Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z hubem aktywnym -

16 Wrz 2013 09:34 2664 25
  • Użytkownik usunął konto  
  • Relpol przekaźniki

  • Poziom 43  
    Poproszę o uzupełnienie informacji - co najmniej o istotne, dla sprawy, dane dot. komputera.
  • Poziom 43  
    Kasia_02 napisał:
    wygląda to tak jakby komputer nie mógł się podnieść.

    Daj foto lub opisz w którym momencie komputer sie zatrzymuje.
    Podaj pełną konfigurację komputera z modelem i marką zasialcza.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    Kasia_02 napisał:
    DPS-88AB-2A

    Jest to odpowiedni zasilacz - nie powinien sprawiać kłopotu,
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic422599.html
    jednak komputer wiekowy - należy zmierzyć napięcia miernikiem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

    Kasia_02 napisał:
    Obecnie podobny problem jest z innymi komputerami, nowszymi.

    Jakimi ?!?!?!
    Jakie zasilacze w nich są !?!?
    Regulamin nie przewiduje zatajania w tematach typu rodzaju i marki sprzętu!!

    Kasia_02 napisał:
    Wszystkie komputery nie były w stanie nawet wyświetlić biosu. Komputery nie wydają też żadnych dźwięków, a napędy cd nie mają rozruchu. Po odłączeniu huba wszystko jest ok

    W takich sytuacjach zalecam flash najnowszego bios, ale znająć model płyty!!!

    Dodano po 1 [minuty]:

    ps. czy ww. "inne komputery" i opisywany z psu delta mają w 100% skuteczne uziemienie?
  • Relpol przekaźniki
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    Kasia_02 napisał:
    Ten zasilacz, który wcześniej podałam w tym momencie jest już zepsuty. Nie mierzyłam go miernikiem, ponieważ go nie mam. Ale metodą prób i błędów wyszło, że to właśnie zasilacz się popsuł w tym komputerze.

    Jeśli w trakcie awari był podłączony hub - mógł również ulec jakiemuś uszkodzeniu.

    Kasia_02 napisał:
    Połączyłam fakty i wyszło mi, że to może być wina Huba Tracer.

    skoro odłączasz hub i komp startuje nie potrzeba raczej detektywa

    Kasia_02 napisał:
    Sugerujesz że problem leży w starym biosie? Czemu zatem nic się z tymi komputerami nie działo, dopóki nie były podpięte huby?

    Stary bios może np. źle rozpoznawać hub - np. jako urządz. bootowalne usb i nie może z niego wytartować itp.

    Kasia_02 napisał:
    Tzn? Komputery podłączone są do przedłużaczy z bezpiecznikiem.

    Odpowiedź na to pytanie sugeruje, że nie masz wiedzy odpowiedniej, by je udzielić.
    Zelacam uziemić komputer (zapytać kogoś, pogooglować?)

    Na początek specyfikacja przykładowego komputera w którym występuje problem.
    We własnym zakresie flashuj bios skoro nie zamierzasz podać nazwy płyty gł.
    Możesz chociaż wkleić screen z programu cpu-z z zakładki "mainboard"?

    Dodano po 25 [sekundy]:

    pięknie, pięknie, proszę...
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    Kasia_02 napisał:
    Jeśli chodzi o uziemienie komputera, to gniazdka są z bolcem. Od gniazdka idą przedłużacze z bezpiecznikiem i bolcami. Więcej wiedzy nie mam w tej kwestii.

    Obecność bolca nie świadczy kompletnie o niczym. Dlatego pytam o uziemienie, nieważne - zacznijmy od strony programowej.
    Kasia_02 napisał:
    PS-5281-3DFS

    O to chodziło - Twój komp to Dell Optiplex 320.
    Bios z 2006.
    Tu masz 2 biosy nowsze:
    http://www.dell.com/support/drivers/us/en/04/Product/optiplex-320
    Nie podano listy poprawek.

    Teraz zanim podejmiesz decyzje o flashowaniu ich muszę naprawdę gorąco Cię poprosić o zdjęcia z ustawień w bios.
    Przede wszystkim te, które mają coś wspólnego z USB.

    Jest to stary komp - może mieć problemy z tym hubem - standard usb dopiero wchodził na rynek, problem może być ciężki/niemożliwy do rozwiązania:

    Kasia_02 napisał:
    proszę o jakieś rozwiązanie problemu.

    Chwilowo - odłączać hub od usb na czas uruchomienia pc.
    Czy po odłączeniu zasilania od huba problem występuje?
    Zasilanie hub i pc z tego samego przedłużacza?

    problem z hubem aktywnym -
    http://www.impactcomputers.com/ps-5281-3dfs.html#

    Zasilacz średniak - problem do sprawdzenia na innym markowym zasilaczu.

    A dlaczego w ogóle w użyciu jest ten hub?
    Za mało usb, czy coś się dzialo złego z tymi usb na płycie.
    Po odłączeniu huba, starcie systemu i podłączeniu huba działa wszystko ok (w tym sam hub)?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    Czegoś tutaj nie rozumiem. Przecież hub jest aktywny, czyli zasilania z komputera nie bierze, bo ma własne.
    www.tracer.pl/product/hub-usb-20-tracer-h6-4-porty-z-zasilaczem-4
    Dlaczego więc cały czas jest mowa o obciążeniu zasilacza komputerowego?
    Jak widać uziemienia swego zasilacza ten hub również nie potrzebuje.
    W związku z tym moje pytanie brzmi Czy zasilacz jest podłączony do huba i czy daje prawidłowe napięcie 5V?
    Inna rzecz nad którą warto pomyśleć, to fakt, że firma Tracer jest znana z produkcji jednych z najgorszych zasilaczy do komputerów.
    www.techfanatyk.net/zmien-zasilacz-przezornosc-czy-psychoza/
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    http://forum.pclab.pl/topic/142996-Zanim-zapy...ZASILACZ-lub-jego-NAPI%C4%98CIA-sprawd%C5%BA/
    Istnieje możliwość, że dołączony do huba zasilacz tak sieje zakłóceniami, że uniemożliwia start komputera.
    Proponuję odłączyć zasilacz od huba i z podłączonym samym hubem wystartować komputer.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    Kasia_02 napisał:
    I ten sposób zazwyczaj działa.

    Więc źle! Po to hub ma zasilacz aby z niego korzystać! Takie było moje pierwsze podejrzenie.
    Robert B napisał:
    Czy zasilacz jest podłączony do huba

    Kasiu. Nie wpadło Ci przypadkiem do głowy, że urządzenia elektryczne podłączone do prądu działają lepiej? Jak myślisz? Dlaczego hub jest nazwany AKTYWNYM?
    Jakie parametry ma ten zasilacz? Powinien mieć 5V 2A aby zachować zgodność ze standardem USB 2.0.

    No i wszystko jasne.
    Stąd mamy nadmierne obciążenie zasilacza w komputerze oraz portu USB i potencjalne źródło problemów przy starcie komputera.
    Brak słów... Po prostu wymiękłem...
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    Kasia_02 napisał:
    Żeby móc go uruchomić muszę odłączyć zasilanie do hubów.

    No to patrz na drugą część mojego postu:
    Robert B napisał:
    firma Tracer jest znana z produkcji jednych z najgorszych zasilaczy do komputerów.

    Robert B napisał:
    Istnieje możliwość, że dołączony do huba zasilacz tak sieje zakłóceniami, że uniemożliwia start komputera.

    Zmień zasilacz do huba.
  • Poziom 43  
    Kasia_02 napisał:
    Poza tym w najbliższym czasie firma chce zakupić nowe komputery. Wolałabym jednak uniknąć tego problemu z nowymi komputerami, a byłam przekonana że jest to kwestia hubów i zbyt dużego obciążenia dla zasilacza komputera.

    Zakładając, że to problem płyty gł. z nowymi kompami nie powinno być problemu, to samo odnośnie zasilaczy.
    ps. jeszcze napisz, czy jakieś inne urządz usb są podłączone w tym samym czasie,
    czy hub sprawdzany był na wszystkich portach usb jakie są w komputerze - one nie są takie same, czasem diametralnie różne.

    Prosimy o foto z ustawieniami biosu - przecież tam też może być włączone np. jakieś opcje odnośnie usb powodujące problem.

    i nareszcie - na płycie są być może zworki od podawania napięcia +5v w spoczynku (właśnie dla ładowania urządz. usb przy wyłączonym komputerze) i druga zworka od wzbudzania komputera przez urządzenia usb. Przełączenie ich może załatwić sprawę.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    Kasia_02 napisał:
    Możesz polecić taki żeby tego problemu nie było?

    Załóż temat w dziale Co Kupić. Nie tutaj.
    Ja jednak spróbowałbym najpierw podmienić zasilacz.
  • Poziom 43  
    Kasia_02 napisał:
    Dajesz mi trudne zadania do zrealizowania :wink: W tych dwóch komputerach (te co podałam jakie mają zasilacze) żadnych zworek nie widziałam na płycie, o ile wygląda to podobnie do tych co są w dyskach.

    Dokładnie takie:

    Kasia_02 napisał:
    Zdjęcia biosu wstawię jutro dziś nawet nie mam czym ich zrobić.

    Może okazać się bardzo pomocne.
  • Poziom 43  
    Myślę, że za wiele opcji w Biosie nie zobaczymy. Poczytałem manual.
    www.dell.com/support/Manuals/us/en/19/Product/optiplex-320
  • Poziom 43  
    Robert B napisał:
    Myślę, że za wiele opcji w Biosie nie zobaczymy. Poczytałem manual.
    www.dell.com/support/Manuals/us/en/19/Product/optiplex-320

    Domyślam się, że niewiele tam jest.
    ps.Na moim rzęchu kiepsko otwiera pdf,y ;)

    Strona 6 - już jest potencjalny zonk:
    Drives
    Diskette Drive
    (Internaldefault) This option enables or disables the floppy drive. The options are
    Off
    ,
    Internal
    ,
    USB
    , and
    Read Only
    .
  • Poziom 43  
    Flopów pewnie nie mają albo nie używają. Wyłączyłbym całkiem.
  • Poziom 43  
    Strona 6, trzecia opcja od dołu - proponuję ustawić jako: NoBoot.
  • Poziom 29  
    Pewnie twój koncentrator, jak sporo tanich, niezgodnych ze specyfikacją USB koncentratorów aktywnych, podaje napięcie na port USB z własnego zasilacza.

    Podejrzewam, że masz płytę główną ustawioną zworkami (albo na stałe) tak, że porty USB są zasilane z głównej linii +5V (zamiast +5Vsb). Przy wyłączonym komputerze taki koncentrator będzie powodował pojawienia się napięcia na głównej linii +5V.

    Można to rozwiązać, tylko wcześniej musisz sprawdzić miernikiem, czy taka sytuacja faktycznie występuje.
  • Poziom 43  
    Kasia_02 napisał:
    żadnych zworek nie widziałam na płycie, o ile wygląda to podobnie do tych co są w dyskach.


    Teoria kolegi lelekx jest bardzo przenikliwa.

    Jednak płyta nie posiada zworek, a w biosie nie ma opcji do przełączania zasilania portów usb na płycie.
    lelekx napisał:
    Podejrzewam, że masz płytę główną ustawioną zworkami (albo na stałe)


    problem z hubem aktywnym -

    Zworek brak - sytuacja patowa.
  • Poziom 29  
    safbot1st napisał:
    Zworek brak - sytuacja patowa

    Sytuacja jest niekoniecznie patowa - są zawsze jakieś wyjścia:
    - zakup innego koncentratora,
    - odcięcie linii zasilającej w kablu USB na stałe (ale koncentrator nie będzie działać bez zasilacza),
    - przecięcie linii zasilającej i wstawienie diody Schottky'ego w szereg,
    - przeróbka koncentratora za pomocą przekaźnika.

    Przed jakimikolwiek modyfikacjami upewnij się, czy faktycznie płyta dostaje zasilanie z koncentratora przez USB - inaczej przeróbka będzie nieskuteczna.