Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lodówka do 2000 zł z no frost

kacper_j 18 Sep 2013 10:23 3393 3
    kacper_j
    Level 9  
    Witam. Jak w temacie najlepiej z system multi air flow oraz w kolorze inox. Bez jakiś upodobań co do marki. Mając na uwadze inne posty na forum zastanawiam się między Boschem a Electroluxem. Proszę o propozycje z podaniem konkretnego modelu. Z góry dziękuję za pomoc.
    niedozwolony
    Level 12  
    Niecały miesiąc temu kupiłem Boscha KGN36VL21. Multi air flow jest, no frost jest, kolor inox też jest. Ogólnie jestem zadowolony z zakupu. Jakość wykonania więcej niż dobra, nie mam się do czego przyczepić. Farba na drzwiach doskonale imituje wygląd szczotkowanej stali, nie błyszczy się, co było dla mnie dość istotne. Głośność w normie, jest nieco cichsza niż kilkunastoletni Liebherr bez no frost, niemniej słyszalna. Półki i balkoniki na drzwiach są dość solidne, powiedziałbym, że jakość wnętrza Boscha wśród lodówek w cenie do 2000 jest na drugim miejscu, tuż za Liebherrem.
    Minusy: brak dużego pojemnika w zamrażarce, samodomykający się zawias tylko w drzwiach zamrażarki, brak przegrody w szufladzie na warzywa, chiński agregat.

Rozważałem też zakup Electroluksa (EN3450 i EN3481), ale w stronę Boscha przeważyła nieco lepsza jakość wnętrza, brak wystających uchwytów (te w Electroluksach są wręcz gigantyczne!), dwa termostaty i alarm niedomkniętych drzwi (tańszy Electrolux go nie ma).
    Oglądałem też:
    - Samsungi (nie pamiętam modeli) - ładnie wyglądają na zdjęciach, ale na żywo sprawiają wrażenie taniochy. Drzwi błyszczą się jak psu jaja, plastiki wewnątrz - to samo, a do tego są cienkie i miękkie. Na plastikowym wykończeniu drzwi zostają rysy po przetarciu palcem!
    - LG - nieco lepsze wrażenie niż Samsung, ale też nic ciekawego. Całość utrzymana w podobnej konwencji taniego połysku i blichtru.
    - Mastercook - bardzo niska jakość plastików we wnętrzu, wyświetlacz z wystającą, luźną ramką, czarny lakier na drzwiach (srebrnej wersji nie widziałem) dziwnie pofałdowany, jakby nierówno nałożony. Ogólne wrażenie nieciekawe. Na plus: solidne, w całości metalowe uchwyty drzwi.
    - Liebherr 3033 - nieciekawa farba na drzwiach, ruchome, sprawiające wrażenie delikatnych uchwyty drzwi, jakość wnętrza nieco lepsza niż w Boschu.
    - Siemens - praktycznie to samo co Bosch, różnią się detalami.
    kacper_j
    Level 9  
    Znalazłem jeszcze taki model BOSCH KGN 34X44. Proszę o ewentualne opinie. Ma wymienione funkcje a kosztuje 1500 zł, czy to normalne?
    niedozwolony
    Level 12  
    Myślę, że normalne. Zwłaszcza, że:
    - model sprzed co najmniej 2 lat,
    - produkowana w Turcji,
    - stosunkowo niewielka chłodziarka (186 L).
    Zbyt dużą popularnością raczej się już nie cieszy.