Zakupiłem taki oto interfejs usb - ttl pl2303hx, podłączam go zgodnie (mam nadzieje) z opisem w tym temacie
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1610125.html, efekty są takie że kiedy urządzenie jest odłączone od źródła zasilania i akumulatora, po podłączeniu kabla migają bardzo szybko równocześnie diody tryb/moc i transmisja, natomiast program do komunikacji z tym modułem wypisuje "błąd komunikacji lub niewłaściwy typ urządzenia". I teraz moje pytania:
1. Jak podłączyć to urządzenie przez ten interfejs (tj. czy rx do 1 (pin na końcówce kabla usb (wtyczce męskiej) zgodnie z ilustracją usb, tx do 2 , 3 i 4 zewrzeć razem, gnd do ekranu (obudowy wtyczki).
2.Czy migające diody to objaw prawidłowego podłączenia?
3.Kiedy włączę zasilanie w module diody przestają migać, a program nie wysyła żadnych komunikatów.
4.W programie jest wybarny poprawny moduł, kiedy z premedytacją zmienię go na gsm-1 pojawia się inny komunikat. Czy to oznaka że po prostu kod PIN urządzenia jest błędny i dlatego jest błąd komunikacji??
5. Jak ustawić komunikację w przez port com bitrate itp. ?
Sorry, że tyle pytań, ale nie wiem czy już wysyłać go do siedziby pulsonu, celem resetu do ustawień fabrycznych, czy na razie źle podłączam. Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc.