Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Huawei e3131 s-2 - Nie znajduje sterowników do modemu

MuchaMuszy 10 Sep 2013 14:16 21123 13
  • #1
    MuchaMuszy
    Level 9  
    tl;dr: Problem ze sterownikami do modemu e3131. Poniżej piszę co już zrobiłam żeby uprzedzić oczywiste odpowiedzi.

    Mam problem z modemem mobilnego internetu marki Huawei model: e3131 s-2.
    Mam system windows 7 professional po wpięciu do portu usb modemu system nie potrafi zainstalować sterowników.

    Z tego co dowiedziałam się z salonu powinno się to wykonać automatycznie jednak wyświetla się komunikat o niepowodzeniu zainstalowania sterowników
    Huawei e3131 s-2 - Nie znajduje sterowników do modemu.
    Jak widać sterowniki do pamięci modemu zostały zainstalowane poprawnie tak więc powinno wykryć modem jako pendrive, jednak tak się nie dzieje.
    Poszperałam trochę w internecie w poszukiwaniu sterowników które można byłoby ściągnąć jednak na stronie producenta nic takiego nie widnieje a na innych stronach można znaleźć tylko takie niedziałające.
    Tak więc chciałam sterowniki zainstalować ręcznie. Próbując ściągnąć sterowniki przez internet (korzystając z jakiejś usługi windowsowej) oraz zainstalować ściągnięte przeze mnie sterowniki. Żadne z tych rozwiązań nie działa, a najdziwniejsze jest to że w przypadku wyboru instalacji przez internet system wykrywa tylko poprawnie zainstalowane sterowniki
    Huawei e3131 s-2 - Nie znajduje sterowników do modemu.



    Tak więc użyłam linuxa aby sprawdzić czy nie jest to wina niedziałającego portu USB. Najpierw odpaliłam live-cd ubuntu 12.04 a potem zainstalowałam je jeszcze na pendrivie. W obu przypadkach system wykrywa modem jako pendrive i widzi zapisane na nim pliki. Jednak przy próbie instalacji wyświatla się komunikat: " End-of-central-directory signature not found. Either this file is not a zipfile, or it constitutes one disk of a multi-part archive. In the latter case the central directory and zipfile comment will be found on the last disk(s) of this archive." Tak więc domyślam się że to przez to że instalka to .exe a nie jest to kompatybilne z linuxem.

    Postanowiłam więc zainstalować program który jest na modemie jednak jednie wyświetla on komunikat:
    Huawei e3131 s-2 - Nie znajduje sterowników do modemu

    Najlepsze jest to że byłam przekonana że to coś z moim komputerem jest nie tak bo modem dział wszędzie indziej. Jednak pożyczyłam na weekend mojemu koledze żeby go sprawdził i on mając windows 7 również ma podobny problem.

    Niestety w salonie Play nie chcą przyjąć reklamacji gdyż modem na laptopie konsultanta działa. Jednak jak widać nie jest to odosobniony przypadek.

    Postarałam się opisać problem najdokładniej.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    11111olo
    Level 42  
    Są jakieś wykrzykniki w menadżerze urządzeń?
  • #3
    voitek1
    Level 39  
    MuchaMuszy wrote:
    ...Jak widać sterowniki do pamięci modemu zostały zainstalowane poprawnie...
    Chyba raczej nie...
    Masz złe sterowniki. Usuń je i jeszcze raz wgraj odpowiednie dla danego systemu
  • #4
    MuchaMuszy
    Level 9  
    No to w takim razie mam pytanie skąd mam wziąć poprawne sterowniki. Na stronie producenta/play ich nie ma. Mój komputer nie potrafi poprawnie ich zainstalować automatycznie.
  • #6
    MuchaMuszy
    Level 9  
    No właśnie w tym jest problem. Że jedyne sterowniki do tego modemu pobrane stąd nie działają. Na stronie producenta, na stronie play nie ma czegoś takiego. Jest tylko pełno instrukcji obsługi, których przeczytanie nic nie daje.
  • #7
    voitek1
    Level 39  
    To modem dostałeś bez sterowników?
    Poszukaj jeszcze...
  • #8
    11111olo
    Level 42  
    MuchaMuszy wrote:
    No właśnie w tym jest problem. Że jedyne sterowniki do tego modemu pobrane stąd nie działają. Na stronie producenta, na stronie play nie ma czegoś takiego. Jest tylko pełno instrukcji obsługi, których przeczytanie nic nie daje.


    Niech kolega nie pajacuje tylko poda identyfikator urządzenia.
  • #9
    gliderforester
    Level 2  
    Odświeżam temat.
    Kupiłem ten modem w wersji HiLink do aero2. Pod Linuxem ok.
    Potrzebuję jednak głównie pod win7, a tu nic.
    Walczę od 2 dni.
    Pokazuje się w menadżerze sprzętu. Żadnych wykrzykników. Ale ani Mobile Partner, ani żaden dashboard, ani Top NetInfo go nie widzą.
    Po pierwszym włożeniu widoczny jako dysk, ale po instalacji znika.
    Próbowałem bez instalacji, tylko na samym Mobile Partner - nic.

    Wejście przez http niemożliwe (na linuxie działa).
    Wszystko wywalałem i instalowałem różne wersje - wciąż niewidoczny.
    Próbowałem podmieniać sterowniki, ale system krzyczy, że te są aktualne.

    Wszystkie poprzednie mobilne modemy (Play i Plus) działały bez problemu na tym systemie.
    Załączam obrazki z manadżera urządzeń.

    Może mieliście podobne problemy.
  • #10
    viwaldi1
    Level 24  
    u mnie na win 7 64 bit ult / xp sp2 hilink smiga bezproblemowo. tak samo z instalacja sterownikow z org dashboardu.
    podlaczasz modem. jezeli sam nie zainstaluje sterownikow to w "moj komputer" powinien pojawic sie dysk ze sterownikami. po zainstalowaniu ten dysk nie bedzie juz widoczny.
    na modem wchodzisz przez przegladarke 192.168.1.1. sprawdz czy nie masz podlaczonego komp do sieci (nie masz nadanego IP). jezeli tak - odlacz siec i zrestartuj komp.

    jezeli masz juz zainstalowany modem to go odinstaluj i sprubuj jak wyzej choc system moze skorzystac ze sterownikow, ktore juz sobie skopiowal i nie bedzie instalowal sie z tych w modemie.

    mozesz na innym komputerze (tam gdzie sie poprawnie zainstalowal) zrobic upgrade dashboardu. ja pobieralem z http://chomikuj.pl/lesiolo/Modemy+GSM/Firmware+Huawei . w tej chwili wie wiem jaka wersja jest zainstalowana - modem podlaczony pod router 1043nd i nie mam wejscia na org soft.

    w zalaczniku PRAWDOPODOBNIE soft zgrany z mojego hilinka. to bylo dosc dawno wiec nie pamietam ale jest to bardzo prawdopodobne. zalacznik bez prowizji.

    pozdr
    v
  • #11
    gliderforester
    Level 2  
    Wielkie dzięki za wsparcie.
    Problem leżał w ustawieniach sieci. Wcześniej szukałem w tradycyjnym miejscu i nie znalazłem, ale coś mnie tknęło żeby zajrzeć do durnego Samsung Easy Settings.
    A tu zakładka sieć przewodowa, a w niej wyłączone DHCP!
    Po włączeniu - mój modem (udający router) ruszył.
    Samsung zrobił mi dobrze ;)
    2 dni w plecy.
  • #12
    krzyholu
    Level 1  
    witam

    ja tez mam identyczny problem dlatego porsze gliderforester o pomoc tylko ze nie mam samsung devie

    Dodano po 1 [minuty]:

    raczej chodzilo mi o samsung easy settings -
    dzialm na zwyklym HP

    prosze o pomoc gliderforester
  • #14
    Bohdan47162
    Level 9  
    Miałem ten sam problem a rozwiązanie znalazłem na stronie "aplikacje modemowe"po wpisaniu w google wiersza komputer nie widzi modemu huawei.Zyczę powodzenia.