Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór napędu do bramy przesuwnej oraz segmentowej garażowej

Adarkar 16 Sep 2013 11:17 7854 14
    Adarkar
    Level 15  
    Jaki napęd do bramy przesuwnej 4 m.
    Brama przesuwna ok. 5,5 m z przeciwwagą.

I jaki napęd do bramy segmentowej garażowej 2,5x2,1 m.
    Najlepiej tej samej firmy.

Nie chce sugerować producenta.
    greg095
    Level 16  
    W doborze napędu do bramy głównie liczy się waga (oczywiście bramy nie napędu) + tzw. zapas mocy napędu.
    Jeżeli brama "chodzi" lekko i płynnie to niezależnie od producenta każdy napęd da sobie radę. Przy lekkich zacięciach o dziwo te tańsze działają lepiej (maja prawdopodobnie większą tolerancje :)).

Dodano po 1 [minuty]:

W doborze napędu do bramy głównie liczy się waga (oczywiście bramy nie napędu) + tzw. zapas mocy napędu.
    Jeżeli brama "chodzi" lekko i płynnie to niezależnie od producenta każdy napęd da sobie radę. Przy lekkich zacięciach o dziwo te tańsze działają lepiej (maja prawdopodobnie większą tolerancje :)).
    PrzyjaznyDom
    Level 13  
    Tak jak kolega napisał, sprawdź czy brama lekko chodzi.Do wagi bramy przesuwnej dodaj ok. 20% naddatku mocy aby napęd nie był na granicy.

Jeśli planujesz sam montować napędy to polecam firmę MHouse, która należy do grupy Nice.
    Do bramy przesuwnej napęd SL10, do garażowej GDS.

Jeśli chcesz zlecić montaż to znajdź dealera Nice w okolicy i skorzystaj z promocji: "5 lat gwarancji".
    Z Nice mogę polecić ROBUS 600 do przesuwu, a do garażówki SPIN 21 - teraz w obniżonych cenach detalicznych - promocja "Technologiczna Ekstraliga Nice".
    kazzr
    Level 10  
    U siebie założony mam zestaw DEA Livi + DEA Spazio i mogę polecić tę automatykę z czystym sumieniem. Oba napędy pracują od ładnych kilku lat bez najmniejszych problemów nawet przy największych mrozach.
    Adarkar
    Level 15  
    Czemu Nice z montażem? Ile może taki montaż kosztować?
    kazzr
    Level 10  
    Cena montażu to już raczej kwestia wybranego instalatora, ale może w Nice jest inaczej - wtedy pewnie PrzyjaznyDom mnie poprawi.

Zazwyczaj koszt ten nie przekracza (za sam montaż, kupujesz sobie automat sam a ktoś Ci ustawia podłącza i programuje) 500 zł, ale musisz się zorientować w okolicy kto robi i za ile, bo ja np. kupując automatykę od instalatora miałem montaż w cenie. Sąsiad ostatnio kupował przez allegro Faaca 740 i zapłacił 300 zł taniej, ale montował sam, jak się coś dzieje to nikt za darmo nie podjedzie sprawdzić a gwarancja jest dwuletnia, ale w firmie z której kupił - w drugim końcu Polski...
    PrzyjaznyDom
    Level 13  
    Wdg. zapisu w karcie gwarancyjnej gwarancją objęte są produkty zakupione u Partnerów Handlowych zaopatrywanych przez Nice Polska.
    Gwarancją nie są objęte produkty które zostały zainstalowane przez inne osoby, niż uprawnione do montażu przez Nice Polska.
    Koszt montażu zależy od wielu czynników - ustala się go po wizycie na miejscu montażu.
    Tak jak kolega napisał w większości przypadków to ok. 500zł, za napęd garażowy ok. 250zł
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Chcesz na lata i tej samej firmy, to polecam came BX + VER XXX. Tansze i lepsze od przereklamowanego nice, choć robus 600 jest ok.
    Możę też być jak wyże Kolega pisał faac 740 ( jest szybszy od came i nice) tylko dokupujesz radio współpracujące z came i wpinasz do płyty faac. Z garażówki faac"a D600, 700, 1000 niezbyt udane , pada elektronika i pracuję chałaśliwie, i czasem "żyją swoim własnym życiem"
    polak2760
    Level 12  
    Ja polecam napęd genius milord - bardzo fajny napęd prosty w montażu bez problemu sprawdza się z bramami o wadze do 500kg ( silnik ten sam co w faac 740). Ciekawe silniki ma tez beninca -ostatnio montowałem jedną 24v - chyba wszystkie maja zabezpieczenia przeciw zgnieceniu, ciekawe też jest to, że niektóre są w kąpieli olejowej. Do bram garażowych wiśniowski wprowadził tanie silniki - osobiście nie montowałem ale słyszałem, że bardzo fajnie działają - jak się nie mylę chyba już za 600zł można kupić tylko max wysokość bramy to 225cm.
    rumcajs kra
    Level 12  
    do garażu polecam Tousek GTZ55 ma funkcje antywłamaniową,sam dodaje i odejmuje siłe [lato-zima ] a do bramy przesuwnej Tousek PULL T5 -samouczące się pozycje krańcowe[brak krańcówek] ,samoregulująca się siła[lato -zima], brak strat na sile przy spowalnianiu, ciekłokrystaliczny wyświetlacz z menu polskim
    polak2760
    Level 12  
    rumcajs kra wrote:
    do garażu polecam Tousek GTZ55 ma funkcje antywłamaniową,sam dodaje i odejmuje siłe [lato-zima ] a do bramy przesuwnej Tousek PULL T5 -samouczące się pozycje krańcowe[brak krańcówek] ,samoregulująca się siła[lato -zima], brak strat na sile przy spowalnianiu, ciekłokrystaliczny wyświetlacz z menu polskim

Potwierdzam ostatnio w firmie był przedstawiciel touska przyznam, że silnik który miał ze sobą zrobił na mnie wrażenie - dobrą funkcją jest informacja dla montera kiedy ktoś inny ingeruje w silnik - cena niestety nie dla wszystkich:(.
    Adarkar
    Level 15  
    Nadszedł czas decyzji.
    Czy niżej wymienione napędy gwarantują bezawaryjną pracę?
    Nice Robus 600
    Marantec Comfort 220
    Anonymous
    Anonymous  
    Saberity
    Level 9  
    Ja napęd nabyłem razem przy zakupie bramy, taniej mnie wyszło. Wszystko kupiłem w firmie Astrum, gdzie bardzo dobrze (przede wszystkim fachowo) mnie obsłużono a do tego tanio mi za wszystko policzono.
    adamh84
    Level 9  
    kazzr wrote:
    U siebie założony mam zestaw DEA Livi + DEA Spazio i mogę polecić tę automatykę z czystym sumieniem. Oba napędy pracują od ładnych kilku lat bez najmniejszych problemów nawet przy największych mrozach.
    witam kazzr. Wiem że temat nie był poruszany parę lat Ale mam pytanie czy posiadasz jeszcze ten napęd z Dea Livi??