Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Omega 2.5 td 1996 - Silnik się grzeje !

12 Wrz 2013 20:42 6309 27
  • Poziom 11  
    Witam,

    Problem jest następujący, po przejechaniu kilku kilometrów omegą, poszła mi woda z pod spodu i zaczęła się mocno grzać, czasami dochodzi do czerwonego pola (na postoju), gdy jadę trzyma się ok 100 stopni. Co jakiś czas dolewałem wody..

    Wymieniłem pompe wody, wyciek ustąpił, jednak "grzanie" zostało.
    Jaki mogą być inne przyczyny? Termostat?

    Głowica nie jest pęknięta! Chłodnica jest gorąca (cała)..Jak sprawdzić, czy visco jest dobre.?

    Z nadmuchu leci ciepłe powietrze. Czy może, być zbyt późno otwierający się termostat?

    Proszę o porady.. Z góry dzięki
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 14  
    sprawdź rury os chłodnicy, termostat powinien się otworzyć przy ok 90-95 st.
  • Poziom 11  
    Jutro sprawdzę.

    Czy węże od wody powinny być twarde czy miękkie?
  • Poziom 14  
    Przy gorącym silniku obie rury muszą być gorące i miękkie ,jeśli górna między silnikiem a chłodnicą będzie zimna znaczy ,że termostat nie otwiera się i gotuje silnik a i może wywalić płyn zbiorniczkiem, jeśli górna gorąca termostat ok ,a dolna zimna znaczy chłodnica zawalona i nie ma obiegu chłodzenia
  • Poziom 33  
    rafik39 napisał:
    Przy gorącym silniku obie rury muszą być gorące i miękkie
    Polemizowałbym, ze wskazaniem na miękkość.
  • Poziom 15  
    Dobrze dzialajace VISCO (nowe) zachowuje sie w nastepujacy sposob. Gdy silnik jest calkiem zimny, po uruchomieniu powinno "pozadnie dmuchac" przez pierwsze 2 do 5 min to zalezy od temperatury otoczenia, potem wyraznie zwolnic, dalej dmuchajac duzo mniej, a po dobrze rozgrzanej chlodnicy znow powinno "zaskoczyc" jak na zimnym silniku. Uzywane ale dzialajace troche odbiega od tego. Jesli silnik jest zimny i wiatrak obraca sie bez wyczuwalnego oporu, oczywiscie na zgaszonym silniku, to VISCO do wymiany na 100 procent. Jesli nie jastes pewien to mozna zrobic tak: odpal i rozgrzej dobrze silnik, mozesz sie przejechac to silnik szybciej sie rozgrzeje, upewnij sie ze VISCO nie dmucha mocno, po dodaniu gazu obraca sie tak samo jak na wolnych obrotach, zatrzymaj je urzywajac jakiegos cienkiego patyczka co by lopatek nie polamac i palcow nie stracic :-) , lekko przygazowac na 1500-2000 obrotow i tak trzymac, w momecie jak wskazowka temperatury przekroczy polowe - lekkie przegrzanie - oba przewody chlodnicy powinny byc gorace, znaczy ze pompa wody dziala, tarmostat sprawny, puscic VISCO, po chwili powinno zaskoczyc i mocno dmuchac, i temperatura silnika powinna wrocic na polowe. Jesli VISCO nie zaskoczy znaczy do wymiany, oba przewody chlodnicy jak i chlodnica powinny byc bardzo gorace - wazne. P.S. jest to silnik BMW.
  • Poziom 11  
    A więc tak,

    Po wymianie pompy i termostatu i przy okazji pasków, wyczyszczeniu obiegu i chłodnicy (nagrzewa się cała), wykluczeniu pękniętej głowicy Omega nadal się grzeje.. Visco sprawne...

    Nie wiem co może być nie tak, zobacze jeszcze czy pobiera płyn, jeśli nie to uszczelka dobra ( oleju w płynie także nie ma)

    Nie wiem, czy była przegrzana i już tak teraz będzie. Zero pomysłów...

    Pomocy !!
  • Poziom 42  
    Tam masz jeszcze elektryczną pompkę...
    Czy w kabinie masz gorąco jak dasz na grzanie max....
  • Poziom 11  
    Elektryczna pompka? Chodzi Ci o tą, co prowadzi płyn do nagrzewnicy ?

    Bardzo gorąco.. Obieg jest.
  • Poziom 42  
    Czy masz w na całości mocno gorącą chłodnicę?
    Czy po odpaleniu zimnego silnika szybko się nagrzewa, szybko robią się twarde węże, może płyn gazuje w zbiorniczku
  • Poziom 11  
    Tak, chłodnica, przy otwartym termostacie, jest cała gorąca. Nie ma chłodnych miejsc.

    Zajmuje jej to ok 5-10 min ( na wolnych obrotach),

    Węże nie są twarde, raczej bym powiedział, że są miękkie, a co do gazu w zbiorniczku, to tak, ale jest to prawie nie zauważalne. .lekkie psyknięcię po odkręceniu korka..
  • Poziom 42  
    Wisko na pewno załącza, wyraźnie huczy, masz taką dużą plastikową osłonę na wentylatorze..
  • Poziom 11  
    Tak, załącza. Próbowałem je zadławić, co wymagało lekkiego wysiłku, po tym zaraz ruszało i dmuchało dalej.

    Tak mam tą osłonę. .
  • Poziom 42  
    W zasadzie taki silnik na wolnych obrotach powinien zostać schłodzony samym ogrzewaniem kabiny ustawionym na maksymalne grzanie...bez wiska..
    Jeśli wywala płyn to wskazuje na uszczelkę...
  • Poziom 11  
    Chodzi o to, że na wolnych obrotach się nie grzeje, dopiero po przejechaniu jakiegoś dystansu.. Nagrzeje się do tych 100 stopni, a potem bardzo wolno ta temperatuta opada..

    A płynu nie wywala! .
  • Poziom 42  
    A zajmował się tym jakiś naprawdę porządny mechanik, czy sam cały czas robisz?
    Wskaźnik w samochodzie to prymitywne urządzenie, trzeba mieć narzędzia aby wykluczyć tez wadliwe jego działanie, możliwe, że źle interpretujesz całe zjawisko
    Był badany układ testerem do sprawdzania szczelności, taka pompa ciśnieniowa wkręcana do zbiorniczka, termometrem laserowym lub było potwierdzone wskazanie na komputerze, bo tam są dwa czujniki...
  • Poziom 11  
    Niestety jeszcze nie, dopiero na poniedziałek jestem umówiony. .

    Jak na razie, robię wszystko sam, lecz nie mam dostępu do urządzeń, które wymieniłeś.
  • Poziom 42  
    Sam tez wymieniałeś termostat, ten pod dolnym kolektorem...
  • Poziom 11  
    Tak, sam.

    Ustawiony był, taką wyżlobioną dziurką do góry.
  • Poziom 11  
    Omega , podczas jazdy do 2000 obrotów i włączonym ogrzewaniu, nie przekracza 96 stopni (tak pokazuje na blacie)..
  • Poziom 15  
    Nie wiem jak ten model bo to diesel, ale wszystkie ople grzeją się do 100 stopni, to normalne. Z tego co piszesz to nie ma problemu, ciśnienie w układzie dobre, przy otwarciu korka zawsze usłyszysz lekkie "psss", bo będzie miał lekkie ciśnienie (układ zamknięty).
    A jak było wcześniej?
  • Poziom 11  
    Normalna to jest jazda do około 4 tys obrotów i wtedy powinien temp. trzymać. U mnie przy takich obrotach dobija ponad 100 stopni..

    Nie wiem jak było wcześniej, gdyż mam ją od tygodnia..]

    Mam jeszcze drugą omegę, też 2.5 td i tam można śmigać, aż miło i do 100 stopni praktycznie nie dojdzie, temp, trzyma ok 95 stopni.

    I taka powinna być temp. w mojej.
  • Poziom 15  
    Jesteś pewien że Visco dobre? Jak załączy to na wolnych obrotach tak dmucha że "głowę urywa", a jak lekko przygazujesz to podmuch aż szumi.

    Dodano po 16 [minuty]:

    Raz przypadek miałem taki że dopóki spokojnie jeździłeś to wszystko grało, dopiero jak ostrzej to Visco puszczało zamiast trzymać.

    Zajrzyj co się dzieje jak zaczyna się przegrzewać, czy Visco mocno dmucha, czy przewody nie jak kamień, czy termostat otwarty (powrót gorący), może to wina błędnie działającego czujnika temperatury, ale czujnik to ostatnia rzecz, wyeliminuj wszystko inne.
    Ostatecznie możesz czujniki zamienić w autach ale to ostatecznie.
  • Poziom 11  
    A więc tak, to visco to coraz bardziej mam ochote je wymienić !! byłem wczoraj u znajomego mechanika i powiedział, że na 100 % jest dobre.. Przewody w normie. Termostat otwiera przy ok. 90 paru stopniach..

    Ale zauważyłem, że nie załączają się wentylatory dodatkowe te co są za chłodnicą klimatyzacji.

    Nie ma pierwszego biegu, a tym bardziej drugiego..

    Zrobiłem je na krótko i ... działają . Czyli lipne byłyby czujniki w chłodnicy, ale oba?

    I takie małe pytanko, czy na 2 biegu powinny chodzić oba te wentylatory, czy tylko jeden?
  • Poziom 15  
    Dla mnie to na Visco wygląda, bo wentylatory są jako awaryjne gdy Visco padnie, i od Klimy.
    Czy na 2 biegu powinny chodzić oba tego nie wiem, ale sam możesz sprawdzić, bo pisałeś że masz drugie takie auto, przy okazji podziel się spostrzeżeniami.
  • Poziom 11  
    Moje spostrzeżenie jest takie, że przy drugim aucie, te wentylatory też nie chodzą. Co naprowadza mnie również na visco...

    No bo jeśli tam, nie chodzą i oma się nie grzeje to jest coś nie tak.. Dzisiaj jadę kupić visco!!

    Jak tylko przełoże, napisze czy to była ona. .
  • Poziom 15  
    Visco będzie, działało ale nie do końca dobrze :-)
    Zobaczymy.
  • Poziom 11  
    Visco wymienione. buczy aż miło, nie to co poprzednie.. Jednka temp. na blacie pokazuje ok 100 stopnie, leczy płyn w zbiorniczku nie parzy palca, idzie go prawie normalnie utrzymać w zbiorniczku..

    Więc chyba wszystko ok, tylko czujnik jest zrypany. Jutro podjadę do mechanika, żeby mi zmierzył temperature.