Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szlifierka kątowa Bosch 850CE czy Graphite 960W

piotrek power 14 Sep 2013 22:02 11838 14
    piotrek power
    Level 27  
    Witam

Zastanawiam się nad zakupem szlifierki kątowej.
    Do tej pory zawsze używałem sprzętu firmy Topex a później VERTO

WERTO szlifierka kątowa wytrzymuje u mnie średnio 2 lata i trybka się rozlatują.
    Kupiłem sobie teraz nowe VERTO 500W, ale potrzebowałbym coś mocniejszego głównie chodzi mi o możliwość zamontowania tarczy 125mm w osłonie, w VERCIE musiałem zdejmować osłonę i cały czas użytkowałem bez osłony.

Początkowo zastanawiałem się nad modelem Graphite 960W lecz trochę mi nie pasuje to trzymanie, nie da się ją pracować jedną ręką bo przycisk jest dość daleko, i dość ciężka 2,5kg, moc by była ok.

Tak więc znalazłem model Boscha 850 CE

I tu bym miał kilka pytań na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi, mianowicie:
    Ta kątówka ma 850W ? Na jednej aukcji znalazłem info że ma na wyjściu 490W - jak to rozumieć ?

Głowica przekładni obracana w skokach co 90° - ? o co tu chodzi ?

I jeszcze jedna istotna sprawa dla mnie, czy osłonę można regulować bez kluczyka ? Czy jest na śrubokręt i trzeba ją co chwilę dokręcać i dokręcać aby zmienić miejsce usytuowania osłony ?

Czy ten Bosch jest dobry ? Koła zębate są wytrzymałe ? Czy ma na pewno te 850W ? Znalazłem tu informacje na forum, że wysiada regulacja obrotów, co ciekawe na allegro jest ten potencjomentr ale kosztuje aż 150zł ? Dlaczego taki drogi skoro szlifierka w modelu 850C jest tańsza o zaledwie 20zł.

Regulacji obrotów przydałaby mi się bardzo, ale dobrze żeby się nie psuła.

Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania
    Pozdrawiam
    marek 1871
    Level 15  
    Cześć.

Zdecydowanie Bosch. Ona ma regulację obrotów 2800-11000. Moc 850W to moc wejściowa czyli ta, którą zazwyczaj się podaje przy parametrach maszyny. Głowica obracana co 90 stopni - zależnie od wygody możesz sobie przestawić tak głowicę, że będzie Ci wygodnie pracować lewą/prawą ręką lub wygodniej przy szlifowaniu/cięciu a wyłącznik będziesz miał zawsze pod kciukiem. Obracasz głowicę (cały srebrny przód) osiowo względem plastikowego korpusu. Bardzo fajna i zgrabna szlifierka.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Gadżet z regulacją obrotów prawie nigdy ni używany w praktyce: albo tnę , przecinam, albo szlifierka jest wyłączona... Dobra i niedroga makita GA 5030, poręczna łatwa w chwycie do jedniej reki.
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    andrzej lukaszewicz wrote:
    Gadżet z regulacją obrotów prawie nigdy ni używany w praktyce: albo tnę , przecinam, albo szlifierka jest wyłączona... Dobra i niedroga makita GA 5030, poręczna łatwa w chwycie do jedniej reki.

To że Ty nie używasz w praktyce to wcale nie znaczy że inni nie wykorzystują możlwości pracy jakie daje regulacja obrotów.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Używam małej katówki niemal codziennie ( cięcie bruzd w materaiałach budowlanych) lub do obróbki metali (cięcie i szlifowanie) i nie widzę tuż żadnej potrzeby regulacji i jest to 90 % zastosowań tego typu narzędzi. Może Ty używasz ich w jakiś specjalny sposób...
    Autor używał niezgrabnych topexów i verto, to dla niego taka makita będzie wzorem ergonomii i kultury pracy. Mam tez makite 1200W 9562 CVR ( z regulacją, która jest zawsze na max), która jest grubsza i w chwycie jest porównywalna do tych marketowych 500-700W, ale ma 2x więcej mocy.
    Swoją droga szlifierki makity zawsze przewyższały boscha kultur pracy.
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    Jeśl regulacja obrotów jest ( według Ciebie ) zbędna to jak myślisz po co ją dokładać? Czyżby kaprys producenta?
    Podkreślam ze jeśli Ty nie wykorzystujesz możlwości pracy szlifierki z regulacją obrotów to wcale nie znaczy ze inni z tych możliwości nie korzystają, bo nie dla wszystkich obrabianych materiałów wysoka prędkośc obrotowa jest korzystna.
    aim1_eu
    Level 10  
    "piotrek power" - Jeśli faktycznie potrzebujesz (lub będziesz potrzebował) regulacji obrotów i będziesz korzystał ze szlifierki często to lepszym rozwiązaniem wydaje się Bosch 850CE. Jeśli szlifierka będzie wykorzystywana sporadycznie to nie ma co przepłacać i lepiej kupić Graphite 960W.
    piotrek power
    Level 27  
    Witam ponownie :)

Miałem problemy z wyborem, a jako że miałem jeszcze na chodzie starą szlifierkę WERTO 500W więc odłożyłem zakup.

Niestety wczoraj moje WERTO uległo awarii, podczas pracy szlifierki ciąłem rurkę 1/2 cala coś strzeliło i chyba tryba się wysypały. Na pewno nie z przeciążenia, tylko się coś rozleciało podczas gdy chodziła.

I teraz już definitywnie, ostatecznie muszę kupić "gumówkę" :).

Odrzucam Graphite 960W bo za duży.
    Teraz kwestia wyboru:

BOSCH GWS 850 C - 258zł (850W)
    BOSCH GWS 850 CE - 258zł (850W) - regulacja obrotów
    MAKITA 5030 - 238zł (720W)

Czytam dużo opinii że Makita lepsza od Boscha, jak to z tym jest ?
    A z Boscha to którą 850 C czy CE ?
    Cena ta sama, wiec regulacja obrotów, no nie wiem czy by mi się faktycznie przydała, do cięcia nie, może do szlifowania materiału ?
    Przy blacharce jak robię czasami, to przy szlifowaniu tarczą z papierem ściernym czasami mi za dużo zagrzeje blachę i farba z drugiej strony blachy lubi odejść.
    Tylko nie wiem jak zmniejszę obroty to będzie szlifować ?

Martwi mnie trochę cena tego regulatora obrotów, na allegro 145zł.
    One jakoś wysiadają szybko ?
    Nie rozumiem dlaczego cena ta sama co bez regulacji obrotów, jak regulator taki drogi ? Nie rozumiem tego ?

Z góry dziękuję za pomoc w wyborze.
    Rojbert
    Level 14  
    Witam
    Za 230 zł kupisz AEG 7-125 produkt niemiecki 3 lata gwarancji, zielonego boscha przeżyje 2 razy.
    piotrek power
    Level 27  
    Na allegro widzę jest AEG ale model WS 6 w cenie 245 zł.

AEG 7 w ogóle nie ma.

A może BOSCH GWS 7 - 125 ? Cena z dostawą 205 zł ?
    witoj
    Level 30  
    piotrek power wrote:
    Czytam dużo opinii że Makita lepsza od Boscha, jak to z tym jest ?

Ktoś tu napisał już ...lepsza kultura pracy
    i potwierdzam to z doświadczenia używam gws 9-150c od ponad 15 lat a niedawno kupiłem używkę makity 9555NB i mam porównanie

piotrek power wrote:
    Regulacji obrotów przydałaby mi się bardzo,

z ciekawości zapytam do czego ?
    Wiesz jestem ślusarzem-mechanikiem z zawodu i przez całe moje życie z szlifierkami kątowymi ta regulacja obrotów nie była mi potrzebna.

Ja bym kupił Makitę ale ok 900Wat na Twoim miejscu, wiem że drogo ale byłaby na dłużej :)
    Marksrz
    Level 23  
    Rady udzielane przez uzytkowników narzedzi sa tyle warte co opinie kierowców na temat naprawy silnika w pojezdzie ani jedni ani drudzy z reguły sie na tym nie znaja
    Miarodajnej porady moze udzielic naprawiacz z wielolernim doswiadczeniem tego sprzetu
    To ze ktos uzywa kilka lat jedno dwa narzedzia to zadna opinia , rózna praca rózny sposób uzytkowania
    Duzym błedem jest porównywanie jednej marki do drugiej na ogół modeli roznej klasy
    jak sie porównuje nalezy napisc dane typ narzedzia nie tylko marke

Na koniec do autora
    jak nie jestes bojacy - pechowiec to kup uzywana (ale nie zuzyta )szlifierke Boscha ale model topowy czyli najdrozszy np GWS 14 zapłacisz tyle co za nowego GWS 8 ale robota i satysfakcja nie porównywalna
    Anonymous
    Anonymous  
    piotrek power
    Level 27  
    Podsumowując.
    Kupiłem BOSCH GWS 850 CE - za 300zł w sklepie, używam już ją prawie 4 lata.
    Jestem zadowolony z zakupu.

Dobrze że zdecydowałem się na model z regulowanymi obrotami gdyż często korzystam z tej możliwości, m.in. do polerowania samochodu z małą polerką na mokro, przy szlifowaniu lamelką np. karoserii samochodu, miejsc skorodowanych powierzchownie aby nie przegrzać blachy co w efekcie skutkuje zagotowaniem farby od wewnętrznej strony, przy używaniu szczotki drucianej, przy cięciu płytek ceramicznych. Średnio używam szlifierki co 2gi dzień i po tych blisko 4 latach pracuje jak nowa, bez luzu na przekładni, jedynie przez proste zęby trochę emituje wyższy hałas od tych z zębami skośnymi ale jestem zadowolony z zakupu, prawie za każdym razem jak jej używam reguluję obroty i z potencjometrem też zero problemów.
    Anonymous
    Anonymous