Witam.
Zawsze chciałem mieć kamerkę na dachu, siedzieć przed monitorem i kierować ją na interesujący obraz. Kiedyś taka zachcianka wiązała by się ze sporym wydatkiem, dziś można nabyć przyzwoitą kamerę sterowaną i przesyłającą obraz przez wifi za kilka stówek lub wykonać samemu nie posiadając wielkiej wiedzy elektronicznej z łatwo dostępnych części.
Mój wytwór składa się z aparatu cyfrowego Fuji A700 z analogowym wyjściem w systemie PAL.
Aparat podłączyłem do Atmegi8, która przetwarza komendy RC5 nadawane pilotem od TV i steruje wszystkimi przyciskami aparatu.
Do zrealizowania połączenia pomiędzy Atmegą a Fuji A700 częściowo użyłem transoptorów (dla przycisków zoom in, zoom out, lewo- prawo), sterowanie resztą przycisków polega na ściąganiu do masy napięcia 3,3V występującego na przyciskach przez porty Atmegi.
Program obsługi protokołu RC5 pobrałem ze strony:
http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=3&aid=16
do programu dopisałem funkcje sterowania unipolarnymi silnikami krokowymi oraz przyciskami aparatu.
Całość zamknąłem w puszce po kawie, program jest tak napisany, że przez cały czas, przez dwie z czterech faz silników płynie prąd, co powoduje ich nagrzewanie, dzięki temu wilgoć powinna szybko odparować, w puszce znajduje się także stabilizator 7805 z radiatorem zasilający silnik obrotu dookólnego kamerki, który znacznie się nagrzewa pełniąc role podgrzewacza delikatnej elektroniki naprzeciw nadchodzącym mrozom.
Do połączenia zasilania i sygnału video użyłem 20m kabla dedykowanego do kamer, kabel ten, prócz drutu w oplocie zawiera dwa dodatkowe przewody do zasilania kamery. Ja jeden z tych przewodów użyłem do przesyłania sygnału z odbiornika podczerwieni, kolejny do "plusa zasilania" (12V) a "minus zasilania" podłączyłem do ekranu kabla.
Ze względu na awarię drugiego komputera kod programu załączę wkrótce.
Schemat narysuję gdy będzie zainteresowanie.

Cool? Ranking DIY