92e
    Level 15  
    Spróbuj zresetować bios przez wyciągnięcie baterii na 5min.
    Sprawdź stan płyty głównej czy nie jest uszkodzona sprawdź kondensatory.
    Aha no i sprawdź czy ,,głośniczek'' na płycie jest podpięty.
    nermand
    Level 10  
    Zresetowanie biosu nic nie pomogło, głośniczek jest podpięty, bo wykrywa inne błędy.Nie widać żadnego uszkodzenia płyty głównej bo wszystko było zamknięte w solidnej obudowie,która nie ma oznak uszkodzenia.
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    nermand wrote:
    nie ma piknięcia w biosie jak zwykle

nermand wrote:
    głośniczek jest podpięty, bo wykrywa inne błędy

Wyjaśnij, jakie błędy masz na myśli.
    nermand
    Level 10  
    jankolo wrote:
    nermand wrote:
    nie ma piknięcia w biosie jak zwykle

nermand wrote:
    głośniczek jest podpięty, bo wykrywa inne błędy

Wyjaśnij, jakie błędy masz na myśli.

Jak wyciągnąłem kartę graficzną to był ciągły dźwięk z głośniczka...
    jankolo
    Rozmontuj cały komputer i rozpocznij uruchamianie na stole poczynając od płyty z pamięcią i procesorem. Głośniczek oczywiście masz mieć podłączony. Najprawdopodobniej wstrząsy mające miejsce podczas transportu są przyczyną.
    MartinG92e
    Level 15  
    To, że masz solidną obudowę to dobrze, ale nawet solidna obudowa nie ratuje przed wylewaniem i pękaniem kondensatorów.
    Zrób tak jak pisze jankolo, rozmontuj zestaw i składaj go poza obudową.
    nermand
    Level 10  
    Wymontować całą płytę z obudowy,dobrze rozumiem?

Dodano po 1 [godziny] 42 [minuty]:

Nic się nie dzieje,to samo.Wymontowałem cały sprzęt z obudowy,wszystko chodzi,tylko system nie wstaje,czarny obraz na monitorze.
    MartinG92e
    Level 15  
    Spróbuj odłączyć dysk/i napędy.Przetestuj pamięci tzn wyciągnij 2 kości i następnie podmieniaj.
    Karta graficzna sprawna?
    jankolo
    nermand wrote:
    Nic się nie dzieje,to samo.Wymontowałem cały sprzęt z obudowy,wszystko chodzi,tylko system nie wstaje,czarny obraz na monitorze.

Nie rozumiem. Na monitorze nie masz obrazu a twierdzisz, że wszystko chodzi? Wyjaśnij dokładnie, co robisz. Czy uruchomiłeś komputer w konfiguracji: płyta główna+procesor+jeden moduł pamięci?
    nermand
    Level 10  
    Płyta główna wyciągnęta z obudowy, podpięty zasilacz, kość ramu oraz procesor. Po włączeniu żadnych dźwięków, wiatrak od procesora oraz wiatrak od zasilacza się normalnie kręcą. Po wyciągnięciu ramu, 3 razy pika w krótkim odstępie czasu.
    pitrala1
    Level 33  
    Spróbuj podpiąć do innego wyjścia w karcie graficznej.
    MartinG92e
    Level 15  
    Ponawiam pytanie, karta graficzna sprawna? próbowałeś na innej karcie odpalić?
    do którego złącza masz kartę podłączoną ?
    nermand
    Level 10  
    MartinG92e wrote:
    Ponawiam pytanie, karta graficzna sprawna? próbowałeś na innej karcie odpalić?
    do którego złącza masz kartę podłączoną ?

Nie próbowałem na innej karcie, dopiero sprawdzę to w sobotę.Kartę miałem podłączoną przez DP.
    jankolo
    MartinG92e, z treści postu #11 wyraźnie widać, że karta graficzna nie ma żadnego znaczenia - płyta bez podłączonej karty graficznej nie uruchamia się.

nermand, Twój post #11 sugeruje, że błąd dotyczy pamięci (albo modułów albo gniazd pamięci na płycie bądź ich otoczenia. Zwróć uwagę: po wyjęciu pamięci BIOS sygnalizuje błąd, a po założeniu pamięci płyta nie uruchamia się. Sprawdź inne moduły pamięci oraz inne gniazda.
    nermand
    Level 10  
    Mam 6 modułów pamięci,zaraz przetestuję każdego z osobno oraz podłączę kartę graficzną za pomocą kabla HDMI, ale też nie sądzę żeby to był problem z kartą graficzną.

Podłączyłem przez kabel HDMI,to samo brak obrazu. Sprawdziłem wszystkie moduły pamięci, nic się nie dzieje, komputer uruchamia się, ale czarny obraz, beż żadnego piknięcia, jak wszystko by było ok, ale system nie wstaje. Jakieś kolejne sugestie? Na co to może wyglądać? Nie sądzę, żeby 6 modułów pamięci było na raz uszkodzonych.
    nermand
    Level 10  
    Padnięta karta graficzna, wsadziłem kartę kolegi wszystko śmiga. Z kolei moja karta wsadzona do kolegi komputera nie odpowiada. Niestety na kartę chyba było 2 lata gwarancji,więc musi wylądować w koszu niestety.
  • Helpful post
    MartinG92e
    Level 15  
    Jednak miałem rację.;-)