Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PLC Fatek
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

improwizowany piec do płytek smd - opiekacz

hotdog 12 Wrz 2013 17:17 2757 6
  • #1 12 Wrz 2013 17:17
    hotdog
    Poziom 26  

    Witam,

    Czy ktoś z kolegów może ma obadany jakiś model opiekacza który by się nadawał do lutowania ołowiowego i ewentualnie też bezołowiowego płytek PCB? Myślę że większość z mini piekarników/opiekaczy z allegro da radę, ale może ktoś ma coś już sprawdzonego co nadaje się bez (lub bez większych) przeróbek.

    przykład projektu:
    http://thomaspfeifer.net/backofen_smd_reflow.htm
    http://www.youtube.com/watch?v=32JhfAq2TIs
    http://www.youtube.com/watch?v=NCGzKDTFBSQ

    0 6
  • ambtechnic
  • #2 12 Wrz 2013 20:06
    leonow32

    Poziom 29  

    Jak dla mnie to jakieś szaleństwo, żeby piekarnik przerabiać na piec rozpływowy :) jak na domowe warunki to przerost formy nad treścią, a jeśli jakaś firma chce w taki sposób prowadzić produkcję, to chciałbym widzieć minę klienta jakby to zobaczył :D

    0
  • ambtechnic
  • #3 12 Wrz 2013 21:25
    hotdog
    Poziom 26  

    A ja sie generalnie nie zgadzam.

    Niech ten co nie prasował płytek żelazkiem pierwszy rzuci kamień. Co nie jeden sprzedał taka płytkę komukolwiek, ciekawe co takie osoby by sobie pomyślały widząc jak prasujecie płytki.

    Myśle ze spokojnie jestem w stanie taki piekarnik do własnych potrzeb dostosować. Nie chce oferować usług lutowania czy montażu na takim sprzęcie. To ma byc dla mnie do szybszego lutowania płytek metoda na pastę lutownicza. Hot to kilkakrotnie gorsze rozwiazanie, płytka nie jest lutowania równomiernie i nie da rady utrzymać prawidłowego profilu. Chyba ze z podgrzewaczem.

    Pozdrawiam

    0
  • #4 12 Wrz 2013 22:19
    RitterX
    Poziom 36  

    Jeśli ma się to udać należy zastanowić się nad cyrkulacją powietrza czyli termoobiegiem. Druga sprawa to geometria komory oraz kształt promiennika. Cel jest taki sam jak w przypadku termoobiegu czyli by nie było dużych różnic w temperaturze w różnych strefach pieca. Inaczej "wypiek" będzie niewiele wart. Zbyt duża, wysoka komora ma jeszcze jedną wadę jaką są spore drzwiczki, które wprowadzają największą niejednorodność temperatur. Każdy kto piekł ciasto w zwykłym piecyku wie, że trzeba je w pewnym momencie obrócić.
    Regulator PID będzie utrzymywał temperaturę i profil znacznie lepiej gdy nie będzie miał do obsłużenia dużej komory (duża stała inercyjna obiektu). Abyśmy nie przenieśli się zbyt wcześnie do "lepszego bytu" za sprawą raka, którego nabawimy się od wyziewów z picyka DIY warto wyposażyć go w filtr węglowy.
    Tak z grubsza wyglądają kryteria, wymagania techniczne, konstrukcji "profesjonalnego" pieca rozpływowego i tak też wyglądają kryteria dla piecyka rozpływowego DIY zrobionego z sensem.

    Kolego HotDog nie miej mi za złe ale mając taki avatar powienieneś wiedzieć wszystko o pieczeniu :D . Na domiar złego, wiesz wszystko o pieczeniu, czego dowodem jest zdanie o podgrzewaczu. Zadaj sobie proste pytanie. Jakie trzy funkcje spełnia podgrzewacz? Podpowiem: równomierność, temperatura, profil. Jak dodasz termoobieg czyli HotAir z poprzedniego zdania to masz wszystkie elementy. Tak właśnie powstają wymagania techniczne. Warto też obejrzeć "profesjonalne" piecyki kilku firm i zrobić tabelkę cech wspólnych.

    0
  • #5 13 Wrz 2013 13:08
    hotdog
    Poziom 26  

    Jak by ktos chciał obejrzeć to tutaj jest spory filmik:
    http://www.youtube.com/watch?v=Dube38fpLtc
    I tutaj inne:
    http://www.youtube.com/watch?v=laIi6eWGZ6M
    http://www.youtube.com/watch?v=xqv9HF_2GlY

    Nie wiem czy termoobieg coś da, przeicęż te grzałki są na IR?

    I tak będę chciał poeksperymentować... Piece profesjonalne nadają się do firm zajmujących się montażem. W chinach można kupić piecyk za 300USD z przesyłką i to cena jest średnia, ale 1700 w PL, to trochę dużo.

    0
  • #6 13 Wrz 2013 19:45
    leonow32

    Poziom 29  

    Termoobieg jest niezbędny, bo inaczej elementy z wierzchu się spalą (albo płyta z dołu jak w tym tosterze grzałki są tylko na dole), a mimo to mogą być nieprzylutowane. Lutowanie rozpływowe to wbrew pozorom bardzo skomplikowany proces, zależny od bardzo wielu czynników nie związanych z piecem - ważny jest sposób nadruku pasty, sito do nadruku, czy nawet sposób przechowywania pasty.

    Dlatego mój komentarz - na potrzeby amatorskie to przerost formy nad treścią, a na potrzeby profesjonalne toster to dziadostwo.

    0
  • #7 13 Wrz 2013 20:42
    RitterX
    Poziom 36  

    Znając wymagania techniczne dotyczące piecyka do reflow nie muszę oglądać filmów. Po prostu wiem jak go zbudować. Nie musi mieć nawet szyby wziernikowej do kontroli procesu lutowania.
    Toster nie nadaje się gdyż spełnia zaledwie 3 z 5 koniecznych warunków. Pracując "amatorsko" na nienajlepszej paście bez precyzyjnego dyspensera należy, w mojej opinii dodać warunek 6 czyli szybę. Dokładniej podwójną szybę żeby było trudniej za to z sensem. Umożliwi ona ocenę optyczną poprawności lutowania. W takim przypadku promiennik jest od dołu i po bokach byśmy nie oślepli a cyrkulacja zapewnia równomierne rozgrzewanie górnej strony płytki PCB. To wariant podgrzewacz + turbo HA ;) .
    Piecyk lub toster wyposażone w termoparę i regulator PID nadają się do lutowania małych płytek. Schody pojawią się gdy płytka ma spore rozmiary jest wielowarstwowa, ma duże miedziane masy sygnałowe oraz elementy o sporej objętości cieplnej np. kondensatory elektrolityczne. W takim przypadku zakładając powtarzalność i wysoką skuteczność piecyk musi być wykonany jak napisałem albo lepiej zrobić to ręcznie a toster czy piecyk do bułek powinien nam służyć zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem.

    0