Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mysz Logitech zwariowała.

dzika parowa 18 Sep 2013 18:50 1758 9
    dzika parowa
    Level 12  
    Witam, moja stara mysz M-RN67(używam jej od około 10 lat) zaczęła się dzisiaj dziwnie zachowywać.
    Kilka minut wszystko działa dobrze (Windows XP 32Bit) i nagle kursor przestaję się ruszać w pionie, porusza się tylko w poziomie. Kursor potrafi też dziko przeskakiwać po całym ekranie (Nawet gdy jej nie dotykam). Trwa to chwile, ruszam nią na wszystkie strony z 10 sekund po czym znów zaczyna działać i tak w kółko.
    Dziś rano ją czyściłem (rolki) ale nie wydaję mi się, żeby to był powód. Wykluczyłem problem ze sterownikami, wirusami, trojanami i pneumokokami. Rozkręciłem ją, wszystko w środku przeczyściłem. Myślałem, że zabrudziły się elementy układu moto-optycznego (plastikowe kółka i odbiorniki podczerwieni), ale nic to nie dało. Na innym porcie USB jest tak samo. Komputer poza tym działa idealnie. Nie mam włączonego wyłączania USB w ustawieniach systemu w celu oszczędzania prądu. Niedaleko stoi router radiowy, ale nie sądzę by to on zakłócał. Od wczoraj nic w hardwarze ani softwarze nie zmieniałem. Lektura pokrewnych tematów na elektrodzie i nie tylko nie pomogła.
    Bez tej konkretnej myszy czuję się jak bez ręki. Przez lata się do niej bardzo przyzwyczaiłem. :|
    Mam tylko nadzieję, że to nie elektronika w myszce, że nie zdycha ze starości... Błagam pomocy!
    sosarek

Level 43  
    Obejrzyj na początek kabel, czy gdzieś nie jest złamany lub poprzecierany.
    dzika parowa
    Level 12  
    Kabel nigdzie nie jest wygięty pod ostrym kątem, przetarty, czy w jakikolwiek inny sposób uszkodzony.
    sosarek

Level 43  
    Może być zerwany wewnątrz izolacji - sprawdź go multimetrem dla pewności.
    dzika parowa
    Level 12  
    Nie dotykałem go od wczoraj. Jak miałby się sam zerwać?
    W którym miejscu zmierzyć? Tam gdzie przewód wchodzi do odbiornika?
    sosarek

Level 43  
    Nie zauważyłem że to mysz bez przewodowa ;) Baterie w myszy sprawdzone, jeśli jest możliwość zmiany kanału na którym pracuje nadajnik to czy zmienia się cokolwiek w jej zachowaniu ?
    dzika parowa
    Level 12  
    Akumulatory sprawdzone, kanały zmieniałem na różne - wszystko bez efektu.
    sosarek

Level 43  
    Czy na nadajniku lub w instrukcji jest informacja na jakiej częstotliwości pracuje nadajnik (czy to nie przypadkiem 2,4GHz) , spróbuj wyłączyć na parę minut router i sprawdź czy problem nadal będzie występował.
    dzika parowa
    Level 12  
    Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat częstotliwości. Przy wyłączonym routerze sytuacja nie ulega zmianie.
  • Helpful post
    sosarek

Level 43  
    Więc pozostaje jeszcze sprawdzenie gryzonia na innym komputerze, jeśli sytuacja się powtórzy to mysz niestety do wymiany.

Dodano po 8 [minuty]:

Sprawdź jeszcze dla formalności styki baterii, ew. je przeczyść i odegnij tak by miały lepszy kontakt (po jakimś czasie potrafią zacząć korodować).