Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

citroen c5 mk1 3.0 v6 2001r auto samo hamuje nie reaguje pedał gazu

16 Wrz 2013 00:14 3987 3
  • Poziom 2  
    witam
    od pewnego czasu mam problem z c5
    czasami przestaje działać pedał gazu(nic nie reaguje) przez rok miałem 3 takie przypadki ale ostatnio bardzo się to nasiliło dodatkowo jak już zacznie działać gaz(po paru minutach, czasami jak zgaszę samochód i go odpalę) zaczynają falować obroty(czasami silnik gaśnie) a żeby tego było mało ostatnio samochód zaczyna sam hamować. Po paru minutach/godzinach kaprys mija i auto chodzi aż miło.
    Rzecz dzieje się tylko podczas wolnej jazdy po mieście. Nigdy nie zdarzyło mi się to gdy jechałem szybko np. na autostradzie.
    Błędy z OBD (są od dłuższego czasu)
    antipollution fault system - prawdopodobnie zwiany z katalizatorem nr 1 bo taki błąd tez wyświetla
    był tez błąd pedału gazu
    gdy wystepuja powyższe dolegliwości na wyświetlaczu samochodu pokazuje mi błąd skrzyni biegów (automat) i esp ale tych błędów nie pokazuje skaner OBD

    Poza tym auto jeździ dobrze, mocy mu nie brakuje a biegi zmienia płynnie, nic nie szarpie, obroty nie falują, abs-esp działa sprawnie.
    Do czasu wystąpienia powyższych objawów nic mu nie dolega, spalanie LPG w normie (12-13l)

    W tej chwili auto stoi w domu, a ja jestem zagranica wiec nic nie będę z nim robił do mojego przyjazdu.
    Prawdopodobnie mam do wymiany pedał gazu lub potencjometr z nim związany ale czemu sam hamuje tego nie mogę rozgrysc. I czemu te objawy występują sporadycznie. Zastanawiam się nad czyszczeniem styków przy bsi i pedale gazu oraz dokładnym sprawdeniu go na lexsi zanim zacznę coś w nim wymieniać
    Miał już ktoś podobny problem z takim samochodem?
    lub macie jakieś propozycje co w nim sprawdzić w długie jesienne noce?
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 35  
    Podłącz lexię i wyczytaj normalnie te błedy z silnika i skrzyni.
    Co to znaczy że hamuje ? Nie odpuszczają hamulce po hamowaniu ?
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 2  
    Jak tylko wrócę to zczytam wszystkie błędy i podam dokładnie.

    jeśli chodzi o hamowanie
    gdy zaczynają występować powyższe problemy to auto czasami samo hamuje- nawet z piskiem opon nie dotykając pedału hamulca.
  • Poziom 2  
    witam po dłużej przerwie
    Po podłączeniu lexi:
    brak błędów w systemie ABS, esp oraz skrzyni automatycznej.
    w silniku wykazało mi "zestarzenie katalizatora"

    ale przyczyna powyższych problemów był prawie na pewno nowy akumulator(używany 6 miesięcy,akumulator dobrej firmy o pojemności 72ah)
    zaczęło się od tego ze auto czasami ciężko kręciło rozrusznikiem - ale ze działo się to rzadko wiec nie spieszyłem się z wymiana oraz sprawdziłem napięcie akumulatora i ładowania
    Po sprawdzaniu na mierniku pokazywał 12,5v, ładowanie w aucie 14,2v, miernik naładowania akumulatora pokazywał ze aku jest naładowane - woda w aku tez była w normie
    Jadąc raz w dłuższa trasę po przejechaniu 50km i wjechaniu w miasto wyskoczył błąd skrzyni za chwile esp/abs. Zjechałem na parking zgasiłem silnik by zresetował się błąd skrzyni i chciałem odpalić a tu nic kontrolki przygasły i koniec. Miałem przy sobie miernik i do akumulatora a tam 10v, lekkie zdziwienie, jeszcze raz i to samo.
    Na piechotę do sklepu po nowy akumulator bo na pych nie da rady. Za około godzinę z nowym akumulatorem byłem przy samochodzie,ale zanim zmieniłem, to jeszcze miernikiem go sprawdziłem a tam 12,2v... do samochodu auto z trudem ale odpaliło.
    Akumulator zmieniłem na nowy i od tamtej pory (minęło 3 tygodnie) powyższe problemy nie pokazują się.
    Miałem dawno temu podobny problem z innym akumulatorem w innym aucie. Gdy auto stało nie używane aku pokazywał 12v gdy został podpięty do prostownika lub gdy ładował go alternator to napięcie spadało do 10-11v. Auto odpalało po dłuższym postoju, ale wystarczyło go zgasić i już odpalać nie chciał. problemów z elektronika nie miałem bo jej tam prawie nie było.Ktoś wtedy powiedział mi ze akumulator ma w sobie przebicie i podczas ładowania rozładowuje się.
    Efekt był podobny jak teraz w c5 auto rano odpalało ale po dłużej jeździe napięcie w wyniku ładowania spadało i wyłączały się niektóre systemy w aucie a po zgaszeniu auto miało problem z odpaleniem. (zepsuty aku podpiąłem jeszcze raz na około tydzień błędy skrzyni i esp powtarzały się choć auto już nie hamowało)
    Nie wiem czy ktoś spotkał się z podobnym problemem akumulatora ale jak będzie miał takie problemy w aucie jak ja w c5 to może sprawdzić aku lub podmienić go z innego auta