Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Astra H - szybko włączający się ABS

09 Sep 2013 13:12 5589 10
  • Level 9  
    Witam. Mam jedno pytanko związane z szybko łapiącym ABS-em w Astra H 2004r. z18xe z abs i esp , dodam iż czujniki są ok koła kręcą się z tą samom prędkością (sprawdzane programem OPEL-TECH 2 ) tylko zauważyliśmy podczas sprawdzania że jak niekiedy naciskając na pedał hamulca to na komputerze pokazuje się ciśnienie ok 600 bar i wtedy załącza się abs co to by mogło być bo normalnie jak zahamuję gwałtownie to pójdzie do ok 40 bar a nie 600 i co zauważyłem że jak naciskam hamulec to przy pedale coś tak pyka/cyka i przy odpuszczaniu również a przy jeździe jakby cykał przekaźnik nad nogami kierowcy i wtedy właśnie załącza się abs po naciśnięciu i jak jeżdżę po dziurach to jakby to się nasilało/występowało bo niekiedy przejadę 60 km i nic a niekiedy wystarczy 5 i już łapie z góry dziękuję.

    ps. nie znalazłem takiego przypadku jak mój (niestety) a przeszukałem szczegółowo.

    dodam iż komputer nie pokazał żadnych błędów związanych z ABS oraz nie pali się jego kontrolka
  • Helpful post
    Level 34  
    Przeanalizowac dobrze parametry.
    Aczkolwiek juz sobie troche odpowiedziales na swoj problem,pomysl.
  • Level 9  
    czyli co próbować poszukać w luźnych kablach, a mam pytanie czy przy pompie abs jest jakiś wymienny czujnik ciśnienia , ewentualnie jakiś czujnik położenia pedału hamulca czy takie coś nie występuje . Z góry dziękuję za wszelkie sugestie naprowadzenia co to może być.
  • Helpful post
    Level 14  
    czasami cos przy ktoryms kole nie było robione? Łożysko nie wymieniane? Ja bym obstawial zle obsadzone łożysko, pierscien ABS, albo sam czujnik. Miałem 2 takie przypadki. Czujnik szybko lapal przy małych predkosciach
  • Helpful post
    Level 15  
    szwagier81 wrote:
    czasami cos przy ktoryms kole nie było robione? Łożysko nie wymieniane? Ja bym obstawial zle obsadzone łożysko, pierscien ABS, albo sam czujnik. Miałem 2 takie przypadki. Czujnik szybko lapal przy małych predkosciach


    Jak kolega tu pisze to jeśli problem się pojawia przy małych prędkościach to czujnik za daleko od pierścienia ABS'u lub sam pierścień przesunięty wzdłużnie na którymś kole.
  • Level 9  
    ale mi niekiedy zgrzyta ABS nawet przy 80km/h nie wiem czy było coś robione przy kołach ponieważ auto posiadam od ok 1,5 miesiąca , jeżeli chodzi o opony to wszystkie takie same 195x65 R15 continental wersji nie pamiętam 2 nowe 2 pozostały używane lecz wysokość bieżnika jest jak w nowych , a jak by było wymieniane łożysko to i tak jest z całą piastą oraz z czujnikiem abs więc też odpada nie mam właśnie pomysłu co może jeszcze być

    ps. dziękuję za powyższe odp.
  • Helpful post
    Level 36  
    prezeslion wrote:
    a jak by było wymieniane łożysko to i tak jest z całą piastą oraz z czujnikiem abs więc też odpada


    Nieprawda

    prezeslion wrote:
    nie mam właśnie pomysłu co może jeszcze być


    Odczyt prędkości kół w momencie powstania problemu , poradzisz sobie ?
  • Level 9  
    ok w sobotę wezmę netbooka op-com -a i pojeżdżę trochę po kostce może coś się uda namierzyć ale jednak bardziej niepokoi mnie to że w chwili włączania się niepotrzebnie tego ABS-u pokazuje ciśnienie w układzie 600 bar a przy gwałtownym hamowaniu ok 40 bar i właśnie po części to mi nie daje spokoju z góry dziękuję



    Witam sprawdzałem z tym abs co i jak i koła kręcą się z tą samom prędkością tylko zauważyłem jak wyżej napisałem te ciśnienie skacze do 600bar i pojawia się to dosyć często jak pedał jest dopiero co wciskany oraz jak jest puszczany mniej więcej w tym samym miejscu pojawia się właśnie to wskazanie , czyli podsumowując czujniki abs są sprawne, bardziej coś z jakimś czujnikiem ciśnienia lub położenia hamulca jeżeli takie coś jest co to może być co jeszcze sprawdzić z góry dziękuję
  • Level 9  
    witam chciał bym odświeżyć temat czy ktoś spotkał się z czymś takim??
  • Level 21  
    Zła odległość któregoś z czujników lub nadmierny luz na łozysku; lub ewentualnie jakieś zanieczyszczenie.