Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pioneer DEH-X7500SD - pukanie subwoofera podczas wł/wył i zmiany źródła/stacji

16 Wrz 2013 21:09 2292 4
  • Poziom 9  
    Witam, na początku chciałbym prosić o wyrozumiałość. Szukałem pół dnia odpowiedzi na mój problem, lecz nie udało mi się jej znaleźć.

    Mam problem z radioodtwarzaczem Pioneer DEH-X7500SD. Spalił mi się wzmacniacz w samochodzie, oddałem go do serwisu, lecz po odebraniu go i podłączeniu okazało się, że przy włączaniu i wyłączaniu radia subwoofer wydaje z siebie odgłos dziwnego "puknięcia". Zauważyłem, że podczas zmieniania źródła (tuner, cd, aux, sd) puknięcie również występuje. Co najlepsze - występuje też podczas zmieniania stacji radiowych i przy ściszeniu do poziomu 0 i pogłośnieniu na poziom 1. Wymieniłem przewody sygnałowe, sprawdziłem masę RCA z masą radioodtwarzacza - wynik 15Ω, po odłączeniu wzmacniacza problemu nie ma, bo głośniki w drzwiach nie pukają. Wzmacniacz raczej nie jest winny, ponieważ podłączyłem go pod inne źródło, w trakcie odtwarzania odłączyłem mu zasilanie REM, nic się nie działo. Moim zdaniem przyczyna leży w radioodtwarzaczu, tylko nie wiem od czego zacząć. Chciałem zamontować układ opóźnionego włączania głośników tak jak radzili fachowcy w innych tematach, ale biorąc pod uwagę pukanie podczas jakichkolwiek czynności wydaje mi się, że niczego to nie zmieni.

    Pozdrawiam i liczę na jakąkolwiek pomoc z waszej strony.
  • Poziom 19  
    Witaj naj lepiej udaj się do tego serwisu w którym naprawiali ci wzmacniacz przedstaw jak sprawa wygląda podłączą cały zestaw na stole i zlokalizują usterkę, czy tkwi ona w radiu czy we wzmacniaczu. Sam możesz podstawić inne radio i zobaczyć czy dzieje się tak samo.Wykluczysz wtedy gdzie leży wina ja osobiście stawiam na radio. W jakich okolicznościach palił się wzmacniacz?
  • Poziom 9  
    Wzmacniacz spalił się przez uszkodzony głośnik (zwarcie międzyzwojowe) zaniżona impedancja spowodowała uszkodzenie tranzystorów sterujących i tranzystorów mocy. Dodatkowo przed chwilą zmierzyłem masę rca na wejściu wzmacniacza. wyszło mi ok. 950Ω. Niestety nie mam możliwości podmienienia radia w samochodzie żeby móc wykluczyć któreś z urządzeń. Nie wiem czy ma to znaczenie, ale pomiary były wykonane przy wyłączonym zasilaniu.

    edit: Dzwoniłem do sklepu w którym kupiłem radio i dowiedziałem się, że wygląda to na problem ze słabą masą. poprawiłem połączenie, ale problem nadal występuje.
  • Poziom 9  
    Dzisiaj na próbę podłączyłem subwoofer w samochodzie pod zmostkowane wyjścia wzmacniacza. Po puknięciu zapala się dioda protect, a w połączeniu normalnym (1kanał podłączony, drugi wolny) puknięcie występuje, ale protect się nie zapala. Na wyjściu nie ma stałego napięcia (0,01V) połączenie przewodów poprawiłem najlepiej jak się dało, szczególnie masę. Gdzieś wyczytałem o uszkodzeniach bloku mutującego w radiu, wtedy też działy się podobne rzeczy jak u mnie.


    edit: Podłączyłem wzmacniacz do wyjść RCA "Rear" w radiu i problemu nie ma. Wygląda na to, że uszkodziło się coś w radiu na parze RCA od subwoofera. Ma ktoś jakiś pomysł od czego zacząć poszukiwania?
  • Poziom 9  
    Byłem w serwisie i na poczekaniu zdiagnozowano problem. puknięcie było spowodowane tym, że gdy nie miało być podanego sygnału na wyjście, to miernik i oscyloskop wskazywały skok napięcia do 5V. Przy wyciszeniu do 0 na wyjściach było cały czas 5V. Okazało się, że winowajcą jest tranzystor podwójny SMD o kodzie K26 czyli DTC144GKA. Po podmienieniu go z inną parą wyjść problem przechodził na daną parę. Teraz czekamy na nowe elementy i będziemy działać z naprawą.