Proponuję nie bawić się w podróbki.
Ja miałem problem z czymś, co wydawało mi się być markowe, a okazało się mega g..nem. Chodzi o smartfona HYUNDAI - myślałem, że będzie OK a okazało się, że sypało się wszystko: ekran dotykowy padł, czujnik żyroskopowy szalał, telefon nie zawsze dzwonił gdy przychodziło połączenie, zdarzały się zwiechy wymagające już tylko wyjęcia baterii. Szczęśliwie uratowała mnie polska gwarancja - oddałem, kasę odzyskałem, kupiłem Galaxy ACE (oryginała) i jestem o niebo szczęśliwszy.
A co by było, gdyby gwarancji nikt mi nie uznał? Byłbym całą kasę w plecy, do tego konieczność zakupu czegoś, z czego da się normalnie korzystać.
Ostatnio z Galaxy ACE miałem problem, że słabo słyszałem rozmówcę (było za cicho). Gwarancja się skończyła (telefon ma ponad 2 lata) więc postanowiłem dłubać samemu. Okazało się, że komora głośnika była zawalona kurzem, pyłem, etc - wyczyściłem. Dla świętego spokoju wymieniłem głośnik - w sumie niepotrzebnie. TU ISTOTNA UWAGA: GDYBY GŁOŚNIK PADŁ W CHIŃSZCZYŹNIE ZOSTAJESZ W CZARNEJ D... BO DOSTĘPNOŚĆ CZĘŚCI JEST ZEROWA - można co najwyżej kombinować i dopasowywać z innych tel. Ja za oryginalny głośnik samsunga zapłaciłem poniżej 20zł!!!
Do tego kwestia aktualizacji softu: w chińczyku wiadomo, nigdy nie doczekasz się upgrade'u nawet jeżeli coś nie działa / zawiera błędy. Do oryginałów masz całą masę ROM'ów fabrycznych i alternatywnych, modów, usprawnień... Masz gwarantowane update'y, bo żaden normalny renomowany producent nie może sobie pozwolić na totalną wtopę - sprzedaż mu siądzie! Nie zostajesz na lodzie ze złomem za 150-200zł!
Moim zdaniem kup oryginała, może używanego, może nowego słabszy model ale oryginała.
Ja nie mogłem sobie pozwolić na SGS albo SGS II, wziąłem nówkę ACE'a (był o połowę tańszy - wtedy okolica 800zł) i w sumie nie żałuję - służy mi już ponad 2 lata.
Jeżeli chcesz pobawić się androidem, jest w Samsungu seria MINI - moja żona ma SGS2mini i bardzo go chwali - 400zł NÓWKA z gwarancją na alledrogo od gościa z mojego miasta. Z innych marek zbytnio nie pomogę, ale to wiem że działa bez problemu.
Podsumowując, za co warto dopłacić do ORYGINAŁA:
1. JAKOŚĆ: nie ma chińskich miękkich plastików, odpryskującej farby, trzeszczących głośników, dziadowskich ekranów
2. PRĘDKOŚĆ: oryginały są zawsze szybsze od podróbek, jeżeli chcesz bawić się w jakiekolwiek aplikacje, to staje się bardzo istotne. Jeżeli aplikacje Was nie interesują, po co chcecie telefon na androidzie?
3. GWARANCJA: w przypadku oryginału zazwyczaj 24 m-ce realizowana u producenta sprzętu
4. DOSTĘPNOŚĆ AKTUALIZACJI OPROGRAMOWANIA (gwarancja usunięcia ewentualnych błędów) / ROMÓW "niefabrycznych"
5. DOSTĘPNOŚĆ CZĘŚCI i serwisu po okresie gwarancji
6. PRODUKT BEZPIECZNY, TESTOWANY, SPEŁNIAJĄCY JAKIEŚ NORMY, NIE ZAGRAŻAJĄCY TWOJEMU ZDROWIU BĄDŹ ŻYCIU, nie powodujący np: pożaru, w którym stracisz bliskich i dorobek życia.
Dodam jeszcze jedną rzecz: popatrz na elektrodzie w dziale GSM ile jest tematów, w temacie "chińska podróbka", coś nie działa. Weź pod uwagę, że tych podróbek w stosunku do ilości telefonów oryginalnych, w użytku jest relatywnie mało. Zobacz ILE TEMATÓW dotyczy podróbek z problemami. Teraz jeszcze raz pomyśl o gwarancji, o odzyskaniu kasy za podróbkę, o tym, że będzie trzeba kupić kolejne coś, co zapewni Ci kontakt ze światem... Biednych ludzi nie stać na tanie podróbki, to moje zdanie.