Możesz zastosować każdy transformator symetryczny, który "nakarmi" stabilizatory +12V i -12V. W ich notach na pewno masz podaną minimalną różnicę pomiędzy napięciem wejściowym, a wyjściowym.
Wykonałem ten układ (ze schematu Eagle w załączniku).
Generalnie działa, nie mam prostokąta (już na wyjściu z ICL). Według wyników mojej zabawy na płytce stykowej, jeśli nie obciążymy rezystorem nogi [9] (prostokąt), mamy bardzo ładny sinus i trójkąt:
(prostokąt - pierwszy - to mocno powiększony przebieg zakłóceń)
natomiast kiedy połączę wyjście [9] przez rezystor z plusem, widoki się zmieniają:
Popatrzyłem więc na Twoją płytkę i widzę kilka elementów nieujętych na schemacie, na przykład występujące kilkakrotnie rezystory z paskami brązowy-zielony-czerwony. Chciałbym się więc upewnić, czy to jest kompletny, końcowy schemat urządzenia. Tak, jak piszesz, każde obciążenie wyjścia [9] powoduje zniekształcenie przebiegów [2] i [3], z moich obserwacji wynioka, że należy wtedy dodać regulację sinusa na wyjściach [1] i [12]. No chyba, że u Ciebie ukłąd rzeczywiście pracuje wzorcowo bez tego rezystora obciążającego wyjście [9].
Druga sprawa to rezystor 56k pomiędzy [11] i potencjometrem [coarse], w układzie z noty jest tam wartość 20k, przy 56k z kondensatorem 4,7nF nie mam całego pasma akustycznego, a chciałbym je osiągnąć możliwie na jednym zakresie (eliminując przełącznik zakresów). Widziałem w innych konstrukcjach coś takiego właśnie z pojemnością 4,7nF. Możesz się podzielić swoimi spostrzeżeniami na ten temat?
Ja też wykonałem płytkę według projektu autora.
Czekam w tej chwili na zamówiony transformator.
Najbardziej zależy mi właśnie na kwadracie.
Też zauważyłem różnicę - widać ją nawet na zdjęciach.
Możesz mi powiedzieć, czy masz prostokąt na [9] w takim najprostszym układzie z noty (precyzyjnie: czy masz prostokąt bez rezystora RL?)?
Na mojej płytce stykowej mam zakłócenia na wyjściu prostokątnym (jak na oscylogramie), z drugiej strony widzę kilka opisów tego generatora w sieci (w większości są zawarte tzw. "celowe błędy"), tam też można spotkać wyjście [9] podłączone bezpośrednio do wejścia wzmacniacza operacyjnego (bez rezystora do masy). Być może moja płytka stykowa wnosi jakieś swoje himery do przebiegu (może ten przebieg jest jakoś specjalnie czuły akurat na takie warunki). Uszkodzenia układu raczej nie zakładam (mam jakąś wojskową, ceramiczną wersję BMJD), skoro jest czysty sinus i trójkąt, wnioskuję że prostokąt (jako przebieg podstawowy, z którego dwa wcześniejsze są tworzone algorytmem aproksymacji) też powinien być prawidłowo wytwarzany przez ICL. Choć z drugiej strony... nie ma pewnych układów.
Jaka częstotliwość tego prostokąta najbardziej Cię interesuje? Taki przebieg być może łatwiej wykonać na jakimś mikrokontrolerze (a w prostych zastosowaniach nawet 555).
===== Dodano =====
Miałem tych dupereli nie pisać, ale może ktoś z tego jeszcze skorzysta w przyszłości. No więc zlutowałem takiego pająka, jakiego już daaawno nie widziały moje oczy.
Układ wg noty producenta, regulacja "duty cycle" (piszę jak w nocie, żeby nie było nieporozumień), regulacja sinusa na nogach [1] i [12] (fig.4). Okazało się, że bez rezystora RL obciążającego wyjście przebiegu prostokątnego otrzymuję taki oto wynik:
Po podłączeniu [9] przez RL do +12V prostokąt nabiera wigoru:
Zastosowanie regulacji sinusa na [1] i [12] wg fig.4 daje wreszcie możliwość regulacji kształtu sinusa i trójkąta:
Układ ICL8038 nie daje raczej idealnych przebiegów, znane są jego charakterystyczne zakłócenia w okolicy obu wierzchołków amplitudy. Tutaj jest to lekko widoczne na górnym wierzchołku, jednak uznaję to za przyzwoity wynik. Oczywiście zarejestrowane przebiegi dotyczą pasma akustycznego (więc nie ma tu powodów do dumy), ale właśnie akustyczne pasmo interesuje mnie najbardziej.
Moje wnioski:
-. płytka stykowa uniemożliwiła mi prawidłowe prototypowanie ukłądu, trzeba była pająka -. rezystor RL jest u mnie niezbędny do uzyskania przebiegu prostokątnego, jednak zastosowanie tego rezystora zakłóca kształt sinusa i trójkąta. Z tego wynika konieczność zastosowania dwóch potencjometrów regulacyjnych ([1] i [12])
-. Kolega Autor w innym wątku dotyczącym ICL8038 pisze o tym, że jakiekolwiek przyłączanie rezystora RL do [9] (opisanej przez niego błędnie jako wyjście sinus powoduje uwydatnienie "piku" na dolnym wierzchołku fali sinus; być może dotyczy to wyższych częstotliwości, w paśmie do 15kHz takiej zależności nie stwierdziłem.
-. wyniki moich obserwacji spróbuję odnieść do (ciekawego skądinąd) układu zaporponowanego przez Autora wątku.
Popatrzyłem więc na Twoją płytkę i widzę kilka elementów nieujętych na schemacie
Bo płytka ze zdjęć to prototyp, który potem otrzymał kolejne poprawki i dlatego się różni. To co w załączniku jest aktualne ze stanem obecnym mojego urządzenia, chyba że naprawdę coś pokiełbasiłem, nie wypieram się.
grala1 wrote:
Też zauważyłem różnicę - widać ją nawet na zdjęciach.
Ten mostek z przewodem na zdjęciu to miejsce podłączenia sygnału zewnętrznego dla miernika f.
yogi009 wrote:
Możesz mi powiedzieć, czy masz prostokąt na [9] w takim najprostszym układzie z noty (precyzyjnie: czy masz prostokąt bez rezystora RL?)?
yogi009 wrote:
Generalnie działa, nie mam prostokąta (już na wyjściu z ICL).
Bez tego rezystora na wyjściu nie będzie niczego. Ten rezystor jest dołączany dopiero przełącznikiem wyboru funkcji - prostokąt. U mnie R14 470 ohm to wartość trochę za mała. Wewnętrzny tranzystor ściągający ten rezystor do -12 V może być słabszy w innej kostce i nie dawać sobie rady. Polecam zwiększyć powyżej 1K. Nota sugeruje 10K ale wtedy zbocza przy 400 kHz były tragiczne, przebieg w niczym nie przypominał prostokąta - stąd taka zmiana. Druga rzecz, to trochę chamsko dopasowany poziom napięć (-12V) tego sygnału dla komparatora. Wpada on poprzez R15 4K7 na wejście komparatora zasilanego z -5 V i w ten sposób obcina sobie niepotrzebną resztę. Chyba kombinowałem coś z Zenerką, ale było gorzej. Dodatnia część sygnału jest na odpowiednim poziomie, ponieważ jest podciągnięta do +5 V (R14), a nie jak w nocie do +12 V.
Być może układy które ja mam zachowują się inaczej od Waszych, nie wiem, układ zrobiłem eksperymentując ze swoją kostką rozmijając się trochę z notą katalogową. Układ z pierwszego postu został powielony na takich samych podzespołach i zachowuje się bardzo dobrze.
Doszedłem już do tego, że mam prostokąt na wyjściu [9] ICL'a w Twoim układzie, działa mi zmiana podstawy, regulacja amplitudy. Nie działa LM393, prawdopodobnie w zakresie audio wystarczy mi wyjście TTL zrealizowane na tranzystorze. Ten R14 od razu wydawał mi się za mały, wstawiłem 10k, w moim paśmie jest o'k. Czy dobrze kombinuję, że zmiana rezystora 56k (przy potencjometrze od częstotliwości) na katalogowy 20k może rozszerzyć pasmo jednego kanału (jeden kondensator)? Pozdrawiam.
Dzisiaj udało mi się odpalić generator. Poszedł prawie że od strzała. Nie działał tylko prostokąt ale powodem tego był odwrotnie włożony LM293.
To przebiegi z mojego wykonania generatora
Najbardziej interesuje mnie prostokąt i w związku z tym mam pytanie czy da radę jakoś poprawić przebieg dla niskich częstotliwości?
Ja poszedłem innym tropem, robię ten prostokąt bez oddzielnego toru na komparatorze, sądzę, że dla częstotliwości akustycznych zda to egzamin (a 400MHz nie potrzebuję). Jestem po analizie tego schematu i u mnie nie za bardzo zdał egzamin, skutkiem czego musiałem się nieco pobawić nad zmodyfikowaniem wyjścia. Robocze oscylogramy z mojej zabawy:
Mam nadzieję niebawem odpalić jeden spójny układ, czyli wszystko położyć na jednej płytce (poza zasilaczem), sądzę że wtedy zamieszczę materiały. Szczerze mówiąc, nie bardzo rozumiem dlaczego układy publikowane w internecie zawierają istotne błędy. Nie jestem jakimś tam guru, ale praktyczne testy z różnymi układami wyjściowymi pokazały jak prosto można wykonać układ, który w paśmie akustycznym działa poprawnie. Co ciekawe, wynika to z not katalogowych. W razie czego zapraszam na PW.
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz - gdy zejdę zbyt nisko z częstotliwością kwadratu to zniknie mi sygnał, podnoszenie częstotliwości nic nie daje. Dopiero po przełączeniu na sinus lub trójkąt i powrót do kwadratu powoduje pojawienie się sygnału na wyjściu.
Czy u was jest tak samo?
Zmień rezystor przy potencjometrze od częstotoliwości z 56k na 20k, tak jak jest w nocie katalogowej.
-------------- Dodano --------------
No więc uruchomiłem w końcu ten generator, jeszcze co prawda nie mam obudowy (czyli nie nadaje się do pokazania), ale wreszcie działa komplet funkcji. Przy okazji sprawdziłem go w zakresie do owych 400kHz. Wnioski mam takie, że w paśmie akustycznym (którego potrzebuję) jest bardzo ładnie. Przebieg prostokąta zaczyna tracić fason przy ok. 175kHz, choć taki z "łukowatym" zboczem narastającym wyciągam do ok. 435kHz (układ ICL w wersji ceramicznej). Sinus i trójkąt można uznać gdzieś do 170-200kHz, potem ich kształty upadabniają się do teletubisiów. Choć w takiej postaci też oscylują do ok. 435kHz. Sygnał TTL (układ z pojedynczym tranzystorem NPN) zostaje urwany przy ok. 200kHz, może to być spowodowane gwałtownym zmniejszeniem amplitudy sygnałów wychodzących z ICL'a. Działa regulacja wypełnienia, amplitudy i offset. Teraz zostaje to wszystko zapakować w jakąś solidną obudowę, czyli robota, jakiej nie lubię
To raczej cecha tego układu. Jeżeli chcesz coś solidniejszego, próbuj XR8038, albo droższego MAX038. No i są też wszechnobecne dzisiaj cyfrówki od Analog'a.
Tak, ja to potwierdzam, jest nawet wspomniane w opisie w pierwszym poście
Quote:
Regulacja wypełnienia odbywa się w zakresie od około 5-10% do około 90-95%, jest nieliniowa, a regulując w dolnej połówce układ zmniejsza częstotliwość swojej oscylacji o rzędy wartości – jest to wada lub sposób działania układu ICL8038.
Generatory laboratoryjne są konstruowane tak, żeby wyeliminować wady tego typu, choć każda konstrukcja ma swoje mankamenty. Warto jednak uświadomić sobie różnicę pomiędzy generatorem za kilkadziesiąt złotych od takiego za prawdziwe dutki.
Czy w generatorze na MAX038 również zachodzi taka zależność częstotliwości od regulacji współczynnika wypełnienia? Pilnie proszę o odpowiedź, bo nie wiem czy mam sobie podarować budowę generatora na MAX-ie.
Czytałem i starałem się zrozumieć na tyle, na ile pozwala mi znajomość języka. Nie znalazłem informacji o takiej zależności ani w tekscie, ani na wykresach.
Spodobał mi się ten projekt i zebrałem się, żeby go wykonać. Jakiego typu są poszczególne potencjometry (lin czy log). Przypuszczam jakie ale chcę się upewnić.
Jaką ma wartość kondensator oznaczony na schemacie jako C15 - 10uF.O tej wartości kondensator stały ma dość duże gabaryty.Na zdjęciach kol. manekinen jest on dużo mniejszy(nie udało mi się znależć kondensatora o tej pojemności i tych rozmiarów), na innym zdjęciu, o ile się nie mylę jest w jego miejscu ,jakiś elektrolit.
Witam. Zrobiłem sobie też generator na ICL8038. Częstotliwość do 130 kHz, więcej nie potrzebuje. Mam problem z przebiegiem prostokątnym. Zmniejszając amplitudę przebieg zniekształca się jak na filmie. Sinus i Trójkąt wyglądają dobrze. Gdzie szukać przyczyny? LM 393?
Dzisiaj miałem więcej czasu, zabrałem się ponownie do tego generatora.
Sprawdzając przebiegi na LM 393 noga 1 wydaję się być wszystko w porządku, dalej sygnał idzie na 3 nogę TL072 jest też ok, ale już za scalakiem pojawiają się zakłócenia. Początkowo myślałem, że miernik częstotliwości wprowadza zakłócenia, odizolowałem nogę 5 i 6 (LM393) z układu ale bez zmian.
Doszedłem do tego,że wyjmując LM393 i podając sygnał bezpośrednio z ICL-a na 3 nogę TL072 przebieg wygląda prawidłowo, przy zmianie amplitudy jest wszystko OK. Spróbuje podmienić LM393 na coś szybszego, ale nie wiem czy to coś pomoże, skoro przebieg na nim wydaje się prawidłowy
Bardzo ciekawy projekt i zamierzam go zrealizować. Zamówię płytki standardowo 5 sztuk. Czy ktoś chce się podłączyć? Pytanie o komparator - chcę zastosować LM2903 i zasilać z +/- 12V. Czy jest potrzeba zmienić wartości rezystorów? Chyba nie...