Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PMS08 Slican brak dzwonienia z linii miejskiej

14 Mar 2005 09:16 3097 24
  • Poziom 27  
    Witam. Mam ową centralkę i tak jak dzwonie z jednej lini miejskiej to jest wszystko ok, a jak ktos dzwoni do mnie przez wejscie 82 , czyli 2 linia miejska to w aparatach za centralka nie slysze sygnalu dzwonienia. Co to moze być?
  • Poziom 15  
    Witam
    Po pierwsze nie wszystkie te centrale posiadają wyposażenie do dwóch linni miejskich. Miejsce na płycie głównej centrali jest na dwie linie miejskie i gniazdka (ew przyłącze) sa zawsze montowane do dwóch linni miejskich choć czasem na wyposażeniu jest tylko jedna linia. Zobacz do środka do centrali czy masz wyposażenie do drugiej linii miejskiej. Druga przyczyna może być programowa ktoś powyłączał dzwonki z drugiej linii miejskiej programowo zobacz do instrukcji jak włączyć. Trzecia możliwość centrala zgłupiała i trzeba zrobić twardy reset . Tzn przywrócić ustawiena fabryczne. W instrukcji pisze jak to zrobić.
    Jak nie wiesz czy masz wyposażenie drugiej linii miejskiej to zrób zdjęcie płyty głównej i daj na forum.
    Pozdrawiam
  • Poziom 27  
    Chyba pisze ze nie dziala. To znaczy, że wiem że powinno działać. Czyli jest OK, po drugie widze ze nie wiesz, ale wszystkie PSM08 są na dwie linie miejskie.
  • Spec od central telefonicznych
    Pierwsza sprawa to sprawdz czy czasem nie są uszkodzone rezystory na wejściu LM.
    Druga to zmieniasz wartość rezystorów albo kondensatorów w obwodzie tej linii.
    Możesz jeszcze sprawdzić przepinając linie miejskie miejscami.
  • Poziom 16  
    Witam.
    Cytat:
    po drugie widze ze nie wiesz, ale wszystkie PSM08 są na dwie linie miejskie.

    To ciekawe a od kiedy?
    Pozdrawiam
  • Poziom 27  
    Zwracam honor :(
    Rezystorki już wymienione, transoptor też.
  • Poziom 12  
    Masz źle ustawione dzwonienie z II lini.Musisz wejść w programowania centrali i ustawić dzwonienie na numer wewnetrzny.
  • Poziom 27  
    A moze wiesz jak to ustawić?
  • Spec od central telefonicznych
    z pierwszego portu wybierasz 987* (wejście do programu, jeśli bedzie komunikat blokada to na płycie jest zworka)
    - *2 , x - (1-6 numer abonenta) , y - (0-4) gdzie:
    0-natychmiast
    1-po 10 sek
    2-po 20 sek
    3-po 30 sek
    4-brak dzwonienia
    tak programujesz każdy port wewnętrzny

    tu masz instrukcje, na ostatniej stronie jest tabela programu
    Slican PMS
  • Poziom 27  
    Witam. Niestety przeprogramowanie nie pomogło :(
  • Spec od central telefonicznych
    Jeśli jest napewno 2 moduł LM to pozostaje tylko pobawić sie zmianę wartości kondensatora i rezystorów w obwodzie LM 2. Nie pamietam teraz które to były, jak odnajdę to dam znać.
  • Poziom 15  
    Witam
    Jak jest wyopsażenie 2 linii miejskiej (a programowanie nie pomaga) i nie działa to często uszkodzeniu ulegają diody na wejściu tej linii. Wyglądają jak tranzystory smd ale to dwie diody połączone chyba o ile dobrze pamiętam katodami. Orginalne ciężko dostać ale ja włożyłem BAV99 i działają do dziś czyli jakiś rok już będzie. W starej wersji (metalowa obudowa znajdują się niedaleko gniazdek od LM. Nie wiem dokładnie gdzie są w tych nowych wersjach (w plastikowej obodowie).
    Sprawdź jeszcze jakie jest napięcie na lini miejskiej nie podpiętej do centrali, po podłączeniu i przy dzwonieniu na tą linię.
    I bym zapomniał sprawa kluczowa czy przez tą linię miejską da się dzwonić na zewnątrz. Tzn. czy połączenia wychodzące działają na tej linii.
    Pozdrawiam
  • Poziom 27  
    Powiedz mi czy:
    1). możesz wyjść przez 2drugą linię na miasto
    2). czy kiedyś to działało
    3). czy przychodzi napewno sygnał dzwonka na tą linię (podłącz zwykły telefon czy dzwoni)
  • Poziom 12  
    Witam.Zamień miejscami linie miejskie I z II i sprawdz czy dzwonią obydwie.
  • Poziom 27  
    no to pozostaje podmienić moduł drugiej lini ten wsadzany w gniazdu .
    A jeszcze jedno czy jak uruchomisz zapowiedź DISA czy odbiera połączenie i leci zapowiedź .
  • Poziom 27  
    mam starszego PMS'a i tam LM2 jest w standardzie :) Nie wiem o co chodzi z DISĄ
  • Poziom 12  
    Zamień miejscami linie (kabelki lini miejskiej).Disa jest to zapowiedz słowna,sprawdz czy nie jest włączona na II linię.
  • Poziom 15  
    Witam
    W starszych PSM-08 2 linia miejska to też nie standard. Istnieją starsze wersje z jedna linią miejską !! Wiem bo taką miałem.
    Ale zakładam żę druga masz więc spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne centrali to bardzo często pomaga.
    987*06 z telefonu 21.
    Pozdrawiam
  • Poziom 27  
    A więc teraz zrobiło się lepiej, ale tak. LM1, działa, LM2 działa. Jak podłącze linie L1 to wszystko jest OK, a jak podłącze L2 do obojętnie jakiego gniazdka (LM1,LM2) to znów nie ma sygnału dzwonienia :( z tej lini.
  • Poziom 15  
    Witam
    A jak podłączysz telefon do tej drugiej linii to dzwoni ??
    Spróbuj opisać dokładnie co stało sie po przywróceniu ustawień fabrycznych. Czy kiedykolwiek przechodzi dzwonienie z linii miejskiej LM2 na numer wewnetrzne ?? I dokładniej w jakiej sytacji teraz to nie działa ??
    Pozdrawiam
  • Poziom 27  
    jak podłącze L1 do LM1 lub LM2 to wszystko jest OK
    jak podłącze L2 do LM1 lub LM2 to nie działa

    jak podłącze L2 do telefonu to mam sygnał dzwonienia.
  • Poziom 15  
    Witam
    Sytuacja twoja jest conajmniej dziwna, ale wyciągając wnioski centrala na chwilę obacną wydaje się być sprawna. A problemy jakby występowały z tą drugą linią miejską. Może za niskie napięcie dzwonienia (choć mało to prawdopodobne). Biorąc jeszcze pod uwagę że telefon na tej linii dzwoni to nie wiem jak to wytłumaczyć. Możesz profilaktycznie zadzwonić na 9393 (o ile to linia z tp), opowiedzieć problem i poprosić o sprawdzenie czy wszystko na tej linii jest OK. (Może na początek nie mów że na tej linii telefon dzwoni bo powiedzą żę masz uszkodzoną centralę :) )
    Pozdrawiam
  • Poziom 25  
    Czy przypadkiem obydwu linii nie masz z NT, a przyczyną jest nie włączenie jej do zasilania 220V.
    Przyczyną może również być jej uszkodzenie- w takim przypadku reklamuj w błękitnej niech wymieniają.
    pozdrawiam
  • Poziom 27  
    Ok. juz działa. Wystarczyło podmienić rezystor 33K na 110K.