Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Multipleksowanie Nixie używając cyfrowego układu scalonego 74141

Templarious 12 Sep 2013 20:50 3678 15
Altium Designer Computer Controls
    Templarious
    Level 22  
    Witam.
    Chciałbym dowiedzieć się czy jest możliwość multipleksowania 6 lamp Nixie in-14 używając tylko jednej kości 74141?
    Zadaję to pytanie ze względu na to, iż nie ma pełnej dokumentacji na temat tej kości i może ktoś już przeprowadzał taki test na multipleksowanie.
    Pozdrawiam.
    Mój schemat
    Multipleksowanie Nixie używając cyfrowego układu scalonego 74141
  • Altium Designer Computer Controls
    Templarious
    Level 22  
    To również i ja znalazłem - brak danych na temat "prędkości" zmiany pinów. Tzn ile raz na sekundę może być zmieniane wyjście 74141
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jest. Przejrzyj sobie schematy zegarów DIY prezentowanych w sieci. Zazwyczaj jest tam jeden 74141 (najczęściej ze względów ekonomicznych, bo układ już nieprodukowany i coraz droższy).
    Templarious
    Level 22  
    Widze, jest tam 1 sztuka. Czy moze byc tak jak ja podłączyłem, czy muszą być mpsa42 na wyjsciach 74141 zwierających je do masy ?
    Jest to prezent gwiazdkowy dla taty wiec zalezy mi na 100% pewnosci.

apropo w pdfie o predkosci nie ma... serio. :)
  • Altium Designer Computer Controls
    oj
    Level 42  
    MPSA nie trzeba stosować a 74141 jeden obsłuży więcej lamp niż 6szt
    bobeer
    Level 28  
    Multipleksować się da, ale efekt może nie być najlepszy, jeśli okaże się że pojawią się "przebitki/duchy".
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic465407.html
    Templarious
    Level 22  
    Serdeczne dzięki, tego mi trzeba było.

Rozumiem, że pojawienie się duchów (o tym wiem) pojawia się albo sie nie pojawia ?
    Wole nie ryzykować gdyż to jest zegarek dla kogoś jak mowiłem na gwiazdkę, dlatego musze poszukać coś na temat sterowania statycznego ale takiego, które pozwoli mi zaoszczędzić troche miejsca na płytce..

Czy coś oprócz 74141 do sterowania statycznego nadaje się ? jakiś kompoment najepiej smd, nie musi być tani.
    bobeer
    Level 28  
    Z mojej krótkiej przygody z nixie wynika, że problem duchów ma związek z pojemnościami montażowymi, ale napewno nie tylko. W notach katalogowych lamp bywa czasem zaznaczone czy się nadają do multipleksowania. Pewnie to wynika z ich pojemności między elektrodowych (być może pośrednio jest to związane z wiekiem lampy/zużyciem jak ktoś wcześniej sugerował).
    Gdybym projektował swój zegarek od początku (wersja z multipleksowaniem z powodu duchów nie była dla mnie estetycznie satysfakcjonująca), poszukał bym tranzystorów wysokonapięciowych w sot23 albo mniejszych, a resztę "popchnął" na rejestrach 4094 lub podobnych oraz tiny13. Powinno się to zmieścić "pomiędzy lampami", bez problemów z uduchowieniem.
    Templarious
    Level 22  
    4094 nie da rady tego wysterować. Mamy 10 cyfr, a 8 bitowy rejestr np 404 lub 74hc595 ma 8 wyjść. brakuje wciąż 2. Chciałbym przerobić swój schemat na sterowanie bezpośrednie 6-ciu lamp, patrzyłem nawet na superetex HV 513...

Jakieś pomysły ?
    bobeer
    Level 28  
    Pisząc 4094 miałem na myśli kilka tych układów. Można je łatwo połączyć szeregowo. Dla 4 lamp potrzeba 5 sztuk plus tranzystory. Sterujesz to 3ma portami procesora.
    Templarious
    Level 22  
    Jak najbardziej rozumiem... ale jedna lampa ma 10 nózek, a rejestr ma 8. Zatem 2 nózki brakujące nixie, będą obsługiwane przez kolejny rejestr rozumiem. ?

Zamiast 4094 - można użyć 74hc595 ? - sterowałbym nimi przez spi.
    Na 6 moich - 60 pinów, potrzebuje aż 9 rejestrów... to dużo i zajmuje miejsce.. DUZO. Mocno komplikuje układanie scieżek.

Rozuimem, że dzieki temu rozwiązaniu, sprawa "duchow" zostałaby pominięta ? - omijamy multipleksację.

edit: plus tranzystory, ale chyba do sterowania anodami prawda ? pomiedzy rejestrem a katodą, nie ma nic - prócz scieżki łączącej ?
    twazny
    Level 26  
    Jest jeszcze jedna sprawa wspomniana na początku. Tranzystor w anodzie lampy ma ładowanie/rozładowanie pojemności bazy rezystorem 470k/100k.
    Jest to o wiele za dużo
    przynajmniej o rząd wielkości (10x) . Podobnie wysterowanie MPSA42 33k.
    W starych aplikacjach nixi był stosowany jeden tranzystor i sterowanie lampki z kolektora.
    To rozwiązanie było zdecydowanie szybsze. Wadami są zwiększony pobór mocy, gdyż rezystory (potrzebne ok 1W)
    nieaktywnych nixi są zwierane do masy.
    Można też za pomocą transoptorów. Tutaj są podstawowe aplikacje;
    http://web.jfet.org/nixie-1/NixieTransistors.pdf
    Templarious
    Level 22  
    Przeczytałem dosłownie wszystko o duchach nixie, sposoby sterowania itd itp.. nadal boje sie oddac do produkcji mojego układu gdyż martwią mnie te duchy :/

Mam sterowanie przez 74141 (tzn multipleks 6 in-14) i boje sie o duchy.
    Na gotowe rozwiazania rownież patrzę, ale nie chce kupować 6 układów 74141 bo za duzy to jest koszt oraz za duzo miejsca to zajmuje i za dużo pinów uC.

Nie ma jakiegoś licznika bcd to dec albo jakiegoś układu na spi np który posiada np. 20 wyjść ? albo coś podobnego na jakiś interfejs... ?

Chce ominąć całkowicie multipleks. Szukam i szukam, a potrzebuje na teraz pomysłu bo święta idą a ja musze przerobić płytke, zamowić ją, polutować i zaprogramować.

Oczywiście wrzucę pozniej schemat w eagle jako podziękowanie :)
    twazny
    Level 26  
    Jeśli chodzi o same 74141 warto zwrócić uwagę na jedną rzecz.
    Mimo że zasilają Nixi o zapłonie ok 150V, tranzystory wyjściowe układu mają Uce max ok 60V
    a zabezpieczenie przed przebiciem realizują diody zenera na wyjściu Uz=56V.
    Trzeba sobie zdawać sprawę że w nieaktywnym wyjściu owszem, tranzystor nie przewodzi
    ale przewodzi ta dioda zenera. Lampka się wygasza bo przesuwa się próg zapłonu o 56V.
    Ale jeśli napięcie Ua jest wysokie, a Nixi ma niskie napięcie wygaszania to przy 74141 mogą być problemy.
    Myślę że ten czynnik plus pojemności determinuje zastosowanie w multipleksie.
    Zresztą stąd widać że nawet na całkowicie wyłączonej lampie może zachować się napięcie na jej pojemności.
    To może tłumaczyć zastanawiające stwierdzenie z pierwszego linku gdzie zwarcie anody nic nie zmieniało.
    Zastosowanie diód eliminowało ten efekt, powodując że napięcie na pojemności lampy
    nie wychodziło poza zakres zasilania.
    W tym linku http://web.jfet.org/nixie-1/NixieTransistors.pdf na stronie p3 u góry jest aplikacja
    W której można zamiast 74141 zastosować 7442,4028 (wędrujące 0 ) itp. wraz z tranzystorem npn na wyższe napięcie np BF422.
    Nasuwa się tu jeszcze kilka wniosków min jeśli każdą anodę zabezpieczymy diodą do +anod.
    i każdą katodę zewrzemy rezystorem np 220k z +anod. (rozładowanie poj) przy wysterowaniu jak wyżej z tranzystorem, lampa musi się wyłączyć.
    No chyba że w gre wchodzi bezwładność cieplna.
    Najlepiej wcześniej sprawdzić nixi z dobranym R anod. przy jakim napięciu się załączają i jakim wyłączają. Wszystkie.
    Niestety komplikuje to znacznie zabawę.
    Templarious
    Level 22  
    Mam pomysł.

Użyje 74hc595.
    Do anody podłączam HV (200v) natomiast do katod, pomiedzy rejestr 595 a katode, daje tranzystor mpsa42 w sot 223 i na jego baze podaje 10k om rezystor do 125 mW. i tak do kolejnych katod itd..

Zadziała ?