Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DVB-T Dipol Tri Digit, T-650i - Łapie tylko mux1, sposób uziemienia

MOTÓR!! 18 Sep 2013 20:03 2448 5
Optex
    MOTÓR!!
    Level 10  
    Witam.

Samodzielnie montuję całą instalację DVB-T. Aktualnie odbiera MUX1 tylko co kilka minut potrafi zaciąć się na 1 sekundę. Reszty Muxów nie odbiera. Próbowałem ustawić antenę na mux 3 (jak wyświetlają się te paski wybieram częstotliwość kanału z mux 3) sygnał nie przekracza 40%.

Specyfikacja:
    Odbiornik: Ferguson T650i
    Antena Dipol 44 Tri Digit z symetryzatorem fabrycznym (kanały 21-69), zamontowana na poręczy balkonu.
    10m kabla SAT50 + przejście okienne
    Ustawienie na Tarnawatka (Zamość) 50kW, odbiór Biłgoraj odległość 45.5km. Sygnał 80%, jakość 63% na mux 1, mux 3 sygnał 35% jakość 10%.

Pytania:
    1. Jak uziemić antenę? Zwykłym drutem owinąć jeden koniec antenę a drugi wbić w ziemię? Czy tego typu anteny po uziemieniu pracują lepiej? Czy chodzi tylko o bezpieczeństwo?
    2. Czy mocowanie powinno być odizolowane od barierki która jest metalowa? Czyli czy owinąć taśmą izolacyjną miejsce w którym przykręcone jest mocowanie?
    3. Antena nie jest czuła, ruch o kilka, nawet kilkadziesiąt stopni (w przypadku pochylenia) nie zmienia siły sygnału, a dopiero ogromny ruch gubi sygnał. Czy nie powinno być tak, że jak zmienię kąt o 1 stopień to siła sygnału i jego jakość zmieniają się o kilka procent?
    4. Czy miernik do telewizji satelitarnej nadaje się do ustawiania anteny do telewizji naziemnej?

Wiem, że pytania są lamerskie, ale nie mogłem znaleźć na nie odpowiedzi w wyszukiwarce (z wyjątkiem 3.)
  • Optex
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Optex
  • Helpful post
    300złotych
    Level 10  
    Przejście okienne zlikwiduj chłopie.
    Nie trzeba izolować anteny od bariery balkonu.
    Nie kombinuj z uziemieniem, jak nie chcesz zaprosić pioruna na przegląd sprzętu.
    Ustawienie do wskaźników poziomu sygn. w dekoderze jest wystarczające.
    MOTÓR!!
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedzi.

Balkon jest na wschód, chociaż nie ma problemu aby antenę zamontować na północ ( zastanawiam się czy nie spróbować na Lublin). Antena zamontowana na drugim piętrze, około 6m nad ziemią.
    Na wprost na Tarnawkę są drzewa w odległości około 120m. Lekko na lewo jest dom (10m od anteny), ale linia prosta od anteny omija go o około 3m.
    Mux 2 nie testowane jutro to zrobię, do testów usunę przejście okienne. Dlaczego ono jest takie złe?
    Quote:
    Poczytaj Poradnik: Link

Poradnik przeczytany.
    To w końcu uziemiać czy nie? Nie ma możliwości aby podłączyć antenę do odgromnika, jak DOKŁADNIE wygląda uziemianie instalacji w domu? Ekran kabla mam z czym połaczyć?
    Quote:
    Ustawienie do wskaźników poziomu sygn. w dekoderze jest wystarczające.

Skoro jest wystarczające to dlaczego nie odbiera mux 3? Próbowałem ustawiać na mux 3 i nie ustało się przekroczyć nawet 40%, dodam że te muxy są nadawane z tego samego nadajnika, czyli powinny działać tak samo w tej samej pozycji.
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.
    MOTÓR!! wrote:
    Mux 2 nie testowane jutro to zrobię, do testów usunę przejście okienne. Dlaczego ono jest takie złe?

Ma większe/duże tłumienie.

Quote:
    To w końcu uziemiać czy nie? Nie ma możliwości aby podłączyć antenę do odgromnika, jak DOKŁADNIE wygląda uziemianie instalacji w domu?

Jeżeli budynek ma instalację odgromową to podłącz się do niej a jeśli niema to nie uziemiasz swojej instalacji i nie robisz osobnego uziemienia.

Quote:
    Skoro jest wystarczające to dlaczego nie odbiera mux 3? Próbowałem ustawiać na mux 3 i nie ustało się przekroczyć nawet 40%

Ustaw jeszcze raz na jakość sygnału pokazanego na pasku jakości w dekoderze/TV.

Quote:
    ... dodam że te muxy są nadawane z tego samego nadajnika, czyli powinny działać tak samo w tej samej pozycji.

Nikt tutaj nie pisał o tym, iż z jednej lokalizacji (a nie nadajnika) wszystkie MUX-y muszą być odbierane na tym samym poziomie.
    Jest tyle zmiennych, że nie możemy nawet zakładać, iż sygnały o tej samej mocy ERP z nadajników - będą podobne. :!:
    Zmienne, to - częstotliwość, wysokość anten, anteny, propagacja, tłumienie trasy i inne.

Pozdrawiam.
    Anonymous
    Level 1