Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LG M1921TA-BZ - Brak dodatkowych wejść na liście wyboru INPUT

doomelek 09 Wrz 2013 12:30 2601 5
  • #1 09 Wrz 2013 12:30
    doomelek
    Poziom 16  

    Witam
    LG MonitorTV M1921TA-BZ (chassis LP69G) posiadający oprócz wejść PC (DVI + DSUB) posiada tuner czyli dodatkowe wejścia: antenowe, Scart, S-video, Component, Composite.

    Niestety z listy wyboru wejść zginęło wszystko oprócz DVI.
    W monitorze wymieniony został stabilizator IC1100 S1117-33PIC (IN 5V, Out 3.3V), bo zaniżał napięcie wyjściowe do ok 2.6V. Teraz napięcie ok 3.2V stabilne.

    Gdzie uciekły wejścia ??? :)
    LG M1921TA-BZ - Brak dodatkowych wejść na liście wyboru INPUT

    Jedynie co mi przychodzi do głowy to wysypanie się "softu" z powodu zakłóceń na źle stabilizowanej linii zasilania 3.3V lub wysypanie się zawartości pamięci EEPROM ??

  • Pomocny post
    #2 11 Wrz 2013 21:27
    a_jablon
    Poziom 18  

    Kolego, a jesteś pewien, że to było jedyne uszkodzenie?

    Zastanawiam się nad czymś takim: jeżeli moduły pracują na wspólnej magistrali i przy uruchomieniu zgłaszają swoją obecność, to są rejestrowane. Mnie to wygląda na sytuację, w której brakuje zasilania na modułach, więc nie odzywają się. Jak się nie odezwą, soft ich nie zarejestruje więc ich po prostu nie ma w menu.

    Sprawdź kolego jeszcze raz napięcia, moim zdaniem stabilizator nie padł raczej tak sam z siebie, tylko albo szpilka napięciowa go zabiła (i możliwe że coś jeszcze przy niej padło), albo został przeciążony przez coś, co umierając pobrało za duży prąd. Tak czy siak powrót do miernika...

    Możliwe też, że doszło do uszkodzenia flash'a, ale co z tym zrobić to już nie pomogę.
    Zastanawiam się, czy podobnego tematu nie traktuje wątek: Link
    ale on też bez rozwiązania...

  • #3 11 Wrz 2013 22:05
    doomelek
    Poziom 16  

    Prawda zgadzam się z tym, że to dziwne i też myślałem o automatycznym wykrywaniu poszczególnych modułów i dodawaniu odpowiednich wejść. Raczej uwalenie flasha spowodowałoby większe problemy a nie tylko znikniecie wejść.

    Może napiszę więcej od początku ... monitor na początku jak do mnie trafił miał wszystkie wejścia tylko problem był w tym, że po podłączeniu jakiegokolwiek sygnału pod któreś wejście i przełączeniu na niego pojawiały się na chwilkę krzaki i reset monitora.

    Co ciekawe po rozebraniu monitora wymieniłem kondensatory w zasilaczu bo były lekko popuchnięte i podłączyłem go na "stole". Wszystko na pewno podłączone ok. Niestety zaraz po włączeniu już tych wejść nie było. Nie wiem czy to przypadek czy co i jedyne co mi przychodzi do głowy to, że po wymianie kondensatorów napięcia "wzmocniły się" oprócz tego w gałęzi z tym uszkodzonym stabilizatorem i może układy dostały jakiś "wsteczny" prąd większy na pinach I/O niż na VCC i może coś wtedy się stało.

    Sprawdzę jeszcze raz dokładnie wszystkie napięcia bo jest tam sporo stabilizatorów, żeby wykluczyć problem z zasilaniem.

    W tamtym wątku rzeczywiście problem praktycznie identyczny i zdziwiłem się, że nie natrafiłem na tamte posty. Tylko, że u mnie jest wersja M1921TA-BZ chassis LP69G a tam M1921A-BZ chassis LP68A i dlatego nie trafiłem na to w wyszukiwarce :)

  • #4 12 Wrz 2013 11:36
    doomelek
    Poziom 16  

    Zrobiłem dodatkowe pomiary i okazało się, że jednak brakuje jednego a nawet dwóch napięć. Siadła przetwornica DC 15V/12V IC1102 MP1583DN-Z. Przez nią zasilany był stabilizator IC1107 KA78M05-R, który to dawał 5V na tuner.

    Przetwornicy nie miałem i podstawiłem inny stabilizator w celu sprawdzenia. Napięcia pojawiły się ale niestety nic to nie zmieniło.
    Możliwe, że to wina stabilizatora bo jednak powinien być co najmniej LDO 3A a ja dałem zwykły na 2A i napięcie nie jest idealne tylko 11.77V

    Nie wiem czy warto inwestować w zakup tej przetwornicy DC bo czy to coś zmieni.

    --------------------------------------------------------------------------------

    Podłączyłem zewnętrzny zasilacz zamiast tego stabilizatora i niestety bez zmian. Wymiana głowicy TV też nie pomogła. Praktycznie wszystkie sygnały z poszczególnych wejść są podłączone bezpośrednio pod procesor tylko na jakiej podstawie tworzona jest lista wejść. Na płycie są trzy pamięci EEPROM IC701, IC702 (24C02) i IC103 (24C64). Może posypała się zawartość jednej z nich ??

    Niby w pamięciach 24C02 zapisana jest DDC EDID tak więc nie mają one wpływu. Monitor bez nich pracuje tak samo.

    Ciekawe jest to, że jak włączone jest DVI po wejściu do menu i do strojenia monitor przełącza się na sygnał z głowicy i widoczny jest charakterystyczny szum. Niestety nie da razy zmienić programu (cały czas trzyma kanał 10).

    Została chyba tylko pamięć 24C64 i pamięć flash. Niby tą pierwszą próbowali w tamtym wątku podmieniać na czystą i nic nie pomogło więc albo flash albo procek siedzi......

    ---------------------------------------------------------------
    Czy ktoś posiada wsad EEPROM i (lub) Flash do tego monitora ??
    Stabilizatory zostały wstawione oryginalne i została tylko podmiana wsadów.

  • #5 29 Paź 2013 14:46
    doomelek
    Poziom 16  

    Cały czas staram się namierzyc wsad do tego TV i jedyne co znalazłem to wsad do M1921TA-BZH.

    Może ktoś orientuje się czym różnią się obydwie wersje TV ?? (M1921TA-BZ od M1921TA-BZH)

  • #6 08 Lis 2013 11:02
    doomelek
    Poziom 16  

    TV naprawiony !!

    Udało mi się w końcu dobrać do programatora pamięci i troche sie pobawiłem.
    Na początku sczytałem flash (MX25l4005) i niby był poprawny ale przy próbie jego zaprogramowania zawsze wychodziły jakieś błędy. Dorwałem inna kość flash i po prawidłowym zaprogramowaniu monitor na początku chwile pomrugał diodą na przemian zielono/czerwono. Wyglądało to jak by wykonywał reset ustawień. Po włączeniu zamiast HDMI/DVI pokazały się już trzy wejścia do wyboru: Component, RGB, DVI. Po tym podstawiłem mu czysta pamięć EEPROM (24C64) - zapełnioną FF.
    Po włączeniu znowu dioda pomrugała zielono/czerwono jak poprzednio i po tej operacji oczy moje ujrzały wszystkie wejścia po naciśnięciu przycisku INPUT :)

    Dodam od razu, że miałem drugi podobny monitor TV też LG ale model 20LS1R na chasiss LP68A. W nim sytuacja była trochę inna bo po wejściu do menu wszystko było pomieszane. Różne wyrazy w różnych językach i opcje nie tam gdzie powinny być np. w podmenu język było do wyboru AV1, AV2 itp.
    Podmieniłem w nim flash (MX25l4005) ale to nie pomogło ale po wstawieniu czystej (FF) pamięci EEPROM 24C64 dioda pomrugała jak i w tamtym modelu LG i wszystko wróciło do normy i działa pięknie.

    Reasumując zarówno i w jednym i w drugim monitorze oprócz spuchniętych kondensatorów uszkodzone były stabilizatory przez co posypały się pamięci EEPROM.

    Flash zostawiłbym na sam koniec ale w razie czego jak by ktoś potrzebował to załączam sprawdzone wsady do obydwu monitorów:

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME