logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault cergos 330 + turbina - dołożenie turbiny do 330 z 350

14 Wrz 2013 06:46 4917 17
REKLAMA
  • #1 12733698
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 15186337
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 15844068
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 16004208
    promtheus
    Poziom 9  
    gromleon napisał:
    Czy też to droga do nikąd?
    Niestety.

Temat przerabiałem na silniku CASE IH 3.9 dm3, osiągnąłem identyczny jak tu efekt bez zwieszania dawki: https://www.youtube.com/watch?v=lGyUFxgZ6Hg czy tu https://www.youtube.com/watch?v=E7RI5_0rA9w, z tym że miałem dostęp do różnych części i zbudowałem turbosprężarkę hybrydową z różnych Garrett-ów, mała turbina z wastgatem i większa sprężarka. Wirnik turbiny jest chyba 47×38mm, sprężarki 42x55 mm, ale to z pamięci podaję.

Tego TKR6.1 nie znam, jakie tam średnice wirników są ? Ale zgaduję że turbina (część gorąca) jest duża, całość archaiczna i wolnoobrotowa, będzie to pracować pod obciążeniem i pompować jak dostanie solidną dawkę i uzyskasz proporcjonalnie moc. Na biegu jałowym nie będzie ciśnienia z takiej turbosprężarki.
  • #5 16004550
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 16004569
    sewo.k
    Poziom 26  
    Ocena: 575
    Uturbiałem swojego mtz-ta i wygląda to mniej więcej tak.
    Zakładając samą turbinę możesz zwiększyć dawkę paliwa tylko trochę. Pompa wtryskowa przy każdym dodania gazu daje maks dawkę zanim silnik osiągnie większe obroty a powietrza mało bo turbina nie pompuje i jeśli przesadzisz z dawką będzie sadził czarnym dymem.
    Dopiero dołożenie korektora ciśnieniowego dawki paliwa poprawiło sytuacje. Popuszcza on zderzak listwy zębatej pompy wraz ze wzrostem ciśnienia w kolektorze ssącym dając ilość paliwa jaka jest niedostępna gdy tego ciśnienia nie ma.
    I gdy bez korektora uzyskałem ciśnienie 0,5 bara a przy ruszaniu już kopcił tak z korektorem przy tym samym "zadymieniu" wycisło z turbiny przy 2000-2200 nawet 1,2 bara.
    Zmniejszyłem dawkę i maksymalne jakie teraz osiągnie to jeden bar. I tak dużo w mtz-cie powinna bić książkowo do 0,75.
    Mam nadzieje że wiesz o co mi chodzi na szybkości kleję tekst może trochę chaotyczny.

Dla sprostowania na biegu jałowym i na większych obrotach bez obciążenia nie ma ciśnienia w kolektorze ssącym. Turbiny tkr-6 są dwa rodzaje bez i z zaworem upustowym, obroty wirnika jeśli się nie mylę 120.000, max ciśnienie doładowanie 0,75 bara.
  • #7 16004634
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16004981
    sewo.k
    Poziom 26  
    He he dokładnie. W mtz-cie da się zwiększyć dawkę maksymalną paliwa śrubką na zewnątrz pompy wtryskowej. A sam korektor działa w taki sposób że posiada on zderzak który gdy nie ma ciśnienia w kolektorze jest w takiej pozycji że nie pozwala dźwigni głównej pompy przesunąć się i dać dawki paliwa większej niż ma taki sam silnik wolnossący. Dopiero gdy rośnie ciśnienie w kolektorze zderzak przesuwa się i dawka rośnie w miarę zwiększającej się ilości powietrza w cylindrze. Korektor zaczyna działać już przy ciśnieniu 0,2 bara.
    Tak że nie ma ciśnienia w kolektorze to dostaje tyle paliwa ile wolnossący odpowiednik, rośnie ciśnienie rośnie i dawka. Gdyby ta dawka rosła a ciśnienie w kolektorze nie ciągnął byś smugę dymu jak lokomotywa. Są silniki szczególnie starsze które są pozbawione korektora. Albo opóźniono w nich mechanicznie wzrost dawki albo maja mniejsze ciśnienie doładowania. Ciężko mi powiedzieć nie znam przykładu.
  • #9 16196525
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 16247895
    johny10216
    Poziom 1  
    Witam w jd 5620 miałem taki przypadek ze był bardzo przymulony (silnik 4045) , Pompa wyjęta i pojechała do pompiarza zwiększył dawkę paliwa i coś podobno wyregulował , ale dalej myślę właśnie o założeniu turbo . i pytanko na jakie wtryskiwacze wymieniłeś u siebie ?
  • #11 16251520
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 16253532
    sewo.k
    Poziom 26  
    TKR-6 bez zaworu w moim rusie bije ciśnienie do 1,2 bara już przy około 2000-2200 obrotach silnika. Przy 1800 na których najczęściej w polu pracuje dochodzi do 0,8.
  • #13 16260482
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 16260706
    sewo.k
    Poziom 26  
    Ciężko powiedzieć. Pompa jest ustawiona pod silnik belarus 1025.
    Na obrotach na których pracuję najczęściej dochodzi do 0,8 i to wystarcza przy tym ciśnieniu silnik ma uzyskać max moment obrotowy według fabrycznych danych. . Ogólnie więcej powietrza w silniku diesla nie przeszkadza a nawet pomaga.
  • #15 16260822
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 16262245
    sewo.k
    Poziom 26  
    Pewnie że do momentu. U mnie wraz ze wzrostem ciśnienia w kolektorze czuć większą moc zdecydowanie. Jeśli nie daje rady na 1800 obrotów dodasz gazu do 2000 czy nawet 2200 napompuje koło bara i idzie jak wariat. Nie ma wrażenia że coś go trzyma. W każdym razie chodzi jak złoto jestem bardzo zadowolony.
  • #17 16262658
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 19991246
    TraktorManiak
    Poziom 13  
    Ocena: 133
    Witam
    Renault ergos 446 szarpie skrzynia jak ruszam ze sprzęgła podszarpuje, ale kiedy ruszam z przycisku przy manetce od biegów rusza płynnie.
    Rewers bez sprzęgła też płynnie w miarę rusza tył i przód. Co to by mogło być z tym szarpaniem sprzęgła? Prosze o pomoc podpowiedz.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące możliwości montażu turbiny z modelu Cergos 350 do silnika Cergos 330, który jest wyposażony w silnik John Deere DPS 4045 bez turbiny. W trakcie dyskusji potwierdzono, że silniki 330 i 350 mają podobne podzespoły, ale pojawiły się wątpliwości co do różnic w tłokach i korbowodach. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z montażem turbosprężarek, osiąganymi ciśnieniami doładowania oraz wpływem na moc silnika. Wskazano, że zwiększenie dawki paliwa oraz zastosowanie korektora ciśnieniowego może poprawić osiągi silnika. Wspomniano również o problemach z ciśnieniem doładowania oraz o konieczności dostosowania pompy wtryskowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA