Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wiertarka udarowa / szlifierka kątowa - Jakiej marki wybrać.

przemo22627 17 Sep 2013 10:30 8379 21
    przemo22627
    Level 11  
    Witam.

Bardzo proszę o pomoc doświadczonych kolegów z forum. Mianowicie dostałem ostatnio nie oczekiwany "bonus finansowy" i chciałem przeznaczyć go na dobrej jakości elektronarzędzia wymienione w temacie.

Nie jestem zawodowym "majsterkowiczem" ale często remonty wykonuje sam wiec potrzebuje raczej lepszej jakości sprzęt. Jakiej marki wiertarkę udarowa oraz szlifierkę kątową na tarcze o średnicy 230mm polecacie?

Mój budżet to około 300zl na 1 narządzie.
    vwpassat
    Level 14  
    Witam. Morze nie zmieścisz się w kwocie 300zł. za szt. ale ja proponuje takie marki hilti makita hitachi deWalt. Takie narzędzia mam w warsztacie i mogę je polecić.
    zdenek_zdenek
    Level 26  
    Szlifierka conajmniej 500 np. Bosch seria GWS, Makita, Maktec MT903 ok.400
    Wiertarka, jeżeli ma służyć głównie do wiercenia w betonie to polecam młotowiertarkę np. Bosch z serii GBH, ja mam 2-28DV i jest naprawdę dobra ale to już 700zł. Jeśli wystarczy ci wiertarka z udarem mechanicznym to bierz np Maktec MT 814/ 815 różnią się uchwytem, jest ona odpowiednikiem Makity hp 1630/ 1631.

Tak więc za 600 zł możesz mieć Makteca Mt903 i Mt814, Jest to tańsza linia makity różniąca się głównie kolorem.
    przemo22627
    Level 11  
    Dziękuję za propozycje ale 500 - 600 zl to odrobinę za dożo za 1 sztuke. maks 400zł. czyli ogólnie skupić się na sprzęcie marki makita hitachi bosh deWalt maktec?
    worw
    Level 21  
    Kolego bądźmy szczerzy, za 300 zł od urządzenia nie kupisz nic sensownego, renomowanych marek. Jeżeli używasz togo do remontów u siebie, sporadycznie to poszukaj czegoś z oferty marketów budowlanych z jak najdłuższą gwarancją. Minęły już dobre czasy gdy przynosiło sie urządzenie na gwarancji do marketu i dawali nowe, ale i tak serwisy sprawują sie całkiem nieźle.

Dodano po 8 [sekundy]:

Kolego bądźmy szczerzy, za 300 zł od urządzenia nie kupisz nic sensownego, renomowanych marek. Jeżeli używasz togo do remontów u siebie, sporadycznie to poszukaj czegoś z oferty marketów budowlanych z jak najdłuższą gwarancją. Minęły już dobre czasy gdy przynosiło sie urządzenie na gwarancji do marketu i dawali nowe, ale i tak serwisy sprawują sie całkiem nieźle.
    marek 1871
    Level 15  
    Cześć!

Z Boscha polecam Ci GWS20-230JH i GBH2400 lub jeśli może być udar mechaniczny Makita HP2050. Uwaga na podróbki - na oryginalnego Boscha masz 3 lata gwarancji.
    aim1_eu
    Level 10  
    Ja mogę polecić markę HILTI, mało znana marka w tanich marketach za to bardziej popularna na budowach. Szlifierka kątowa np. HILTI AG 230-S, wiertarka np. HILTI TE 4 A22 lub inne modele tej firmy.
    Sedac
    Level 16  
    Hilti to sprzęt budowlańców a nie do użytku domowego. Kosztuje przy tym wielkie pieniądze
    vwpassat
    Level 14  
    Sedac wrote:
    Hilti to sprzęt budowlańców a nie do użytku domowego. Kosztuje przy tym wielkie pieniądze

to polecam kupić używany sprzęt tej marki, będzie kosztować tyle co chińskie badziewie
    plus np. szczotki. Wierzcie mi naprawdę można kupić ten sprzęt za psie pieniądze.
    Sedac
    Level 16  
    Ja wcale taki pewny nie jestem. Części do Hilti są przesadnie drogie i sprzedawany jest sprzęt, którego nie opłaca się kupować. Znam ceny, więc wiem co piszę
    ryto
    Level 12  
    Ja nie pchałbym się w marketowe wynalazki skoro sam wykonujesz prace remontowe. Też wybrałbym znanych i uznanych producentow (bosch, hilti). Nawet za cenę używanego sprzętu - to trwałe urządzenia, szczególnie hilti, więc nawet używane powinny być ok.
    Sedac
    Level 16  
    Ja równiż chcę kupić młot do kucia i zastanawiam się czy nowy czy używany. Jeżeli nowy to ceny firmowych zaczynają się od 1000zł. Za tę cenę na aukcjach są używane młoty renomowanych producentów. Pytanie tylko w jakim będzie stanie i ile posłuży. Trzeba by kupić od pewnego sprzedawcy. Tylko jak go rozpoznać
    Sławek K
    Level 22  
    Każde z narzędzi jest przeznaczone dla konkretnego użytkownika.
    Ktoś kto wykonuje prace zawodowo i żyje z tych narzędzi potrzebuje czegoś niezawodnego przez dłuższy czas i za to płaci, natomiast amator do jednorazowego, krótkotrwałej pracy nie potrzebuje wcale narzędzia za krocie. Ja dorobiłem się zestawu narzędzi ' dobrych firm" ale nie uważam ,że np wiertarka Pegasus 800W jest zła ( chyba już nowej nie kupi ) czy też Toya 800w ( tez nowej nie kupi ) - zwróciłbym natomiast uwagę na to aby wałek uchwytu wiertła był na łożysku tak jak w powyższych modelach.
    Jeżeli potrzebujesz taniej szlifierki na tarczę 230mm to kup sobie targowego Blaukrafta 2000W,
    Niektórzy koledzy odżegnują się od marketowo - targowych zakupów , a przecież wiele modeli firmowanych przez markety, tanie firmy jest produkowanych przez czy dla " Markowych" firm np Budget ma te same modele co produkuje Skil.
    W każdym razie masz do myslenia ... powodzenia w zakupach.
    Sławek
    Sedac
    Level 16  
    Chciałbym znać opinie użytkowników na temat elektronarzędzi marki Graphite. Szczególnie interesuje mnie młot udarowy 58G858
    zdenek_zdenek
    Level 26  
    Sedac wrote:
    Chciałbym znać opinie użytkowników na temat elektronarzędzi marki Graphite. Szczególnie interesuje mnie młot udarowy 58G858

Omijaj kolego szerokim łukiem.
    Sedac
    Level 16  
    To znaczy, że lepiej kupić Skila? Do wiercenia mam Makitę HR2470 a młot potrzebny mi jest do skuwania płytek i czasami do podkucia w betonie. Miałem w rękach tego Graphite i faktycznie nie za bardzo mi się spodobał
    zdenek_zdenek
    Level 26  
    Na pewno nie skila
    Firmowy sprzęt tej klasy kosztuje znacznie więcej.
    Sedac
    Level 16  
    Wiem ile kosztuje sprzęt firmowy i napewno nie dam 1500 zł za młot który będzie używany sporadycznie przy domowych remontach. Do kwoty 1000 zł są tylko młotowiertarki a ja chcę urządzenie z pionowym silnikiem
    Expert Grupa Topex
    Level 14  
    Cześć wszystkim,
    Żeby nie było niedomówień, od razu zaznaczam, jestem przedstawicielem Grupy Topex (co z resztą chyba nietrudno zauważyć;) )
    Czytam te wpisy i większości z nich nie do końca rozumiem. Pojawiają się bardzo konkretne pytania, dotyczące sprzętu do użytku domowego a w prawie w każdej odpowiedzi widzę propozycje zakupu sprzętu przeznaczonego do użytku profesjonalnego (bardzo intensywnego). Jaki jest w tym cel? Nie komentuję, nie oceniam tych marek – to nasza konkurencja i szanujemy to co robią. Po co jednak strzelać z armaty do komara? Jeśli ktoś nie używa narzędzi codziennie i nie są one jego źródłem utrzymania to po co inwestować duże pieniądze, które nigdy się nie zwrócą? Właśnie dlatego elektronarzędzia (i narzędzia ręczne też) dzielą się na produkty profesjonalne (do użytku intensywnego i przy dużych obciążeniach) i przeznaczone do użytku domowego, aby nie przepłacać.

Wspomniany młot udarowy GRAPHITE 58G858 to produkt przeznaczony do użytkowania przy obciążeniu bliskim profesjonalnemu – czyli jeśli jesteś ekipą remontową i będziesz z niego korzystał przy pracach pomocniczych to da radę – tak samo, a nawet lepiej poradzi sobie ze skuwaniem płytek i podkuwaniem betonu przez użytkownika domowego. Ręczę za to.
    Reasumując – kupno profesjonalnych elektronarzędzi do użytku domowego to przeinwestowanie. No ale z drugiej strony – kto bogatemu zabroni? ;)

Pozdrawiam,
    Marcin
    Sedac
    Level 16  
    Właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Sprzęt marki Graphite nie jest napewno finezyjnie wykonany bo jakość zawsze (lub prawie zawsze) idzie w parze z ceną. Najważniejsze by sprostał zadaniu i się nie zepsuł. Mam sporo narzędzi i elektronarzędzi profesjonalnych, które wyglądają jak nowe bo są sporadycznie używane. Nie chcę jednak kupować drogiego młota bo nie znaczy mi się poważny remont. Kupić i położyć to bezsens w dzisiejszych czasach
    Sedac
    Level 16  
    W tym roku robiłem remont łazienki i z firmy miałem wypożyczone dwa młoty Bosch-a na SDS-Max. Były to GSB 5 i GSB 7. Mam, więc rozeznanie jak kują profesjonalne młoty. Płytki na posadzce skuwałem jednak młotowiertarką Einhel-a bo oba poprzednie do tej roboty wydawały mi się za ciężkie. Teraz jednak chcę kupić sprzęt na potrzeby domowe bo nie zawsze z firmy da się pożyczyć. Obawiam się tylko, że Graphite 58G858 będzie za ciężki a energia udaru będzie za mała by kuć nim beton.
    Domi.S
    Level 11  
    Witam. Może Dwt h-1200 vs spełnił by twoje oczekiwania. Ceny to ok 600-700 pln sds max lub coś innego z tej marki. Ma ciekawą gwarancje 24 miesiące a po oddaniu do przeglądu kolejne 24. Nie jestem użytkownikiem żadnego narzędzia tej marki ale czytałem pozytywne opinie i myślę że moze być ciekawą alternatywą w tej cenie.