Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piec elektryczny - pali triaki w modułach grzałek

remiq88 13 Sep 2013 14:09 3021 5
    remiq88
    Level 10  
    Witam,

pojawił się u mnie ostatnio pewien problem, na rozwiązanie którego nie mogę wpaść.
    Otóż przyszło mi instalować specyficzny piec elektryczny, w którym zastosowano 24 grzałki (o mocy 1kW każda), grzałki łączone są równolegle pakietami po 4 sztuki, a każdy taki pakiet załączany jest triakiem. W związku z czym mamy w szafce sterowniczej pieca 6 modułów tyrystorowych, sterowanych procesorem. Załączanie poszczególnych modułów jest realizowane w zależności od zadanej temperatury, szybkości przyrostu oraz temperatury w różnych miejscach pieca (w piecu znajduje się 6 czujników temperatury i w zależności od rozkładu temperatury, najpierw załączają się te pakiety grzałek, które są umieszczone w najzimniejszym miejscu pieca). Ogólnie wszystko jest zrealizowane tak, by temperatura wewnątrz była jak najbardziej równomierna.

Teraz odnośnie problemów:
    Kilkanaście minut po załączeniu pieca strzeliły warystory znajdujące się przy triakach, a dosłownie sekundę później wybuchły triaki. Ogólnie z 6 zestawów triak-warystor, zniszczeniu uległy cztery.
    Posprawdzałem wszystko na obecność zwarć i nic nie widać. Pomierzyłem rezystancję grzałek pakietami i każdy pakiet ma ok. 12,5 Ohm, więc wyglądało dobrze.
    Postanowiłem więc wymienić triaki i warystory, co poskutkowało tym, że po ok. 30min. pracy pieca znowu miałem wybuch, tym razem 5 modułów.

Załączam zdjęcia szafki i pojedynczego modułu:

Na zdjęciu modułu widać spalony warystor, triak znajduje się pod spodem, gdyż jest oryginalnie przykręcony do radiatora. Zastosowany element to: BTA41600B

Ma ktoś z Was pomysł, co może powodować takie zniszczenia?
    Rozumiałbym przekroczenie prądu triaka wskutek zwarcia, ale co z tym warystorem (7N391K)? Dlaczego wręcz wybucha?
    Nie wydaje mi się, żebyśmy mieli tutaj jakieś przepięcia. Indukcyjności w układzie też raczej nie ma zbyt wiele.
    No chyba, że grzałki ukazują swoje mroczne oblicze dopiero po nagrzaniu, a przy pomiarach "na zimno" wychodzi dobrze?

Byłbym naprawdę wdzięczny za jakąś podpowiedź.

Proszę zapoznać się z ogłoszeniami w dziale i dodać prawidłowo załączniki!
    [Akrzy]
    Loker
    Level 39  
    24kW - zasilanie trójfazowe? Jeśli tak, to jak są podłaczone grzałki? Prawidłowe zero?
    remiq88
    Level 10  
    Tak, trójfazowe. Tak jak pisałem - jest sześć pakietów grzałek, więc po dwa pakiety na fazę.
    Fakt, myślałem, że to może być brak zerowania, ale sprawdziłem i druga strona grzałek jest dobrze podłączona do PEN, więc wygląda na to, że jest ok. Chociaż jedna rzecz mi się nie podoba, czyli zero puszczone jednym przewodem 10mm^2 i tak odcinkami od grzałki do grzałki, więc teoretycznie zawsze na połączeniu coś może być. No, ale niby jest stabilnie połączone...
    marek_ka
    Level 26  
    Narysuj schemat podłączenia.
    Jak są sterowane triaki? Do grzałek najlepiej zastosować sterowanie grupowe i załączanie w zerze.
    Jak jest sterowana bramka?
    Adam27
    Level 11  
    Sprawdź połączenia "zera" i przewodów fazowych w gnieździe zasilającym. Miałem podobne "efekty wizualne" w urządzeniu przy niedokręconych zaciskach w gnieździe zasilającym.
    remiq88
    Level 10  
    Problem rozwiązany - moduł sterowania silnikiem indukcyjnym za pomocą triaków to był kiepski pomysł, nie wiem jak producent mógł na to wpaść.
    Po wyrzuceniu triaków i wstawieniu stycznika problem się więcej nie pojawił.