Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki przewodowy zestaw alarmowy do domu (ew. też monitoring) ?

AdiDOSeck 13 Sep 2013 10:53 3474 4
Optex
    AdiDOSeck
    Level 2  
    Potrzebuje alarm przewodowy do domu parterowego 85 m2 + poddasze 60 m2.
    Dom ma dwie pary drzwi + 6 okien + 1 okno dachowe na poddaszu.

Interesują mnie głównie alarmy polskie SATEL i DCS lub czeskie JABLOTRON (takie mi doradzano). Mówiąc alarm mam na myśli zestaw bez czujek. Detektory polecano mi innych firm: Bosch, Siemens lub Paradox (kanadyjskie). Nie interesują mnie żadne alarmy z Chin, Korei, Tajwanu czy Vietnamu :)

Chce kupić kompletny zestaw (bez kosztów montażu) w cenie ok. 1000-1600 zł LUB ok. 2000-2400 zł z dodatkową funkcją monitoringu.

Ponieważ dom mieści się ok. 140 km od miejsca stałego zamieszkania potrzebuje powiadomienie GSM. Rozważam też wariant z dodatkowym monitoringiem z 3-4 kamer umieszczonych na zewnątrz.

Mam następujące pytania:

1. Jakie czujki wybrać? Jakie modele i o jakiej specyfikacji? Co powinny posiadać? Czytałem, że muszą mieć cyfrową kompensacje temperatury. Co jeszcze? W domu nie ma zwierząt (większych niż pająki), poza nim oczywiście zdarzają się rózne zwierzaki (dużo ptaków i większe).

Myśle o kupnie dwóch zewnętrznych czujek, do domu potrzebne będą co najmniej 4-5 wew. (w tym jedna 360 stopni na poddasze).

2. Czy warto dokupić funkcję monitoringu w postaci kamer zew.? Na Alledrogo zestawy (alarm + monitoring na 4 kamerach) zaczynają się od ok. 2300 zł.
    Tu się pojawiają pytania: Czy kamery będą działać dobrze w ciemności ORAZ na mrozie (np. przy -15 st. C)?? Czy system zdąży przysłać na czas zdjęcia z kamer w momencie gdy pojawi się intruz? (chodzi mi o to, że systemy te korzystają z łączności GPRS, a wiec starej i wolnej).

3. Jaką wybrać centralkę? (konkretne modele warte uwagi). Chciałbym coś przyszłościowego, tj. z możliwością rozbudowy.
    Nawet jeśli nie kupię teraz monitoringu z kamer, to chciałbym mieć w przyszłości możliwość dołożenia kamer video (zew.), a także:
    - pomiaru temp. w domu (zdalnej)
    - być może też innych funkcji

Dziękuje za wszelkie sugestie i opinie!.

Pozdrawiam.
  • Optex
    extremeee
    Level 25  
    Kolego nie da się właściwie Ci pomóc nie widząc obiektu - zaproś do siebie dobrego instalatora a na pewno Ci dopomoże ;)

Co do samych systemów to krajowy jest tylko SATEL :) DSC jest kanadyjskie.
    Do wszystkich wymienionych przez Ciebie alarmów można dopiąć powiadamianie GSM (nawet dwukierunkowe).

Ad.1 Czujki powinien dobrać Ci instalator w zależności od mienia które chronisz, budynku oraz szczególnych warunków które mogą tam występować.
    Godne polecenia są firmy które wymieniłeś - od siebie dodałbym jeszcze DSC i OPTEX.

Ad. 2 Na alledrogo są różne zestawy - nie miej złudzeń że coś co kosztuje 2300 zł będzie super widzieć w nocy ;)
    Obraz przesyłać możesz nie przez GPRS/EDGE/3G ale także przez internet (w zasadzie teraz każdy rejestrator ma wyjście ETH)

Ad. 3 Wszystko jest do zrealizowania po dokupieniu odpowiednich podzespołów.
    Jablotron ma tego chyba najwięcej ( dla mnie osobiście) to bardziej zabawka niż alarm.

W mojej skromnej opinii jeśli chcesz się bawić później w quasi automatykę domową to SATEL jeśli oczekujesz prostego niezawodnego systemu na lata to DSC.
  • Optex
    scandaliks
    Level 25  
    extremeee wrote:
    Kolego nie da się właściwie Ci pomóc nie widząc obiektu - zaproś do siebie dobrego instalatora a na pewno Ci dopomoże
    Zgadzam się w 100%.
    Skąd tym ludziom przychodzi pisać takie rzeczy na elektrodzie.To tak jak wyceniać rozbity samochód i jego naprawę i go nie widzieć ;(
    AdiDOSeck wrote:
    Na Alledrogo zestawy (alarm + monitoring na 4 kamerach) zaczynają się od ok. 2300 zł.
    Weź chłopie sobie nie żartuj, co to jest bazar czy poważne forum?
    Za 2000 to kupisz dwie kamery IP 1 MPIx i tyle,a nie złożysz dobrze działającego monitoringu.
    ronwald
    Level 27  
    Jeśli chcesz, żeby układ stanowił element zaskoczenie dla potencjalnych włamywaczy oraz jeśli jesteś elektronikiem, elektrykiem lub "kumatym" hobbystą wykonaj zabezpieczenie według własnego pomysłu. Nawet kiedy Twój układ będzie odstawał jakością od "kupnego" (bo będzie!) to będzie nie znany na "rynku" włamywaczy :)).

Zabezpieczenie swojego domu wykonałem według własnego pomysłu, montażu i instalacji.
    dzienjakcodzien
    Level 2  
    Chyba dobrym pomysłem jest coś na wzór "wejścia pod przymusem", czyli oprogramowanie pinu +/- 1 jak poprawnego do otworzenia drzwi. Tak ja w wielu gotowych instalacjach alarmowych system przekazuje wtedy informacje do stacji monitorującej o zaistniałym zdarzeniu w systemie. Tak jest m.in. w Satelu, że po wpisaniu kodu (nazywany kodem pod przymusem) następuje rozbrojenie systemu, a w tym czasie do stacji monitorującej jest wysyłany sygnał o tym, że użytkownik działał pod przymusem. W innych centralach stosuje się różne rozwiązania "kodu pod przymusem" - przykładowo np. zamiana miejscami dwóch ostatnich cyfr.