Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przedłużenie gwarancji na laptopa Samsung

Dralax 16 Sep 2013 13:30 1920 7
Wago
    Dralax
    Level 2  
    Planuję zakup jednego z laptopów Samsunga z serii ATIV Book 4 za ok. 2500zł. Producent oferuje przedłużenie gwarancji z 2 do 5 lat za 230zł, czy jest to rzeczywiście tak opłacalne, jak się wydaje?
  • Wago
  • Wago
    Dralax
    Level 2  
    Rozważam głównie 450R4E-X02PL ewentualnie 470R5E-X01PL. Oczywiście za taką cenę da się znaleźć lapki o lepszych parametrach (chociażby Z500 albo y580), ale ważniejsza jest dla mnie niska waga niż lepsza grafika, a jeżeli chodzi o wagę to nic porównywalnego w tej cenie nie znalazłem.
    bi3dron
    Level 18  
    Z tym przedłużeniem gwarancji musisz się dowiedzieć dokładnie: czy jest "wielokrotnego" użytku, co obejmuje itd. Bo można się nieźle naciąć.

W tej cenie w jednym ze sklepów internetowych (info na PW ;) ) ubezpieczenie na wypadek kradzieży i nieszczęśliwych wypadków dla sprzętu w tej cenie plasuje się na poziomie 320-350zł, z tym że jest to ubezpieczenie 3 letnie. Dla porównania w RTV Euro AGD za takie same warunki i okres śpiewali sobie ponad 900zł. Umyślnie podałem nazwę sieci handlowej, żeby po prostu nie przepłacać. Mam nadzieję że Moderatorzy nie będą mi mieli tego za złe.
    Dralax
    Level 2  
    No właśnie w porównaniu z tym co oferują sklepy wydaje się atrakcyjne. Warunki szczegółowe są tutaj, jeżeli dobrze to interpretuję to zakres jest identyczny jak standardowej gwarancji.
    bi3dron
    Level 18  
    Quote:
    Koszty sprawdzenia, wszelkich czynności serwisowych, dotyczących usterek nieobjętych Gwarancją Standardową będą pokrywane przez Klienta.

To już przy płaceniu za rozszerzoną gwarancję jest dla mnie beznadziejne. Owszem, dotyczy to usterek nieobjętych gwarancją (typu pęknięta matryca, obudowa itd), ale za samo sprawdzenie będą sobie mieli śpiewać pieniądze, to jak dla mnie jest chore. Nie wiem jak jest w praktyce, ale pamiętaj że to jest tylko rozszerzona gwarancja producenta, od zalania/kradzieży itp Cię nie chroni.
    Dralax
    Level 2  
    Mam świadomość, że to jest tylko przedłużenie standardowej gwarancji, ale tylko kilka ze sklepów w których te laptopy są oferuje ubezpieczenia z szerszym zakresem i są one w zaporowych cenach jak dla mnie (np. to z RTV Euro AGD, albo z Ole: 3 lata za 600zł). Czy słusznie zakładam, że sprzęt uda mi się ubezpieczyć jedynie w sklepie, w którym go będę kupować?
    bi3dron
    Level 18  
    Ubezpieczasz normalnie w ubezpieczalni. Ja pierwszego lapa mam w Ergo Hestii ;) ale to w mix electronics go kupowałem >2lata temu. I była to kwota 280zł za lapa za 1800zł. Teraz płaciłem w x-komie za lapa 2500zł płaciłem 330zł. Tylko że właśnie to jest ubezpieczenie na 3 lata od kradzieży/uszkodzenia mechanicznego.

A w mojej opinii warto wydać trochę grosza teraz, żeby za pół roku nie pluć sobie w brodę bo ktoś go ukradnie czy upodnie na podłogę.