Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat 640 73r. - Nieregularna praca silnika.

webster45 15 Sep 2013 17:38 2496 16
    webster45
    Level 10  
    Witam

Mam problem z ciągnikiem rolniczym Fiat 640. Po zapaleniu silnik pracuje normalnie, po pewnym czasie sam zaczyna wchodzić na wysokie obroty i dymi na czarno a następnie schodzi z obrotów i przygasa, nie reaguje na dźwignie gazu. Pompa wtryskowa została sprawdzona i wyregulowana. Po zgaszeniu go i ostygnięciu silnika po ponownym zapaleniu znowu przez jakiś czas pracuje normalnie. Bardzo proszę o pomoc bo kończą mi się pomysły co do usterki ciągnika.
    mtracz
    Level 29  
    Usterka nadal drzemie w pompie wtryskowej.
    Podczas sprawdzania pompy na stole długo była sprawdzana, nagrzana była?
    Usterka występuje jak sam piszesz nie na zimnej, a ciepłej pompie.
    webster45
    Level 10  
    Pompa była naprawiana u specjalisty więc myślę że jest dobra a przynajmniej tak zostałem zapewniony. Jest możlwa jakaś inna przyczyna tej usterki?
    ftp.kowal
    Level 36  
    Powiedz jaką pompę tam masz rotacyjną czy rzędową?
    webster45
    Level 10  
    Jest to pompa rotacyjna.
  • Helpful post
    ftp.kowal
    Level 36  
    Sprawdź dokładnie szczelność układu. Wyjmij zbiornik i go wymyj. a najlepiej podłącz mu paliwo z bańki.
    webster45
    Level 10  
    OK dzieki za odpowiedź sprawdze to jutro i dam znać czy usterka wyleczona.
    User removed account
    User removed account  
    webster45
    Level 10  
    Witam

Do: ftp.kowali

Zrobiłem tak jak mi poradziłeś i podłączyłem pompe bezpośrednio do bańki z paliwem z pominięciem filtrów i ręcznej pompki. Ciągnik po tym zabiegu przestał nieregularnie pracować. Problem tkwi na odcinku między zbiornikiem a pompą, tylko jeszcze nie wiem co jest przyczyną????
  • Helpful post
    ftp.kowal
    Level 36  
    Cały układ do czyszczenia. Sprawdź smok w zbiorniku. Kiedy miałeś wymieniany filtry paliwa?
    webster45
    Level 10  
    Problem został rozwiązany. Przyczyną całego zamieszania okazał się jeden z przewodów paliwowych który był nieszczelny oraz zapchane filtry paliwa i filtr w pompce ręcznej.

Temat uważam za zamknięty.
    mtracz
    Level 29  
    To jeszcze pozostało podziękować w odpowiedni sposób koledze który zdiagnozował usterkę.
    I nauka na przyszłość zawsze zaczyna się od filtrów.
    webster45
    Level 10  
    Witam

To chyba nie koniec kłopotów z tym ciągnikiem. Teraz okazuje się, że bardzo ciężko zapala na zimnym jak i na ciepłym silniku, wcześniej ten problem nie występował.
    mtracz
    Level 29  
    Początek kąta tłoczenia ustawiony po montażu pompy?
    webster45
    Level 10  
    Tak pompa została dobrze ustawiona. Dopiero po wymianie filtrów i przeczyszczeniu układu paliwowego wystąpił ten problem.
    mtracz
    Level 29  
    Nieszczelność układu.
    By tego dowieść ponownie zasil go prosto bańki.
    Arek1285
    Level 1  
    Witam ja również mam problem z Fiatem 640 ktorego mamy juz od 7 lat kilka lat temu palił przy największych mrozach w zimie tera ma problem zapaluć w lato wymieniliśmy mu akumulator na mocniejszy oddaliśmy rozrusznik do zrobienia na śląsk przyjechał ale sprzęgiełko rozrusznika nie wyskakiwało jak trzeba za drugim razem jak przyjechał było lepiej ale w dalszym ciągu pali vardzo ciężko a w zimie wcale prosze o pomoc bo już nic nie przychodzi mi do głowy prosze o kontakt