I tak trzymać oni mają w dupiu my też im nie zależy, nam tym bardziej za 16 groszy odsprzedaży .tylko mnie dziwi gdzie tu ochrona środowiska a tyle o tym się mówi.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereputas wrote:CzystyZYSK wrote:i wszystko w PGE na razie.... W Eneii straszna walka jest także putas z góry współczuję
A ja nie narzekam, mi teraz pasuje, już mi się nie śpieszy. Ja dopełniłem obowiązku zgłoszenia, teraz to oni nie wywiązują się ze swoich ustawowych obowiązków. A licznik mam stary, więc...
kriss032 wrote:RWE kupuje od nas energię po 0,16 gr sprzedaje po ok. 60 gr musi im zostać jakiś zysk ich koszty to straty na przesyle modernizacje i remonty sieci, etaty pracowników itp. Cena odsprzedaży miała być 0,16 plus dotacja = 1,30 zł.
kitolcio wrote:
Tak wyglądała droga w moim przypadku do podłączenia w sieć..
kriss032 wrote:I tu pułapka przy tak mały zużyciu gazu doliczając wszystkie stałe zmienne i inne cena 1 m3 gazu wynosi 5.50 zł za m3 zimą przy dużym zużyciu 2 zł /metr
putas wrote:No, a w Enei jeszcze nikt się nie pochwalił...
peleon wrote:Witam wszystkich![]()
Niestety u mnie PGE, fatalnie 6kw drugi miesiąc pod górę.
Czy komuś udało się z PGE ?
CzystyZYSK wrote:putas wrote:No, a w Enei jeszcze nikt się nie pochwalił...
No właśnie... jak tam z Twoimi papierami?![]()
Quote:W związku z pytaniami dotyczącymi stosowania postanowień art. 20h ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. – Prawo energetyczne (Dz. U. z 2012 r., poz. 1059 z późn. zm.) Wiceprezes URE informuje, że nie istnieje obligatoryjny wymóg posiadania certyfikatu przez osoby zajmujące się przyłączaniem mikroinstalacji lub małych instalacji odnawialnych źródeł energii do sieci
pv1 wrote:Problem jest bardziej skomplikowany niż ci się wydaje.Licznik dwukierunkowy wymienić to nie taki problem bo będzie w miejscu starego ,zabezpieczenie też gdzieś się wciśnie ale co z drugim licznikiem który ma mierzyć całkowitą energię wyprodukowaną
wnoto wrote:Jak to będzie rozliczane jeśli ktoś ma prąd II taryfowy ? Czy ten drugi licznik (PV) też będzie dwytaryfowy ?
kriss032 wrote:Dzisiaj złożyłem zgłoszenie przyłączenia mikroinstalacji 500 wat w budynku jednorodzinnym ......
Moja instalacja 6 paneli 100 wat po 70 wolt każdy, falownik Steca on Gird 500 wat
161bm515 wrote:U mnie też to działa i też legalnie - na razie moc nieco ponad 700W.
putas wrote:pawel0510 wrote:a czy ktoś mógłby mi wyjaśnić czemu nie po 1,30 zł/ kWh zakładając że mam dach skośny i zamontowane te 10KW???
Bo jak obiecywali po 1,30 to chcieli coś ugrać politycznie, a jak uchwalali po 0,16 to standardowo pokazali gdzie nas zawsze mieli i mają.
kriss032 wrote:putas wrote:CzystyZYSK wrote:i wszystko w PGE na razie.... W Eneii straszna walka jest także putas z góry współczuję
A ja nie narzekam, mi teraz pasuje, już mi się nie śpieszy. Ja dopełniłem obowiązku zgłoszenia, teraz to oni nie wywiązują się ze swoich ustawowych obowiązków. A licznik mam stary, więc...
Więc się kręci do tyłu jak nowszy to stoi
Dodano po 18 [minuty]:
Odp. pawel0510
RWE kupuje od nas energię po 0,16 gr sprzedaje po ok. 60 gr musi im zostać jakiś zysk ich koszty to straty na przesyle modernizacje i remonty sieci, etaty pracowników itp. Cena odsprzedaży miała być 0,16 plus dotacja = 1,30 zł.
wnoto wrote:
Bo cena prądu to właśnie te 16 groszy (właściwie ok 20-25 gr). Ale jej przesłanie też kosztuje. Produkując ją u siebie nie trzeba jej przesyłać. Przesłanie jej do sąsiada po drutach PSE też kosztuje.
putas wrote:kriss032 wrote:I tu pułapka przy tak mały zużyciu gazu doliczając wszystkie stałe zmienne i inne cena 1 m3 gazu wynosi 5.50 zł za m3 zimą przy dużym zużyciu 2 zł /metr
Masz rację, przy małym zużyciu koszty duże za metr.
Dlatego spotkałem sie już nie raz z tym, że ludzie zupełnie rezygnują z gazu ziemnego - rozwiązują umowę i odcinają zupełnie. W zamian za to w kuchni płyta na prąd. Prąd jest droższy, ale przy małym zużyciu i tak wychodzi lepiej.
Sam w domu mam wszystko na prąd i płacę porównywalnie jak kilka lat temu mieszkałem w małym mieszkaniu w bloku - łączne rachunki za gaz i prąd miałem większe jak teraz za sam prąd. Różnica tylko teraz jest taka, że CWU mam z pieca i z PV. Ale po drodze były podwyżki.
CzystyZYSK wrote:wnoto wrote:
Bo cena prądu to właśnie te 16 groszy (właściwie ok 20-25 gr). Ale jej przesłanie też kosztuje. Produkując ją u siebie nie trzeba jej przesyłać. Przesłanie jej do sąsiada po drutach PSE też kosztuje.
Cena prądu to 20 groszy (cena, którą ogłasza URE). Reszta to marża operatora (bo my nie płacimy na rachunku 20 gr, a 25-26), no i przesył.
CzystyZYSK wrote:Nie musi być dopłat - niech wprowadzą bilans w skali okresu rozliczeniowego i spokój