Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termostat pokojowy i 2 sterowniki

rycho1 15 Sep 2013 20:50 3216 4
Relpol
    rycho1
    Level 10  
    Witam
    Mam zamiar dokupić sterownik do pieca CO węglowego , który będzie miał możliwość zastosowania termostatu pokojowego. Posiadam już piec gazowy i termostat pokojowy . Pytanie? - jak wykorzystać istniejący termostat pokojowy do sterowania niezależnie piec gazowy , piec węglowy . Z termostatu wychodzą 2 przewody. Prosił bym o jakiś schemat.
  • Relpol
    wOjasmen
    Level 13  
    W momencie kiedy kocioł na paliwo stałe osiąga temperaturę i przejmuje role kotła wiodącego powinno nastąpić zblokowanie kotła gazowego. Wówczas poprzez przekaźnik można było by sprytnie przełączyć styki termostatu z gazowego na węglowy, wszystko jednak zależy jaki to jest typ kotła jednego i drugiego i jakie maja wbudowane regulatory.
  • Relpol
    rycho1
    Level 10  
    Kociał gazowy to Ariston clas 24ff ,a do pieca tradycyjnego mam zamiar zastosować nawiew i sterownik MRK-03 CWU .
    Kotły mają pracować niezależnie . Lekka zima to gazowy ,ciężka zima to tradycyjny.
  • Helpful post
    wOjasmen
    Level 13  
    Widzę że regulatory nie maja rozbudowanej automatyki więc jak najbardziej rozwiązanie o którym mówiłem wcześniej powinno się sprawdzić.

Poniżej podaje schemat jak to powinno wyglądać.

Termostat pokojowy i 2 sterowniki

Edit

Warunek jest jeden, pompą obiegową steruje kocioł węglowy, która załącza się po uzyskaniu przez kocioł temperatury. Wówczas gazowy przestaje działać, a styki termostatu zostają przełączone na kocioł węglowy. Po wygaszeniu kotła węglowego pompa się wyłącza i rolę znów przejmuje kocioł gazowy. Połączenia miedzy kotłami a regulatorem obrazują tylko sygnał bez potencjałowy (załącz/wyłącz)

Jeżeli coś pominąłem to czekam na sugestie.
    rycho1
    Level 10  
    Dziękuję bardzo to powinno zadziałać