Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termet MiniMax - Układ zapowietrza się ale tylko podczas grzania

BoggyB 09 Sep 2013 18:06 4734 6
Buderus
    BoggyB
    Level 10  
    Witam Wszystkich :D

Prawie rok temu zbudowałem samodzielnie instalację co wraz z podłączeniem pieca Termetu MiniMax Elegance Turbo, początkowo zasilanie z butli 11kg, teraz jest już gaz ziemny:)

Cały sezon zimowy i trochę letniego wszystko działało jak powinno, jednak komfort CWU z pieca był dla mnie niewystarczający.
    Postanowiłem potraktować piec jako 1-funkcyjny - zaślepiłem wejście/wyjście cwu z pieca, dołożyłem bojler Galmetu 100L zawór 3-drożny przełączający wraz z centralką sterującą (piec i zawór sterowne przekaźnikiem).
    Wszystko to bez problemu współpracuje z centralką pokojową i priorytetem grzania CWU :)
    Problem polega na tym że w momencie grzania tylko na małym obiegu układ zapowietrza się. Zjawisko to nie występuje podczas grzania samego CO i układzie mieszanym (zawór 3-drożny można zablokować w środkowym położeniu).
    Podczas pracy na zimno w każdym z trybów układ nie zapowietrza się.
    Na pompie w piecu jest odpowietrznik automatyczny, który nie radził sobie z powietrzem, dlatego na powrocie CO z bojlera w najwyższym punkcie zamontowałem dodatkowy automat, niestety on też niewiele pomógł

Co może być przyczyną takiego zapowietrzania?
    Czy miał ktoś podobny problem z układem piec 1-F + bojler?
  • Buderus
    WoŹnY
    Level 28  
    Witaj

Piszesz, że układ zapowietrza się, czy towarzyszy temu ubytek cieczy w obiegu? Jeśli tak, to może jakieś połączenie pod wpływem ciepła rozszczelnia się? Robiłeś jakąś próbę szczelności instalacji? Jeśli natomiast wszystko szczelne, to jeszcze przychodzi mi do głowy kawitacja, ale naocznie nigdy takowej nie widziałem. Z ciekawości, na jaki czas starczało butla propanu gdy zasilałeś kocioł z nich właśnie?
  • Buderus
    BoggyB
    Level 10  
    Zapowietrza się bo słychać to wyraźnie podczas pracy pompy, ale tak jak pisałem wyłącznie podczas grzania na krótkim obiegu.
    Instalacja sprawdzana na szczelność powietrzem i wodą - trzyma bez problemu.

Butla 11kg propan-butan w sezonie grzewczym to ok 2 dni, poza sezonem (tylko CWU) 10-12 dni
    WoŹnY
    Level 28  
    No to stawiam na kawitację. Może masz zbyt duże opory (kolanka, zapchane filtry) na ssaniu. Pompa obiegowa działa wirowo/odśrodkowo, zatem może występuje tam zbyt duże podciśnienie i występuje ów efekt? Więcej na odległość nie potrafię doradzić. Pozdrawiam
    BoggyB
    Level 10  
    Poczytałem trochę o kawitacji i jedyne przewężenie jakie przychodzi mi do głowy to zawór 3-d, ale wydaje mi się że gdyby on stanowił problem to zapowietrzanie następowało by też podczas grzania CO.

Dziś natrafiłem na https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2413174.html , pomyślałem że może to pompa ma zbyt dużą wydajność na tak mały obieg jakim jest tylko bojler, co może sprzyjać kawitacji - poczekam może ktoś ma wiedzę na ten temat i wypowie się czy jest sens "skręcać" pompę

Nadal zastanawiam się jak to jest w zestawieniu kocioł 1-funk + zasobnik, czy użytkownicy spotykają się z podobnymi problemami.
    501toyota
    Level 16  
    1. Jaka jest temp. na kotle podczas dogrzewania zasobnika ??

2. Jaka jest średnica rury na tym obiegu (instalacji z kotła do wężownicy zasobnika).

3. Jak długo dogrzewa te 100 litrów... (z jakiej temp. wody w zasobniku do jakiej) ?

4. Czy porównując rurki - zasilania i powrotu idące do zasobnika, maja zbliżoną temp. podczas dogrzewania ?? Czy jest dość spora delta temp. między nimi ??
    BoggyB
    Level 10  
    1. dotychczas pracowało na 70°C.- wczoraj zmniejszyłem do 65°C bez słyszalnych efektów

2. cała instalacja jest z miedzianej fi18, wyjścia z bojlera 3/4"

3. Obecnie histereza na termostacie jest ustawiona na ok 5°C, czyli praca w zakresie 45-50°C, czas dogrzewania to max 5min (dokładnie nie sprawdzałem)

4. Zaraz po odpaleniu pieca różnica znaczna, po ok 0,5-1min prawie niezauważalna (tak samo parzy ręce:) )