Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fotocela + lampa studyjna "ELFO 300" PROBLEM !! PO

14 Mar 2005 13:42 4909 12
  • Poziom 10  
    Witam
    jestem tutaj nowy na tym forum elektroniki,
    jestem srednim amatorem elektroniki i troszke znam sie na tym.
    posiadam Lampe studyjna firmy elfo model 300W (jest too stary model ktory juz nie jest produkowany ale za to sprawny)jest na 4 palniki IFK 120J oraz fotocele kupiona na allegro

    fotocela ma taki schemat podawany w Chipie

    http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_77452.html

    wszystko polaczylem tak jak strzeba, kabelkiem z fotoceli do wejscia synchro lampy studyjnej tak jak w podanym linku
    wszystko dziala tak jak trzeba bo posiadam cyfrowke na drugi blysk,
    problem polega na tym ze po kilku blyskach fotocela przestaje wspolpracowac z lampa i zauwazylem ze psuje sie optotriak i jedynie co pomaga to wymiana optotriaka ale ten problem znowu powtarza , spalilem juz 5 optotriakow bo szukalem przyczyny uszkodzenia,
    a przy okazji zauwazylem ze w tej lampie studyjnej( zagladalem do srodka) nie ma tyrystora czy triaka do wyzwalania i jest tylko wyzwalanie poprzez transformator wysokiego napiecia, Domyslam sie ze to wyjscie synchro powoduje psucie optotriaka,
    ja juz nie mam sily sprawdzac
    i mysle ze mi pomozecie w tym moim problemie
    z gory bardzo dziekuje i oczekuje dobrych i porad
    jeszcze raz dzieki i pozdrawiam wszystkich z tego forum

    Grzesiek
  • Poziom 10  
    nikt mi nie pomoze? :(
  • Poziom 27  
    no dobra, ja pomogę ;-)
    Zrobiłbym to tak, że końcówkę wyzwalającą dałbym na jakimś porządnym tyrystorze w obudowie TO220 (ten optotriak w oryginalnym schemacie jest jak widać mało odporny), a dodatkowo za tyrystorem jeszcze mostek prostowniczy, żeby nie było problemu z polaryzacją. Ta metoda jest przeze mnie sprawdzona w własnoręcznie skonstruowanej fotoceli.

    pozdro.
  • Poziom 10  
    @h-doc dzieki a moglbys mi podeslac schemat dla pewnosci czy dobrze zlutuje te elementy ( jaki tyrystor? bo ja mam BTA 151 - 650R probowalem wyzwalanie tyrystora poprzez optotriaka i lipa tez po jakis paru blyskach pali sie optotriak zreszta spalilem juz 14 optotriakow)

    @stan000 probowalem tak i nadal lipa
  • Poziom 22  
    którą stronę ci pali w optotriaku ? a najlepiej załóż transformatorek na ferrycie i tylko dobrze odizoluj
  • Poziom 10  
    strona na wyjsciu ototriaka pali, sprawdzalem napiecie wyzwalania na wejsciu optotriaka i nie przekracza 5 V i napewno jest dobrze ...
  • Poziom 22  
    ze schematu który wykonałeś wynika że wyzwalanie lampy u Ciebie wykonuje optotriak 1A/600V - max. Dołóż zewnętrzny triak o prądzie 8A, jeśli w tym układzie spali triaka 8A to znaczy że go przebija i trzeba będzie dołożyć warystor do zabezpieczenia triaka 8A przed przebiciem(warystor 400V) i to powinno pomóc.
    taki schemat ale na tyrystorze i 4 diodach podpowiada Ci h-doc
    http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/search.p...yscy--&ile=50&start=0&szukaj.x=40&szukaj.y=14
    spójrz na figure 11 i 12 - pokazuje podłączernie warystora
    pozdrawiam
  • Poziom 22  
    powinien być to dobry układ ponieważ dodałeś mocniejszy dodatkowy tyrystor (triak - układ zastępczy z diodami) postępuj tak jak piszesz lub (figure 11)
  • Poziom 10  
    witam ponownie,
    po swietach mialem okazje przetestowac z nowymi ukladami ale nadal lipa znowu sie pala optotriaki, domyslam sie ze do optotriaka plynie zbyt duzy prad wyzwalania,]

    i w zwiazku z tym mam pytanie jeszcze czy ktos ma moze schemat albo sprawdzony uklad wyzwalania z obnizonym napieciem pracy z 300V na ok 5 V? tak zeby bylo wyzwalania niskonapieciowe...

    z gory dzieki
    pozdrawiam
  • Poziom 22  
    może masz zamienioną katodę z andą w tyrystorze? i dlatego pali optotriaki, spróbuj układ z transformatorkiem jesli dalej by źle działało - przekładnia ? 1:1, powinno wyzwolić tyrystor. niemam lampy i niemogę sprawdzić,
    powodzenia