Od kilku dni mocno nurtuje mnie temat subwoofera, który ma znajdować się w pokoju 12m kw. Czytam na forum opinie ludzi, którzy to już zbudowali lub są w trakcie tworzenia w/w "pudła od niskich częstotliwości" ale mam zbyt dużo mieszanych uczyć co do przetworników i rodzaju obudowy.
Zacznę od tego co obecnie odtwarza u mnie dźwięk:
-wzmacniacz yamaha ax-700
-2szt. kolumn Unitra ZG60C201 (tak,dokładnie te same,które odrestaurowywałem z końcem ub.roku)
-2szt.. kolumn Mildton 110
Słuchając kin domowych u znajomych doszedłem do wniosku, że wyrosłem już z ery altusa. Na dodatek nie słucham ani techno,rap czy hip hop tylko najczęściej radia roxy fm/eska rock czyli rzecz biorąc jest to alternatywa,rock i czasem dobry pop.
Zważywszy na to, że temat DIY jest mi obcy, do pomocy w uniknięciu podstawowych błędów mam pomocnika- książkę p.Jerzego Krajewskiego pt."Głośniki i zestawy głośnikowe"
Chciałbym abyście chociaż dobrze doradzili mi jakie przetworniki są warte zachodu podczas budowy subwoofera aktywnego, który pozwoli mi delektować się większą ilością, wiernie odtworzonych niskich tonów podczas słuchania rock-a. Obecnie by uzyskać w miarę niskie częstotliwości muszę włączyć zarówno mildony i zg60 razem co mija się z celem ponieważ te ostatnie mają duzo lepszą jakość średnich i wysokich tonów.
Żeby nie było- całość tj. stolarka i montaż przetwornika zostanie wykonana przeze mnie, jedynie pozostanie mi zakup wzmacniacza by sub stał się aktywny.
Myślę również nad opcją sprzedaży zg60c201 oraz mildton-ów a wstawienie w ich miejsce innych,jeszcze lepszych kolumn ale mniejszych rozmiarów( nie zależy mi na głośnej muzyce puszczanej dla sąsiadów) stąd też pytanie, czy tonsil perfect 150 mógłby uzupełniać średnie i wysokie tony.
Jak wiadomo dobry subwoofer nie kosztuje 300zł ale zdecydowanie chciałbym aby mój sub aktywny zmieścił się w kwocie 800pln.
Pozostaje mi teraz spokojnie czekać na wypowiedzi osób znających się na temacie i potrafiących mnie dobrze nakierować co obecnie mam uczynić